UDMR scapa turma? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Iunie 2011, ora 06:25
4463 citiri
UDMR scapa turma? (Opinii)

Cu siguranta ca reorganizarea adiministrativ teritoriala a Romaniei ar fi trebuit sa fie rezultatul unui indelungat proces de chibzuire si dezbatere publica, bazate pe diferite scenarii, simulari si studii.

Dar asa ceva ar fi presupus o autentica vointa politica in sensul modernizarii tarii, al combaterii coruptiei si al disparitiei daunatoarei specii a baronului local. Ceea ce, in mod evident, nu avem.

Influenta baronetului este atat de mare, iar coruptia atat de extinsa si grava, incat reorganizarea trecuta printr-un astfel de proces firesc ori ar fi una de forma, ori ar fi asasinata pe parcurs. Sigura modalitate prin care un proiect radical anticoruptie, antibirocratie si antibaronet sa devina fapt implinit este calea riscanta a unui razboi fulger, adica exact ceea ce incearca acum Traian Basescu - o asumare de raspundere rapida, inainte ca jupanii din toate partidele sa aiba timp sa-si undeasca fortele si strategiile.

Riscul e dublu. E de-o parte, tot ceea ce se face rapid, pe genunchi, fara dezbatere serioasa, este cel mai adesea minat de erori a caror corectare necesita ulterior tot felul de ajustari. Si avem multe exemple in acest sens, incepand cu Legea salarizarii bugetarilor care nici astazi nu este cu adevarat functionala cu toate ca este foarte necesara.

Al doilea risc este cel politic. Caci de aceasta data guvernul si-ar pune cu adevarat mandatul pe masa, iar greii Coalitiei, amenintati in cele mai mari interese ale lor, ar putea tranti Executivul fara cea mai mica remuscare. Sa nu uitam ca parlamentarii sunt cu mult mai apropiati de baronii de care tin colegiile lor, decat de conducerea centrala a partidului. De cate ori interesul baronetului a intrat in conflict cu indicatia lui Emil Boc sau a presedintelui Basescu, cei doi au pierdut. Deja Radu F. Alexandru da asigurari pe la televizoare ca proiectul PDL nu presupune desfiintarea niciunui judet. Si atunci care mai e castigul?

Dar nu este vorba doar despre revolta baronilor din Coalitie, ci si de revolta UDMR care ar putea sa scape turma. Maghiarii isi apara nu doar baronetul, ci si proiectul de autonomie, iar inglobarea Tinutului Secuiesc intr-o regiune mai mare cu capitala la Brasov ar fi un dezastru pentru imaginea UDMR. Uniunea doreste reorganizare, dar in mai multe judete mai mici, astfel incat sa Har-Covul sa fie asociat doar cu Muresul.

Deocamdata, liderii UDMR nu se arata catusi de putin flexibili in privinta si recurg chiar la amenintari deloc voalate: "Daca PDL va promova proiectul sau de reorganizare administrativ teritoriala a Romaniei impotriva obiectiunilor UDMR, inseamna ca acest demers are scopul de a il inlocui din functia de premier pe Emil Boc", spune Csaba Asztalos.

La fel de adevarat este ca de-a lungul timpului maghiarii s-au dovedit pragmatici, iar Traiain Basescu pare sa se bazeze mult pe asta. Exista informatii ca UDMR va fi tentata cu o oferta foarte interesanta: asumare la pachet pe reorganizare in formula prezidentiala si pe statutul minoritatilor care, din nou, s-a blocat in Parlament.

Maghiarii ar avea astfel, pe de-o parte, varianta care imbina un esec, pe tema Tinutului Secuiesc, cu o victorie, in privinta statutului, iar pe de alta parte varianta iesirii de la guvernare fara niciun castig, dupa ce s-au asociat cu o perioada grea, de austeritate si masuri impopulare. Iar daca rup Coalitia, ii va astepta un USL cu accente nationaliste tot mai puternice in ultima vreme si de la care nu pot spera la mare lucru.

In plus, oare chiar o fi vorbit Sebastian Lazaroiu de capul lui atunci cand spunea ca UDMR e o formatiune tolerata care exista doar pentru ca nimeni n-a contestat-o inca la tribunal? Dl. Lazaroiu a ajuns ministru, deci se pare ca presedintele nu s-a suparat prea tare pe aceasta declaratie cu iz de avertisment pentru o Uniune care se simte prea sigura pe ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#reorganizare teritoriala Romania, #UDMR reorganizare teritoriala , #reorganizare teritoriala Romania