Comunismul supravietuitor

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 13:10
6946 citiri
Comunismul supravietuitor

Romania s-a schimbat enorm in ultimii 20 ani si trebuie o rea vointa cat Casa Poporului sau orbul gainilor pentru a nu recunoaste acest lucru. Schimbarea acesta uriasa este insa preponderent una de suprafata. Sub staniolul capitalist, comunismul had si ticalos supravietuieste, in pofida aderarii la UE, a condamnarii lui formale sau a alegerilor libere.

Unde il gasim? Acolo unde doare mai tare si are o mai mare putere: la nivelul mentalitatilor si in economie.

Stapanii inelelor

Dupa cum remarca in urma cu doar cateva zile un jurnalist BBC, 86 dintre cei mai bogati o suta de romani sunt fosti comunisti, mai precis securisti si nomenclaturisti. Iar cine a citit cutremuratoarea carte a lui Gheorghe Florescu, "Confesiunile unui cafegiu", a inteles exact mecanismele prin care ei au luat in stapanire principalele parghii economice ale tarii.

In anii '80 ajunsesera prea bogati si doreau sa-si poata etala si valorifica nestingheriti aceasta uluitoare opulenta, asa ca in decembrie 1989 erau singurii care aveau si mijloacele, si informatiile necesare pentru a acapara pozitiile economice si politice. Unii au devenit si politicieni, altii au preferat sa ramana in umbra cu sforile politicienilor in maini. Sub obalduirea lui Ion Iliescu, Romania a fost preluata e esalonul doi comunisto-securist.

Si-au facut banii prin coruptie si inselaciune inainte de 1989, si i-au inmultit de zeci, sute, mii de ori prin acelasi mijloace, desigur mult perfectionate si diversificate, au stricat generatiile tinere de politicieni si oameni de afaceri. N-au abandonat aceste pozitii nici acum si in rezistenta lor feroce trebuie cautata, in parte, si originea coalitiei impotriva presedintelui care a zgandarit, insuficient si inconsecvent de altfel, mocirla.

Securistii, nomeclaturistii comunisti si puii lor nu numai ca au supraveituit, ci traiesc minunat, tot mai bine, jefuind resursele Romaniei careia i-au legat bolovani de picioare pentru, iata, cel putin 2 decenii.

Pana cand acesti oameni nu vor fi scosi din barloguri si nu vor ajunge ei insisi cu bolovani de picioare si catuse la maini, Romania nu va scapa de blestemul comunist.

Comunismul din noi

Silviu Brucan spunea ca e nevoie de 20 de ani. Eu cred ca e nevoie de disparitia biologica a tuturor generatiilor care au trait cat de putin in comunism pentru ca la nivelul mentalitatilor sa ne curatam de aceasta boala cumplita.

Dependenta de stat, pasivitatea, inclinatia spre necinste, lipsa patriotismului autentic, lasitatea, viclenia, bulversarea ierarhiei corecte de valori, alterarea pofunda a fibrei morale sunt in continuare, din nefericire, definitorii in societatea romaneasca. Boala a fost prea grea, prea lunga, pentru ca vindecarea sa poata fi completa.

Este unul dintre motivele pentru care nu putem intelege inca democratia altfel decat ca zgomot, furie si goana dupa prada, pentru care nu reusim prea adesea sa deosebim valoare de impostura, pentru care suntem inca prea usor de mituit, prea usor de manipulat, prea usor de indoit. Boala aceasta este la originea neincrederii noastre cronice in noi, in altii si in institutii, la originea crizei morale mai grava decat toate crizele politice sau economice la un loc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#comunism revolutie 1989, #revolutie comunism Romania, #schimbare Romania comunism , #revolutia
Comentarii
Poza Mickey_Mouse
Mickey_Mouse
rank 5
Ca să poti sti totul despre o fiintă trebuie să o lasi să se manifeste liber fără nici o constrangere. Atunci ea iti arată totul despre sine.