Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Revolutia (I)

Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 22:04
2218 citiri
Opinii: Revolutia (I)
Foto: Ziare.com/Alexandra Ion

Revolutia politica inseamna schimbarea oranduirii sociale intr-un timp relativ scurt, prin mijloace mai mult sau mai putin violente si prin participarea paturilor largi ale populatiei. Datorita acestei conditii din urma, revolutiile pot avea loc numai in societatile in care masele au o constiinta sociala mai dezvoltata.

Am vazut ce inseamna lovitura de stat, cine si de ce ar avea interese sa o provoace sau sa o invoce. Si pentru ca marea demonstratie din 27.10 a trecut fara cutremure, iar motiunea s-a desumflat la fel ca si actiunea sindicatelor, hai sa vedem ce a mai ramas ca posibilitate de schimbare a actualilor guvernanti. Pai cantecul atat de en vogue de ceva timp incoace este "ultima solutie, inc'o revolutie". Nu ca ar fi, dar cum sindicatele si Opozitia au dat gres, romanul a ramas cu gatul intins ca puii de barza asteptand sa vina mama sa le dea papica.

Opinii: Lovitura de stat

Ce inseamna revolutia? Inseamna o miscare sociala de amploare avand la baza nemultumiri social - economice atat de mari incat sa determine populatia sa iasa in strada fara a fi impinsa sau remorcata de sindicate sau partide.

Ce ar putea duce la un asemenea gest? De regula foamea, saracia, imposibilitatea de a face fata greutatilor, refuzul de a mai accepta niste reguli cu care nu e de acord, ura, lipsa oricarei sperante si... scanteia. Daca dam timpul inapoi cu 20 de ani, observam sau ne aducem aminte ca scanteia a fost evacuarea pastorului Laszlo Tokes la Timisoara, iar in Bucuresti, ciudat, a fost suficient un zgomot, al unei grenade explodate, transmis prin statia de amplificare instalata sub balconul dictatorului. Dar intrebarea este cine a scaparat amnarul, pentru ca orice scanteie are nevoie de aprobare pentru a se aprinde.

In 1989, au existat aprobari si fitile pentru scanteie. Ceausescu nu a fost deloc departe de adevar cand a afirmat ca "agenturili straine" sunt amestecate si e la fel de adevarat ca unele din ele s-au multumit sa puna fitilul si apoi sa priveasca. Altele au mai turnat gaz pe foc, fiecare, dupa interese si posibilitati. Altele ar fi vrut si mai mult, dar nu li s-a dat voie.

Care e situatia acum? E cineva interesat sa puna vreun fitil? Si mai ales, este romanul pregatit sau suficient de intaratat incat sa reactioneze la impuls? Din cate s-a vazut si astazi, nu, asa ca revolutia mai are de asteptat. Mai ales ca nu o doreste nimeni. Chiar nimeni. Intern, partidele politice, liderii de sindicat, patronii, profitorii ultimei revolutii nu o doresc, pentru ca furia poporului este greu de controlat si niciodata nu stii pe ce drum o ia. Si Revolutia din Decembrie a cerut initial - dirijata - doar schimbarea lui Ceausescu, pentru a se trezi apoi cu alte puncte mai radicale, printre care si schimbarea sistemului.

O alta revolutie - daca respecta definitia - ar insemna iarasi schimbarea sistemului si - cine stie - poate intoarcerea la un sistem cel putin socialist in care miliardarii ultimilor 20 de ani se vor vedea urmariti, cercetati si expropriati. Nimeni nu doreste asta nu e asa si ... nu ar da bine in fata comunitatii internationale. Romania s-ar vedea izolata dar si scapata de o datorie catre FMI pe care ar putea sa nu o recunoasca noul guvern popular sau sa o plateasca din averile marilor tepari ai economiei nationale care precauti au inceput de mult sa-si transfere valutele catre tari mai calde din punct de vedere bancar.

Ce sanse ar avea Romania apoi? Doar o apropiere de o putere care sa ii sustina noile -vechile - idealuri. Cine ar putea fi? Rusia sau China. Dar o astfel de orientare ar da apa la moara "vechilor" demnitari sa ceara interventie NATO care sa opreasca invazia "comunistilor" in Romania, iar unii dintre prietenii nostri care acum asteapta cu nerabdare noua lege a invatamantului din Romania pentru a-si implementa manualele de istorie s-ar folosi de moment pentru a-si proclama independenta regionala. Ei ar fi singurii care ar castiga dintr-o astfel de situatie.

Cititi duminica, pe Ziare.com, cea de-a doua parte a acestui material

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#revolutie Romania, #motiune cenzura Guvern Boc , #revolutia