Regionalizam saracia, dar avem o mare sansa (Opinii)

Marti, 14 Iunie 2011, ora 22:10
1484 citiri
Regionalizam saracia, dar avem o mare sansa (Opinii)
arhiva

Poate mai mult ca oricand, Romania are nevoie de o regandire a organizarii teritorial-administrative. Ne-am saturat de atatea prefecturi cu prefectii, subprefectii si directorii de prefectura aferenti.

Acestia se calca pe picioare cu numerosii primari, viceprimari, consilieri locali, judeteni, oameni care de multe ori nici macar nu stiu ce menire au in comunitate, in afara de faptul ca s-au trezit pe niste liste ale unor cunoscuti. Raman, insa, cateva aspecte despre a caror aplicare si consecinte nu am aflat inca nimic.

Dezbatere publica, dar s-o stim si noi

Doamna Vass, consilierul pe teme economice al premeirului Boc, a dat un singur raspuns despre modul de reorganizare teritoriala, in cadrul unei emisiuni tv:

"proiectul se afla in dezbatere publica". Ma mir, pentru ca pe mine nu m-a chemat nimeni la dezbateri. L-am vazut doar pe Traian Basescu, vorbindu-ne imperios despre aceasta problema, fara schimburi de replici cu societatea civila in Piata Universitatii, eventual.

Vorbim atat de aceasta dezabatere publica, de parca chiar trebuie sa credem ca cetatenii Roamniei se strang in agora publica si dezbat cu intensitate teme de interes national. De fapt, anumite proiecte sunt postate pe site-urile ministerelor care propun proiecte, unde stau ceva timp pana la aprobarea legala. Cine le vede bine, cine nu e vina lui ca n-are internet sau ca citeste doar presa on line. Asta-i marea dezbatere publica.

Lege facuta "pe burta". Pe burta goala, poate

Multi zic ca aceasta lege a fost facuta pe "burta ". Personal, cred la fel. Traian Basescu a intrat in transee, s-a asezat in pozitia culcat, de unde a incercat sa ocheasca punctul sensibil al electoratului. Si a inceput sa indruge, vrute si nevrute, despre baroni, baroniade si sutele de parlamentari din cauza carora seaca bugetul. Poate asa o fi, dar unde-i viziunea domn' presedinte? Sa credem ca Basescu s-a gandit putin si la factorul uman in acesta poveste?

Sa luam ca studiu de caz, mii de localitati, orase, orasele si comune unde, din cauza lipsei industriei locale, majoritatea oamenilor din jur lucreaza in administratia publica: locala, fiscala, judiciara, etc. Ce se va intampla cu acesti oameni a caror soarta va fi pecetluita odata cu crearea acelor posibile megaconsilii zonale? Se va mai putea Emil Boc lauda cu o rata a somajului printre cele mai scazute din Europa?

Este un adevar, ca statul practic a trait din impozite si taxe pe care le-a perceput banilor platiti de el catre sutele de mii de angajati din administratie. Mii de orase si orasele, gandite ca solutii industriale regionale pe vremea comunismului, au murit din acest punct de vedere, iar singura solutie pentru cei ramasi pe-acasa a fost gasirea unui loc de munca la stat. Ba cu cate o interventie la primar, ba cu un curcan dat la prefect. Chiar si locurile la "Salubritate" au devenit cele mai vanate in micile orase ale tarii.

Din fericire, exista si solutii. Aud de ceva timp tanguiala zilnica de pe la televiziuni cu oameni din administratie care se plang ca vor muri de foame, ca au rate la banci si copii de crescut. Romania are, totusi, potential agricol. Cred ca a sosit momentul ca oamenii sa uite de solutia numita "munca la stat" si sa-si indrepte atentia catre sutele de hectare parloage din zonele in care traiesc.

A trecut vremea in care statul te lua, te ducea la oras, iti dadea serviciu si bani de subventie. Au zburat acele clipe. V-asteptam, deci, la tara, la pus rosii, castraveti si cartofi. Nu din cei bio, ca ne paste E coli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#regionalizare Roamania, #Basescu Boc regiuni , #reorganizare teritoriala Romania