De la cititori: Revolutia de la Timisoara in cuget si-n simtiri (II)

Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 13:51
1385 citiri
De la cititori: Revolutia de la Timisoara in cuget si-n simtiri (II)

Ziua de nastere a Revolutiei Romane din 1989 este socotita data de 16 Decembrie 1989, odata cu primele manifestari de proportii ale nemultumirii fata de regimul comunist al lui Ceausescu. Semnele ei, insa, se puteau citi cu luni intregi mai devreme in atmosfera mohorata a orasului.

La Timisoara am fost invitat ca sa prezint un aparat, dar ajuns in septembrie 1989 la fabrica cu pricina, interesul pentru obiect devenise nul. Directorul m-a pasat adjunctului, acesta m-a trimis la plimbare peste drum, la un bloc unde era un atelier de proiectare.

Aici, un grup de ingineri tineri, fara chef de lucru, stateau si... povesteau lucruri "subversive". Era placut la ei, aveau camere luminoase, spre deosebire de atelierul meu de acasa, intunecos, rece si plin de igrasie.

Unul dintre ei, al carui nume nu-l mai stiu, si cu care m-am intins la taclale in ziua aceea, mi-a povestit o intamplare, pe care el o prezenta ca autentica si care mie mi-a placut atat de mult incat o tin minte si azi.

Iata povestea: Un flacau de prin Moldova, pripasit prin Timisoara, si-a gasit un loc de munca la o fabrica din oras. Descurcaret si bun de gura, omul nostru a ajuns repede secretar de UTC pe fabrica. In Ardeal, a fi secretar de UTC era o activitate privita ca si cea de turnator la Securitate, asa ca nu erau multi ardeleni de caracter, care sa se inghesuie sa indeplineasca o astfel de sarcina.

Situatia a fost identica si la Uzina de Autoturisme din Pitesti, in perioada cand am lucrat acolo. La sectia montaj general, muncitorii tineri au ales secretar UTC, ca sa-si bata joc de el, pe prostul sectiei. Ales printr-o gluma, acesta si-a luat foarte in serios misiunea, reusind sa conturbe fluxul de montaj de fiecare data cand mergea la Pitesti, la Comitetul judetean UTC.

Natafleata avea cheile de la un container cu piese (cred ca farurile erau in containerul acela, tinute sub cheie, ca sa nu se fure) si cand era chemat la Pitesti, de emotie, uita sa lase cheile la maistru, dand peste cap planurile de productie.

Ca sa rezolve incurcatura, maistrul l-a trecut deci pe uituc de la postul montaj faruri, la postul montat parbrize, dandu-i in grija in loc de un container intreg cu piese, doar doua obiecte: sapunul si funia! (de fapt era doar un cablu, care uns cu apa si sapun, se utiliza la montajul parbrizelor).

Deci sa fii secretar de UTC nu era un post prea ravnit, dar pe flacaul nostru venit din Moldova lucrul acesta nu l-a deranjat. Avea cu el familia, si-si vedea omul de treaba lui, asa cum putea si intelegea el s-o faca.

La un moment dat, cetateanul dispare fara urma. La Timisoara, cine disparea asa era clar in ce directie apucase. Dar, surpriza de proportii avea sa vina dupa vreo cateva saptamani, cand fugarul nostru a aparut, intorcandu-se de buna voie in Romania.

Fusese doar curios sa vada si el cum e pe "dincolo", dar fiindca nu i-a placut, s-a hotarat, cu tot riscul, sa vina inapoi. Unde s-a mai pomenit vreodata ca cineva sa vina inapoi din Occident, pe vremea comunismului, de buna voie? O asa mana cereasca asteptau de mult politrucii de la judet.

Imediat cetateanul a fost convins sa-si povesteasca intr-un articol intamplarile prin care a trecut, zugravite in culori potrivite, articol care a si aparut apoi in "Scanteia tineretului", spre satisfactia generala a organelor locale si centrale de partid.

In urma comportarii sale fara precedent, dovedind si o mare constiinta patriotica, omul a fost primit ulterior inapoi la locul sau de munca, cazul pierzandu-se in cateva zile sub colbul uitarii.

Nu mai retin daca i-au dat inapoi si functia de secretar UTC pe fabrica, cert este insa ca, intr-o buna zi, acesta a disparut a doua oara, de data asta definitiv: el venise inapoi doar ca sa-si ia cu el sotia si copilul, ramasi in Timisoara.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Revolutie Timisoara, #aparat fabrica proiectare , #revolutia