UDMR vrea referendumuri pe regionalizare in sase judete, desi stie ca nu va avea succes

Vineri, 16 August 2013, ora 21:22
2329 citiri
UDMR vrea referendumuri pe regionalizare in sase judete, desi stie ca nu va avea succes

UDMR va initia organizarea referendumurilor locale in sase judete din tara pentru consultarea populatiei cu privire la regionalizare, a afirmat presedintele formatiunii, Kelemen Hunor, care s-a declarat constient de faptul ca prefectii vor ataca deciziile, insa este de parere ca "mesajul conteaza".

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, prezent, vineri, la Scoala de vara a tinerilor din judetul Covasna, care se desfasoara la tabara de tineret de la Padureni, a declarat ca Uniunea va initia referendumuri locale in cateva judete pe problema reorganizarii administrative a tarii.

Kelemen a adaugat ca pozitia UDMR este "foarte ferma si clara", respectiv ca reorganizarea administrativa nu se poate face fara ca cetatenii sa fie intrebati ce cred, intrucat "viata lor va fi afectata in bine sau in rau in urma regionalizarii".

"De aceea vom initia aceste referendumuri locale in Harghita, Covasna si Mures, precum si in zona de Nord-Vest, in Bihor, Salaj si Satu Mare. Sunt convins, asa cum s-a intamplat acum doi ani in Constanta, ca vor fi si alte judete unde astfel de initiative vor aparea, fiindca pozitia noastra este foarte ferma si foarte clara: nu poti sa treci la o astfel de reforma fara sa intrebi fiecare om", a spus presedintele UDMR.

Astfel, UDMR va incepe, peste cateva zile, o actiune de strangere de semnaturi pentru a initia hotarari in consiliile locale in privinta organizarii referendumurilor.

"Dupa ce vom aduna semnaturile necesare, consiliile locale vor adopta hotarari, conform legii, iar pe urma vom incerca organizarea referendumurilor propriu-zise. Suntem constienti ca prefectii vor avea mandat sa atace aceste hotarari, dar eu cred ca mesajul este important: in toata lumea institutia referendumului este binecunoscuta, inclusiv in Romania a fost aplicata de cateva ori, de ce nu am face-o si noi?", a spus liderul UDMR.

Potrivit lui Kelemen, cu ocazia referendumurilor locale cetatenii vor fi intrebati in primul rand daca sunt de acord cu infiintarea regiunilor administrative si in al doilea rand daca acest lucru se va intampla, in ce regiune cred ei ca ar trebui sa fie localitatea lor.

Kelemen a estimat ca hotararile de consilii locale in privinta organizarii referendumurilor vor fi adoptate in lunile octombrie si noiembrie.

Potrivit legislatiei, cetatenii pot propune consiliului local, spre dezbatere si adoptare, proiecte de hotarari. Promovarea unui proiect de hotarare poate fi initiata de unul sau de mai multi cetateni cu drept de vot, daca acesta este sustinut prin semnaturi de cel putin cinci la suta din populatia cu drept de vot a unitatii administrativ-teritoriale respective.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#UDMR referendum regionalizare secuime, #maghiari regionalizare Romania , #reorganizare teritoriala Romania
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
daca romania continua cu politica de saracie lucie