Merita revolutionarii drepturile speciale de care se bucura in prezent? - Sondaj Ziare.com

Marti, 26 Iulie 2011, ora 07:19
10096 citiri
Merita revolutionarii drepturile speciale de care se bucura in prezent? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Peste 13.000 de posesori de certificate de revolutionar primesc lunar 1.770 de lei de persoana, la care se adauga numeroase alte privilegii. Alte cateva mii asteapta sa fie inscrisi pe listele cu cei care beneficiaza de rasplata participarii la evenimentele din decembrie 1989. E firesc sau e doar una din numeroasele anomalii ale societatii romanesti?

Premierul Emil Boc a starnit valuri de proteste dupa ce a anuntat, saptamana trecuta, ca se gandeste sa restranga drepturile materiale acordate revolutionarilor doar la familiile celor care au avut morti si raniti in decembrie 1989.

"Reparatii materiale trebuie asigurate in primul rand acelora care au murit in Revolutie, celor care au raniti in urma Revolutiei si, in functie de resursele pe care bugetul le are in continuare, sa gradam aceste drepturi, dar incepand cu cei care au avut victime sau raniti in familie", a spus Emil Boc, in opinia caruia pentru restul revolutionarilor "20 de ani sunt suficienti", iar Romania trebuie sa reintre "in randul lumii in privinta drepturilor si obligatiilor".

Anuntul facut de premier ii ingrijoreaza pe revolutionarii care risca sa ramana fara privilegii, binemeritate sau dimpotriva.

Legea Recunostintei, legea 341/2004, a fost votata de Parlament in 2005. Pana atunci, in afara ranitilor si a urmasilor eroilor, ceilalti revolutionari nu primisera indemnizatii pentru "contributia lor la evenimentele din decembrie 1989".

Conform datelor oficiale, in prezent, 13.696 de revolutionari primesc lunar 1.770 de lei de persoana. In total, lunar se cheltuiesc de la buget peste 5,7 milioane de euro, iar suma totala se ridica anual la 69,2 milioane de euro, informeaza TVR.

In timp ce personalitati marcante care au participat la acele evenimente nu au dorit sa obtina certificat de revolutionar, la 21 de ani de la Revolutie alte 8.000 de persoane asteapta sa intre pe lista de plata, odata cu preschimbarea certificatelor. Printre drepturile la care aspira acestia se numara acordarea de suprafete de teren, tratamente medicale, medicamente si transport gratuite, scutire de la impozit pentru o locuinta, pensionare cu 5 ani in avans si o pensie suplimentara peste cea de vechime in munca.

In aceste conditii, este firesc ca revolutionarii sa fie nemultumiti de intentia Guvernului de a le taia privilegiile de care se bucura si sa ameninte cu manifestari de protest. In timp ce secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor George Costin anunta ca va incerca sa "medieze" acest conflict izbucnit intre participantii la evenimentele din decembrie 1989 si guvernanti, in presa apar tot mai multe articole care prezinta matrapazlacurile facute cu certificatele de revolutionar.

Oameni care in decembrie 1989 stateau in fata televizorului sau chiar in spatele gratiilor, ba chiar si unii dintre cei care au tras in revolutionari au beneficiat si inca mai beneficiaza pe nedrept de drepturile materiale conferite de certificatele emise cu multa usurinta sau chiar pe spagi grase de diverse asociatii de revolutionari.

In conditiile in care un veteran de razboi primeste o indemnizatie de cel putin 10 ori mai mica decat un revolutionar, este normal sau nu sa reconsideram "profesia" de revolutionar?

Ca subiectul este deosebit de sensibil, mai ales in an preelectoral, o dovedeste si faptul ca aproape toti participantii la evenimentele din 1989 contactati de Ziare.com au refuzat sa isi spuna parerea pe acest subiect.

Singurul care a facut un scurt comentariu a fost Sergiu Nicolaescu, senator PSD si initiatorul Legii Recunostintei, in opinia caruia situatia tulbure a revolutionarilor din prezent este cauzata de faptul ca niciunul dintre presedintii Romaniei nu a dorit cu adevarat clarificarea ei.

"In Revolutie, in decembrie si ianuarie, au murit si au fost raniti. Care au fost revolutionari si care au fost anti-revolutionari? Parerea mea este ca a fost o revolutie asa cum a fost si revolutia lui Franco. Franco a dat in final o amnistie si a facut un monument pentru toti cei care au murit in Revolutie. Si i-a ingropat pe toti in acelasi loc, in acelasi cimitir. Asa ceva era si punctul meu de vedere.

Nici Iliescu si nici Basescu nu au facut asa ceva. Ei sunt responsabili de situatie. E o anomalie la noi, sa dam, cum spune Boc acum, mortilor si ranitilor, adica si la revolutionari si la contrarevolutionari, ca doar n-or fi murit doar revolutionari.

Deci inainte de orice, in mod normal trebuie sa se dea o amnistie. Ies din inchisori 10 criminali, majoritatea dintre ei, dar iese si Victor Stanculescu, care nu are ce cauta in inchisoare", a declarat Sergiu Nicolaescu.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Trebuie restranse drepturile materiale ale revolutionarilor?

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#drepturi revolutionari, #drepturi materiale revolutionari, #Boc revolutionari , #revolutia