Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce i s-a retras certificatul de revolutionar generalului Marin Oana

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 15:51
6599 citiri
De ce i s-a retras certificatul de revolutionar generalului Marin Oana

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au motivat hotararea care parafeaza retragerea titlului de "Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989" in cazul generalului Marin Oana.

Judecatorii au apreciat ca acesta "A actionat si a luptat contra manifestantilor din decembrie 1989", scrie Evenimentul Zilei, care citeaza motivarea instantei publicata pe blogul revolutionarului Marius Mioc.

Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) i-a anulat lui Marin Oana certificatul de revolutionar, iar la 28 februarie 2011, Traian Basescu a semnat un decret prezidential prin care i-a retras titlul de "Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Luptator Ranit". Nemultumit pe aceasta decizie, Marian Oana a contestat decizia SSPR in instanta, dar fara succes.

El a sustinut ca decizia SSPR a fost "abuziva, lipsita de orice justificare de fapt si de drept, participarea sa la Revolutia Romana din Decembrie 1989, in calitate de comandant al unei unitati militare fiind de notorietate, la fel si circumstantele ranirii sale in decursul evenimentelor din Decembrie 1989".

In plus, el a aratat ca decizia SSPR a fost luata in lipsa sa, nu a putut sa-si prezinte apararile, neavind cunostinta nici in prezent de motivele care au stat la baza acestei decizii.

Marin Oana a mai explicat ca activitatea sa la revolutie "a fost orientata exclusiv in sensul asigurarii reusitei acesteia", fiind de notorietate ca a avut misiunea de a apara institutia Televiziunii Romane, misiune in cursul careia a si fost ranit prin impuscare.

In replica, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au aratat ca art. 8 din Legea nr. 341/2004 prevede ca nu pot beneficia de aceasta lege persoanele care "au actionat, au instigat si au luptat sub orice forma impotriva Revolutiei".

"Din inscrisul depus de CPRD (fila 98), extras din Registrul istoric al UM 01210 Bucuresti rezulta ca lt. col. Oana Marin la acel moment a actionat si a luptat contra manifestantilor din decembrie 1989", se arata in motivarea hotararii judecatoresti.

Astfel, generalul este acuzat ca a participat la represaliile impotriva manifestantilor, in ziua de 21 decembrie 1989.

"Imprejurarea ca, pana la sfirsitul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 fortele militare din care a facut parte si reclamantul au fost de partea manifestantilor nu inlatura incadrarea actiunilor initiale ale reclamantului in categoria celor indreptate impotriva Revolutiei, din moment ce legea prevede "sub orice forma" si nu mentioneaza exceptii de la interdictia de a beneficia de aceasta lege instituita pentru cei care au intreprins asemenea actiuni", mai arata Curtea de Apel Bucuresti.

Principalele acuzatii la adresa lui Marin Oana si detalii despre rolul sau din timpul revolutiei apar in registrul de note al generalului-maior Gheorghe Voinea, comandantul Armatei 1 (reprodus de Alex Mihai Stoenescu in "Istoria loviturilor de stat din Romania", vol. 4 (II), editua Rao 2005.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#general Marin Oana titlu, #Marin Oana retragere titlu, #general Oana revolutie , #revolutia