Reorganizarea naste un nou scandal: Oficial ungar, suparat pe presa romana pentru ca i-a rastalmacit declaratiile

Joi, 23 Iunie 2011, ora 11:15
5659 citiri
Reorganizarea naste un nou scandal: Oficial ungar, suparat pe presa romana pentru ca i-a rastalmacit declaratiile
Foto: Arhiva

Ungaria ar putea apela la sprijinul Uniunii Europene in scandalul reorganizarii teritoriale din tara noastra.

Declaratia ar fi fost facuta de catre presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul Ungariei, informeaza Antena3.

"Stiu ca este vorba despre o problema interna a Romaniei, dar as face urmatoarea observatie: Gata cu problemele interne si politicile interne, fie ele ale Romaniei sau ale Ungariei. Suntem membri ai Uniunii Europene si totul merge la Bruxelles", a declarat Richard Horcsik pentru Antena 3.

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca in aceasta situatie este bine sa ne pastram calmul, precizand ca "avem un dialog intre Bucuresti si Budapesta".

Horcsik neaga: A fost o neintelegere, sunt foarte furios pe presa

Contactat ulterior de Realitatea.net pentru detalii referitoare la pozitia sa fata de reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, Horcsik a negat declaratiile aparute in presa: "Nu am spus textual ca Budapesta si Bucurestiul or sa ceara Bruxelles-ului sa intervina pe aceasta problema. Nu. Aceasta (n.red - reorganiarea) este o poblema interna (n.red - a Romaniei). As vrea sa inchei interviul pentru ca a fost o neintelegere. Imi pare foarte rau. Sunt foarte furios pe presa. Nu mi-au trimis nimic pe care sa-l pot verifica".

Intrebat ce a spus cu exactitate in interviul difuzat partial de media autohtone, Richard Horcsik a raspuns: "Eu am spus doar ca tot ce se intampla la Budapesta sau Bucuresti ajunge la Bruxelles. Probabil editorul de stiri a interpretat gresit".

La randul sau, Attila Korodi a declarat la Antena 3 ca "Parlamentul inseamna oameni politici si pot sa fie diverse puncte de vedere in dezbaterea din Romania, sa vedem diferite opinii, cu toate acestea exista tratate internationale care trebuie respectate".

Dupa negocieri intense pe tema reorganizarii administrative, presedintele Traian Basescu a lansat, miercuri, o oferta pentru UDMR si anume judetele Harghita si Covasna sa isi pastreze actualul statut.

Mai exact, cele doua judete nu vor intra in procesul de impartire a tarii in mai multe regiuni.

Ce oferta maximala a facut Basescu UDMR si care e planul de rezerva

"S-a creat deja confuzie. Unde spune Marko Bela de 8+1? Este o minciuna (...) Tinutul Harghita Covasna nu exista. Eu am cautat sa gasesc intelegere la Opozitie pentru un compromis, nu mi-au dat sansa. Atunci trebuie sa gasesc o formula de compromis pentru reorganizare, care a devenit vitala pentru Romania. Pot pune la dispozitie stenogramele discutiilor de la Cotroceni.

Maximal, in conditiile in care nu vreti sa reorganizam teritoriul pe judete mari, este ca Harghita si Covasna sa ramana asa cum sunt. Nu intr-un judet! Este varianta 8+2 si este maxim ce puteti obtine!

Daca UDMR este de acord, pun la dispozitie stenograma. Am spus: putem oferi o varianta maximala peste care nu se poate trece: 8 judete plus Harghita si Covasna, asa cum sunt acum, dar nu unite. Ramaneti asa, dar nu incurcam 22 de milioane de romani pentru o chestiune etnica. V-a lasat Dumnezeu asa, din '68, dar nu incurcati. Ei raman astfel tot dependenti de guvern, de finantarea de la Guvern. Celelalte, judetele mari se duc direct la Bruxelles, nu mai stau nici la doamna Udrea, nici la doamna Boagiu", a explicat presedintele care a fost propunerea lansata liderilor UDMR.

Romania cu noua judete, unul format din Harghita si Covasna - propunerea lui Basescu

Deputatul UDMR Mate Andras, a declarat pentru Ziare.com ca pentru UDMR la fel de importante sunt si judetele Bistrita, Cluj si Mures, lasand sa se inteleaga faptul ca negocierea este in continuare deschisa.

UDMR trebuie sa se decida pana luni daca accepta sau nu propunerea sefului statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ungaria mediere Uniunea Europeana, #scandal reorganizare teritoriala , #reorganizare teritoriala Romania