Vezi noile capitale ale judetelor reorganizate

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 16:21
15801 citiri
Vezi noile capitale ale judetelor reorganizate
Foto: ziare-pe-net.ro

Capitalele celor opt noi judete, prevazute in proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei, vor fi Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti, a anuntat secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

Totodata, Oltean a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe actul normativ care vizeaza reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, pentru ca alegerile locale din 2012 sa aiba loc in baza noii legi.

"Dorinta noastra este ca viitoarele alegeri care vor avea loc in iunie 2012 sa se realizeze pe noua formula administrativ teritoriala. Cand spun 'noi' ma refer la PDL si la actuala majoritate. Vom incerca sa adoptam legea prin angajarea raspunderii Guvernului pe act normativ", a spus Oltean, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, Guvernul nu a luat inca o decizie finala in acest sens, totul fiind la faza de discutie.

"Nu e hotarare unanim luata. E la faza de discutie, aceea de a incerca sa adoptam pana la sfarsitul acestei luni proiectul de lege care vizeaza modificarea legii de impartire administrativ-teritoriala prin angajarea raspunderii de catre Guvern. Eu cred ca nu exista elemente care sa conduca spre blocarea initiativei actualei majoritati, dar atat timp cat nu suntem in faza unei hotarari finale putem pune si o asemenea idee in discutie", a mai spus el.

Despre posibila asumare de raspundere, Oltean declarase anterior, pentru Ziare.com, ca singura lege ce trebuie asumata este cea privind impartirea teritoriala, restul fiind probleme legate de "acte normative".

Reorganizarea judetelor: Cum raman cu 10% din atributii si de ce ne usureaza viata

"Prima faza e aceea de a identifica solutia optima care vizeaza judetele nou constituite, denumirea acestora si capitalele de judet. De acolo, va ramane adoptarea a o multime de acte normative care vor avea in vedere sa punem de acord noile realitati cu noua legislatie, pentru ca e vorba de modificarea a atator si atator acte normative, de o reforma fundamentala in ceea ce priveste activitatea la nivelul regiunii respective, a judetului respectiv.

Singura lege pe care noi credem (n.r.-ca ar trebui asumata) e aceasta privind impartirea teritoriala, restul sunt acte normative care ar trebui sa fie adoptate pana la sfarsitul anului in procedura parlamentara. Actele normative respective vor urmari transferul de atributii, reasezarea altor institutii in teritoriu, sunt multe care trebuie sa fie regandite - functionarea instantelor de judecata, functionarea inspectoratelor scolare, functionarea multor servicii deconcentrate, functionarea prefecturilor, sunt acte normative care vor trebui sa reglementeze aceste noi realitati", a mai spus Ioan Oltean.

Conform democrat-liberalului, reorganizarea administrativ teritoriala nu va presupune vreo desfiintare de localitate, asa cum acuzase secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

"Nici vorba de asta. Nu s-a pus si nu se pune in nicio clipa in discutie desfiintarea de comune sau de alte localitati in aceasta perioada. Se pune in discutie doar impartirea administrativ-teritoriala. Atat. Desfiintarea de comune, orase, de alte localitati - exclus", a spus Dragnea pentru Ziare.com.

Social-democratul Dragnea a acuzat Puterea ca vrea sa desfiinteze nu numai judetele, ci si 300 de localitati unde conduce Opozitia. "Am mai auzit ceva aseara - dar n-am verificat - ca nu vor numai umflarea acestor judete, ci si desfiintarea a 300 si ceva de localitati. Banuiesc ca nu e greu de gandit cam ce coloratura politica vor avea localitatile pe care vor sa le desfiinteze", a mai spus seful CJ Teleorman.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#reorganizare administrativ teritoriala Romania, #reorganizare judete Romania , #reorganizare teritoriala Romania