Iohannis a depus o coroana de flori la Universitate: Niciun regim care-si umileste si dispretuieste cetatenii nu poate rezista (Foto)

Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 11:31
4668 citiri
Iohannis a depus o coroana de flori la Universitate: Niciun regim care-si umileste si dispretuieste cetatenii nu poate rezista (Foto)
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a depus, vineri, o coroana de flori la troita din Piata Universitatii, in memoria victimelor Revolutiei din Decembrie 1989.

Iohannis a scris ulterior si o postare pe Facebook in care transmite voalat un mesaj social-democratilor.

"In decembrie 1989, satui de abuzuri si neajunsuri, romanii au ales sa lupte in strada pentru idealurile lor. Semenii nostri si-au dat viata pentru ca noi sa traim astazi in libertate si democratie. Voi milita, in continuare, pentru aflarea adevarului si pedepsirea celor vinovati pentru crimele comise atunci.

Istoria ne arata ca niciun regim care isi umileste si dispretuieste propriii cetateni nu poate rezista. Romanii nu vor mai tolera o guvernare autocratica, bazata pe abuzul de putere, pe coruptie, incompetenta si pe dispretul profund fata de cetatean. Onoram memoria victimelor Revolutiei doar opunandu-ne ferm oricaror atacuri impotriva justitiei si a institutiilor democratice", a scris Iohannis pe Facebook.

Seful statului a transmis un mesaj si pe 17 decembrie, la 29 de ani de la inceputul Revolutiei, cand la Timisoara Armata si trupele de Securitate au deschis focul impotriva manifestantilor.

"In urma cu 29 de ani, romanii aparau cu propria viata libertatea si democratia. Idealurile Revolutiei din Decembrie 1989 stau la baza Constitutiei noastre, care este garantia suprema ca sacrificiul pentru drepturi si libertati fundamentale nu a fost in zadar.

Astazi, memoria acestor martiri este intinata de incercarile disperate ale unor infractori, in frunte cu Liviu Dragnea, de a impune amnistia si gratierea. Romania nu se va intoarce la epoca de neagra amintire a partidului-stat", a scris Iohannis luni tot pe Facebook.

Foto: Administratia Prezidentiala

Anul acesta, pentru prima oara, cativa politisti din Bucuresti au incercat joi sa impiedice urmasii victimelor de la Timisoara sa depuna coroane la troita din Piata Universitatii.

Incidentul incredibil a fost povestit, pentru Ziare.com, de Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

"Eu am ramas la Universitate ca sa bag autocarul pe scuarul de la mijloc, sa nu incurcam circulatia si sa depunem coroana in liniste. Asta am facut in fiecare an. Dar au aparut politistii inainte sa apara autocarul. Eram eu si vreo 10 insi, cu doua coroane, pe care le aveam pregatite sa le depunem, una la Otopeni si una la Crematoriu. Cei veniti de la Timisoara se opresc intotdeauna la Universitate, ca sa depuna o coroana si pentru victimele din Bucuresti. Si noi am fost zilele trecute la ei, la Timisoara.

Politistii au venit foarte nervosi, nu am inteles de ce, ca doar vazusera coroanele: 'Nu intra niciun autobuz aici!'. 'Sunteti nebuni?! Sunt cei de la Timisoara! Depunem o coroana si plecam', le-am zis. Pana la urma, au sarit si ceilalti colegi, i-au fortat sa avanseze catre troita si am reusit sa depunem coroanele", ne-a povestit Teodor Maries.

Foto: Administratia Prezidentiala

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Iohannis coroana flori Universitate, #29 ani Revolutie comemorare , #revolutia