Opinii: Politica si orgolii

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 17:41
904 citiri
Opinii: Politica si orgolii
foto: agenda.ro

Ideologia revolutiei culturale ceausiste era frusta: adevarati creatori de arta, detinatori ai performantelor nationale, nu pot fi decat muncitorii, infratiti eventual cu taranii.

Intelectualii aveau sarcina sa slujeasca din inima partidul. Asa ca festivalul "Cantarea Romaniei" si "Daciada" glorificau talentele omului neinstruit, calitatile sale de exceptie.

Tara se umpluse de genii populare, poeti si prozatori luati de la sapa si strung, iar orasele gemeau de statui ale otelarilor, minerilor, energeticienilor, sau de simboluri geometric-plastice ca drapele fluturand, blocuri razand in soare, sonde, furnale, marete ctitorii.

Taranul-artist si zidarul-arhitect dovedeau vigoarea fibrei nationale, iar protocronistii ne situau cu mult deasupra imperialistilor occidentali. Dar niciodata a celor sovietici.

Azi, propensiunea catre politica a principalilor nostri actanti are ca suport indelebil tocmai autosuficienta proletariatului, fauritor de tara si istorie.

Idealizati in scop propagandistic, uvrierii carpatini erau buricul pamantului, sursa binelui universal si a adevarului. Infailibili, se pricepeau la toate, de la treburile uzinei, ale cooperativei pana la cele mai spinoase probleme existentiale. Modele de filozofi si academicieni erau franarul si cizmarul.

Prin invatamant de partid si decizii administrative li s-a inoculat ideea de stapan al bunurilor intregului popor.

Dupa revolutie, orgoliul prolilor a devenit frustrant, deconstructiv, tafnos si amenintator, o forta a raului. Cine explica doar politic evenimentele postdecembiste greseste iremediabil. "Nu ne vindem tara", "Moarte intelectualilor!", varsarea de sange elitist-studentesc si vandalizarea Universitatii constituie acte de retorsiune impotriva celor ce le negau statu-quo-ul de clasa conducatoare. Puternica si trufasa.

Din aversiunea lumpenproletara pentru stiintele politice, inclusiv marxist-leniniste, s-au nascut reactiile orgolios-paternaliste de gasca, casta, grup etnic sau social, de provincie, judet, comuna. Uneori cu implicatii asupra riscului de tara.

Ramasitele gentilice nu le inrosesc obrazul: ajunsi in jilturile puterii, isi protejeaza familia, rudele, prietenii, clanul, partidul si chiar amantele. Dintre ei isi aleg "oamenii", credincerii pentru a-i pune in functii grele deoarece numai capacitatea lor le inspira siguranta.

Ca sa li se simta autoritatea, ridica vocea, isi incordeaza muschii in fata natiei, uneori a Europei, fac danii bisericilor, maresc bugetul circumscriptiei ori al meleagului natal.

Domnia bunului plac

Culmea bravadei este sa instaureze domnia bunului plac, sa incalce ostentativ legea, siguri ca nimeni nu va indrazni sa le clinteasca un fir de par. Modelul urmat de orgoliosi este cel al dictatorului si al odraslelor sale. Se ingrijesc din vreme de avere, succesiune si posteritate. Sunt de neinlocuit.

Au promovat politica de lift, sus ai nostri, jos ai vostri, ca orgoliile partizane sa duca la politizarea tuturor sectoarelor vitale ale societatii. In consecinta, panoplia valorilor universal consacrate a fost obraznic descurajata in favoarea vechilor cutume levantine: ipocrizie, ciupeala, slugarnicie, credinciosie etc.

Ca politica romaneasca este dominata de orgolii a observat nu doar The Economist. Partidele surori din PE ne reproseaza de mult inapetenta pentru reforme, lipsa dialogului, fanfaronada atat de bine inradacinate.

Nici macar in vreme de criza nu se poate degaja o platforma comuna nici la Putere, nici la Opozitie. Nu ca n-ar exista programe, idei, dar li-e greu sa le accepte pe ale partenerilor. Toti ar intra in coalitii, dar cu conditia sa le revina numai lor comanda, leadership-ul. Sa fie mai egali decat ceilalti. Conceptul primus inter pares e calcat mereu in picioare de masculul Alpha.

Inteleptii sustin ca ar fi si orgolii normale: sa faci ceva pentru semeni, sa-ti servesti tara cand ti se ofera sansa. Sa nu se introloace Alba ca Zapada cu Ali-Baba si cei 40 de hoti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#orgolii clasa politica, #politicieni romani, #viata politica romania , #revolutia