Revista presei: Boc recunoaste ca proiectul celor opt judete e al lui Basescu

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 08:03
2994 citiri
Revista presei: Boc recunoaste ca proiectul celor opt judete e al lui Basescu
Foto: Jurnalul National

Premierul Emil Boc vine si confirma, in contextul scadalului iscat de reorganizarea teritoriala, care tine si vineri prima pagina a ziarelor, ca proiectul apartine in fapt presedintelui Traian Basescu.

Politicienii maghiari propun o "macroregiune" care corespunde cu teritoriul obtinut de Budapesta, in 1940, prin Dictatul de la Viena, proiect insa respins de PDL.

Si numele lui sorin Ovidiu Vintu apare in presa de vineri, dupa ce omul de afaceri a fost eliberat.

"Si Boc recunoaste ca proiectul celor 8 judete e al lui Basescu", scrie Jurnalul National, amintintd ca informatia fusese divulgata, anterior, de secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

In replica la cele opt superjudete avansate de PDL, politicienii maghiari propun o macroregiune, dezbate subiectul si Evenimentul Zilei, care isi titreaza materialul "Ce ascund proiectele UDMR si PCM de impartire a Romaniei".

Deputatii PDL au respins propunerea UDMR ca granitele judetelor sa nu poata fi modificate daca afecteaza proportia minoritatilor nationale, precizeaza Adevarul, care prezinta "Scandal PDL-UDMR pe statutul minoritatilor".

Pe de alta parte, fostul patron al Realitatea TV, "Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat din inchisoare" alaturi de Ilie Ion Cezar, un apropiat de-al acestuia, puncteaza Romania Libera.

Si Boc recunoaste ca proiectul celor 8 judete e al lui Basescu

Prermierul Emil Boc admite ca proiectul de regionalizare apartine sefului statului, in contextul in care partenerii de coalitie ai PDL insista ca nici pana acum nu au vazut un proiect de lege scris privind reorganizarea administrativa in cele 8 judete, discutiile fiind doar pe principii.

"Exista un parteneriat intre Guvern, PDL si presedinte", a declarat Emil Boc, citat de Jurnalul National.

"E un proiect asumat de PDL in parteneriat cu presedintele", a adaugat Emil Boc. Si secretarul general al PDL Ioan Oltean, declarase anterior ca reorganizarea este "un proiect al presedintelui".

Evenimentul Zilei: Ce ascund proiectele UDMR si PCM de impartire a Romaniei

In replica celor opt judete mamut, proiect avansat de PDL, politicienii maghiari propun o "macroregiune" care corespunde cu teritoriul obtinut de Budapesta, in 1940, prin Dictatul de la Viena.

"Este o problema de viata si de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorica a Tinutului Secuiesc si judetele populate de etnici maghiari sa ramana unite. Romania si-a asumat angajamente internationale sa nu schimbe fortat harta etnica", a declarat vicepremierul ungar Zsolt Semjen, potrivit Evenimentul Zilei.

Pozitia Ungariei este ca, indiferent de modificari, "realitatea" Tinutului Secuiesc trebuie respectata, a spus oficialul ungar. Imediat, seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi a replicat ca-l va convoca pentru explicatii pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti.

El a mai cerut autoritatilor statului vecin "sa revina la un ton normal" si sa inceteze cu declaratiile "deplasate" ce duc cu gandul la imixtiuni in treburile unei alte tari.

Adevarul: Scandal PDL-UDMR pe statutul minoritatilor

De asemenea, deputatii PDL au respins propunerea UDMR ca granitele judetelor sa nu poata fi modificate daca afecteaza proportia minoritatilor nationale.

Solicitarea Uniunii se regasea printre articolele din legea privind Statutul minoritatilor, discutata de Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, potrivit Adevarul.

Varianta finala votata de deputati evita orice referire la pastrarea proprtiei minoritatilor nationale, staibilind doar ca "limitele unitatilor administrativ-teritoriale in care minoritatile detin o pondere semnificativa pot fi modificate fara a aduce atingere drepturilor acestora".

Romania Libera: Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat

Nici fostul patron al Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vintu, nu scapa de lupa presei. Acesta a fost eliberat, joi seara, de Tribunalul Bucuresti, alaturi de Ilie Ion Cezar, un apropiat al sau.

Cei doi sunt acuzati de procurorii Parchetului General de santajarea managerului Realitatea TV, Sebastian Ghita, si au fost arestati preventiv in urma cu aproape doua luni, aminteste Romania Libera.

Magistratii au decis insa sa le impuna celor doi o serie de conditii: nici Vintu, nici Cezar nu au voie sa ia legatura cu vre-o parte implicata in dosar si nici sa paraseasca tara.

Initial, tribunalul apreciase ca este legala masura arestarii preventive, astfel ca mentinuse cele 60 de zile de arest.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#reorganizare teritoriala judete pdl, #proiect udmr reorganizare ecojudete, #statut minoritati udmr, #Sorin Ovidiu Vintu eliberat , #reorganizare teritoriala Romania