Reorganizarea teritoriala: Kelemen Hunor ameninta cu proteste in strada

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 15:03
5882 citiri
Reorganizarea teritoriala: Kelemen Hunor ameninta cu proteste in strada
Foto: Arhiva

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, ameninta cu proteste in strada, in cazul in care cineva va forta dizolvarea comunitatii maghiare.

"Daca forteaza cineva dizolvarea comunitatii maghiare din zona Covasna, Harghita si Mures, oamenii vor iesi pe strada", a declarat Kelemen Hunor pentru Associated Press, potrivit Washington Post.

Declaratiile au fost facute in legatura cu proiectul PDL de reorganizare teritoriala, care prevede reorganizarea Romaniei in opt judete-mamut. Proiectul UDMR pe aceeasi tema prevede 16 regiuni de dezvoltare, printre care una in care sunt grupate judetele Covasna, Harghita, Mures, precum si organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare.

Liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat, Fekete-Szabo, a comentat duminica, la Antena 3, declaratiile facute de Kelemen Hunor.

"Nu avem de unde sa anticipam ce se va intampla. Cert este ca, inainte de a se constitui judetele actuale, au fost fel si fel de variante. Sigur ca si atunci oamenii si-au manifestat dezacordul fata de o varianta oarecare (...) Noi cand am propus proiectul de reorganizare, exact pe considerentul ca aceste agentii mari de dezvoltare nu functioneaza bine si de aceea am propus varianta cu 16 agentii de dezvoltare si nici acelea nu ar fi regiuni administrative, ci pur statistice", a declarat liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat.

In finalul interventiei, acesta a afirmat ca UDMR-ul "se afla inca in Coalitie, dar nicio Coalite nu tine o vesnicie. Ne respectam reciproc, negociem, discutam".

Si presedintele Consliului Judetean Harghita, Borbely Csaba, a comentat pe marginea amenintarilor facute de liderul UDMR.

"Eu cred ca discutam despre probleme care nu au fost bine evaluate, bine studiate. Domnul Hunor daca a zis ca vom iesi in strada, atunci vom iesi, nu ar fi pentru prima oara. Este un gest democratic, pentru ca o parte a cetatenilor acestei tari sunt pusi deoparte si aceasta e singura cale prin care se poate rezolva problema. Eu cred ca nu doar locuitorii din Covasna si Harghita vor iesi in strada, ci vor iesi locuitorii mai multor judete", a declarat Borbely Csaba.

De asemenea, europarlamentarul UDMR Sogor Csaba a declarat ca seful Uniunii "stie ce vorbeste" si nu se pune problema de proteste in strada, atat timp cat exista optiunea unui dialog civilizat.

"Eu nu stiu daca cineva doreste o reorganizare strict etnica. Inainte sa existe Romania, zona Covasna-Harghita-Mures a existat ca entitate etnica, culturala, geografica. Reorganizarea nu trebuie facuta dupa placul unui partid politic, ci dupa realitatile din tara. Domnul Kelemen Hunor este presedintele Uniunii, deci cunoaste oamenii, stie ce vorbeste. E un politician care stie ca pana cand exista posibilitatea de a rezolva problemele intr-un mod pasnic nu se iese in strada", a declarat europarlamentarul UDMR, facand un apel la presa pentru a ajuta la mentinerea unui dialog civilizat.

Sulfina Barbu, convinsa ca UDMR n-a inteles reorganizarea, dar ca o va adopta

Presedintele Comisiei pentru Administratie, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu de la PDL, a declarat recent pentru Ziare.com ca cei de la UDMR se opun reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei in 8 judete mari pentru ca n-au inteles exact despre ce este vorba, dar ca pot fi convinsi in cele din urma.

"Din ceea ce stiu eu, discutam cu partenerii de Coalitie aceasta organizare administrativ teritoriala, pentru ca nu s-au inteles toate principiile (...) N-au inteles. Noi nu avem o alta varianta pregatita, vrem sa vedem si argumentele dumnealor. Va repet, nu au inteles exact aceste principii, ca noi vrem ca la cele 8 judete vor ramane doar atributiile de dezvoltare, toate celelalte atributii sa mearga la primarii. Cei de la UDMR au fost cei mai mari mari sustinatori ai descentralizarii si cred ca sunt in continuare. E un element important pe care acum l-au inteles, au vazut exact ce ne-am propus, plus reducerea aparatului de stat", a spus deputatul PDL pentru Ziare.com.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#kelemn hunor udmr, #kelemen hunor proteste strada, #reorganizare teritoriala Romania , #reorganizare teritoriala Romania