Referendum in Constanta: Directia Judeteana de Statistica Constanta nu se implica

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 17:58
2297 citiri
Referendum in Constanta: Directia Judeteana de Statistica Constanta nu se implica

Directia Judeteana de Statistica Constanta nu se va implica, duminica, in procesul de centralizare a datelor la referendumul organizat de Consiliul Judetean Constanta privind reorganizarea administrativ-teritoriala.

"Nu am primit nicio instiintare de la Institutul Nationale de Statistica privind implicarea si centralizarea datelor de la referendum", a declarat Stere Busu, seful Directiei Judetene de Statistica.

Reprezentantii Biroului Electoral Judetean au declarat ca au o hartie de la Institututul Nationale de Statistitica prin care li se comunica faptul ca angajatii din cadrul biroul de statistica vor lucra duminica, in timpul referendumului.

La randul sau, prefectul Claudiu Palaz a declarat ca nu va da niciun fel de dispozitie privind implicarea directiei de statistica in referendum si considera ca cei de la Consiliul Judetean Constanta au destui specialisti care sa lucreze la centralizarea datelor.

Astfel, numararea voturilor va incepe luni, cand angajatii Directie Judetene de Statistica vor ajunge la lucru.

Potrivit centralizarii realizate de PSD Constanta, prezenta la vot la ora 10.00, la nivelul intregului judet, a fost de 6,16%.

Pana la aceasta ora, referendumul s-a desfasurat fara incidente majore. PSD sustine ca membrii birourilor sectiilor de votare au primit, zilele trecute, pe telefoanele mobile mesaje prin care li se spunea ca referendumul este organizat nelegal si erau sfatuiti sa nu se prezinte in sectii in ziua referendumului, in acest caz fiind sesizata Politia Constanta. De asemenea, duminica dimineata, Politia Cumpana a fost sesizata ca in incinta unei sectii de votare o persoana indemna locuitorii veniti la vot sa opteze pentru desfiintarea judetului Constanta.

Primul referendum din tara referitor la reorganizarea administrativ-teritoriala a inceput la Constanta duminica dimineata, persoanele cu drept de vot din judet urmand sa raspunda, prin da sau nu, la intrebarea "Sunteti de acord cu desfiintarea unitatii administrativ-teritoriale judetul Constanta?".

Pentru ca referendumul sa fie validat, la vot trebuie sa se prezinte 50% plus 1 dintre cei aproximativ 630.000 de cetateni cu drept de vot ai judetului. Potrivit reprezentantilor Biroului Electoral Judetean Constanta, au fost tiparite aproape 700.000 de buletine de vot, iar in intregul judet au fost amenajate 515 sectii de votare.

Costul referendumului este de doua milioane de lei si a fost aprobat de consilierii judeteni. Referendumul este organizat de Consiliul Judetean Constanta. Initial, el a fost blocat in instanta de prefectul Constantei, Claudiu Palaz, dar Curtea de Apel Constanta a decis, definitiv si irevocabil, ca referendumul poate fi organizat.

Referendumul a creat insa disensiuni intre presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, si prefectul Claudiu Palaz, care s-au amenintat reciproc cu dosare penale. Astfel, prefectul a anuntat, vineri, ca il va da in judecata pe Nicusor Constantinescu pentru abuz in serviciu, pentru organizarea referendumului.

"Vreau sa vad pana unde se duce cu aceasta aberatie, cu cheltuirea inutila a banului public si pana cand o sa impinga lucrurile la extrem. Este un referendum privat, pentru Nicusor Constantinescu, organizat asa cum vrea el, fara sa tina cont de multe lucruri. Dupa finalizarea referendumului, iau in calcul sa-i fac o plangere penala pentru abuzurile savarsite pe parcursul organizarii consultarii publice", a precizat prefectul. Palaz a precizat ca referendumul este organizat in contextul in care, la nivel central, nu este initiat un proiect de dezbatere pe tema reorganizarii administrativ teritoriale a tarii.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta i-a luat-o insa inainte prefectului si l-a dat in judecata, vineri, pe motiv ca nu si-a indeplinit obligatiile legale care ii revin in organizarea referendumului. "Pe tot parcursul procesului de organizare a evitat cat a putut sa se ocupe de ceea ce avea de facut", a sustinut Constantinescu.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#referendum, #Directia Judeteana de Statistica Constanta, #Consiliul Judetean Constanta , #reorganizare teritoriala Romania
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Presedintii de Consilii judetene sunt cumva un fel de presedinti
Poza FALCON
FALCON
rank 1
referendumul lui peste ......nicolescu