Revolutia - un dar otravit?

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 09:45
3656 citiri
Revolutia - un dar otravit?
Foto: evz.ro

Unii istorici, sociologi, analisti abuzeaza de istoria contrafactuala, intrebandu-se mereu ce-ar fi fost daca...? In cazul Revolutiei din decembrie '89, raspunsurile ne amarasc si mai mult existenta: ce s-a fi intamplat daca serviciile secrete straine nu si-ar fi dat mana sa ne ajute sa scapam de dictator? Nimic. Se vede si azi cu ochiul liber.

Ce s-ar fi intamplat daca "am fi avut si noi un Havel"? Tot nimic. Ceea ce e mai greu de inteles, iar explicatia nu ne pica bine. Personalitati de talia lui Havel am avut si avem, intelectuali in puscarii, asijderea, dar posibilitatea de a coagula o Opozitie ne-a lipsit.

Despre curaj si eroism

Ne-au lipsit curajul, indrazneala, spiritul eroic? Le-au lipsit si altora in aceeasi masura ca si noua. Eroi am avut, poate mai multi decat altii, Doina Cornea, Paul Goma, un Paraschiv, un Ursu, un Babes arzand ca o torta pe partia de schi, or mai fi fiind vreo cateva zeci, sute de "scheleti" prin arhivele tinute inca la fereala...

De ceva timp se joaca un teatru prost. Cui ajuta sa ne autoflagelam pretutindeni, sa ne lamentam, sa ne victimizam? Nimanui. Mai mult ca oricand avem nevoie de adevar si curaj sa ne recunoastem asa cum suntem.

Cheia poate sa ne-o ofere intrebarea fara rost, dar cu dus-intors, adresata de C. T. Popescu lui Ion Iliescu: "Regretati ca nu ati avut o atitudine publica, de felul celei a lui Havel?". Fara rost, deoarece stia raspunsul: NU.

Lectia lui Iliescu

Numai ca bolsevicul, criptocomunistul, batranul edec... ne mai da o lectie: i-ar fi placut ideea, dar nu avea anvergura lui Havel, nici umbrela Europei... Ar trebui sa intelegem ca numarul celor ce i-ar fi cerut constient sa aiba comportamentul dramaturgului ceh era infim, in comparatie cu cei ce l-au dorit asa cum era si care l-au votat in procente ametitoare. Nu sunt atat de sigur ca n-ar mai castiga un mandat daca...

Iliescu a fost, este un politician cu destule slabiciuni, dar pragmatic. Fara cine stie ce ideologie savanta. Ca fost aparatcic, a avut o singura certitudine, ca trebuie sa-i reprezinte fidel pe cei ce l-au pus acolo.

N-au vrut romanii sa-si vanda tara? N-au vrut. N-au vrut mosieri, rege, capitalism, piata libera...? Nu. Au dorit un tatuc grijuliu? A fost un tatuc grijuliu. De ce au gandit asa concetatenii nostri e o alta poveste. O poveste fara sfarsit, mai ceva ca a lui Michael Ende...

Suntem ceea ce dorim sa fim

La 22 ani de la Revolutie, inca nu ne-am limpezit. Aruncam vina asupra oricui, numai sa scapam de noi insine. Suntem ce dorim sa fim. Nimic mai mult. Excluzand elitele, care au ca si noi un singur vot, nici nu indraznim sa ne dorim altceva decat putina atentie din partea conducatorilor si un trai ceva mai bun. Ca sa-i votam pana la moarte. Din nefericire, maharii ne-au prins betesugul si, in consecinta, isi fac mendrele, cu un cinism brutal si primitiv.

Intre noi si cehi, intre Iliescu si Havel, intre lucratorii romani si sindicatele poloneze ale lui Lech Walesa, intre ortodocsii patriarhului Teoctist si catolicii lui Ioan Paul al II-lea, ca sa luam in discutie doar ofurile, obida si nadufurile recentelor editoriale, se afla cateva decenii de industrializare, de obisnuinte si deprinderi civice, de maturizare politica pe care noi nu le-am putut recupera.

Democratia - o alta poveste

Intre dorintele noastre si ale lor nu sunt mari deosebiri. Si-au dorit ei cu ardoare libertate, stat de drept, respectandu-le cu sfintenie? Ne-am dorit si noi, numai ca alesii si-au luat partea leului, noi am cracnit, dar tot lor le dam votul.

Partea dureroasa o constituie diferentele de viziune si de civilizatie politica. Democratia lor nu se potriveste cu a noastra: nici un lider n-a indraznit sa calce in picioare poporul si Constitutia, nici sa faca politica cum il taie capul, sau cum ii dicteaza interesele. De ce? Fiindca a doua zi ar fi fost maturat de furia concetatenilor.

Asadar, revolutia a fost un dar nemeritat, chiar otravit, cum rezulta din abordarile recente, iar jertfele celor peste 1.000 de tineri nu si-au atins tinta? Raspunsul cinstit la aceste intrebari ne va arata de ce n-am avut un Havel, de ce nu avem regim democratic, de ce drumul nostru spre Europa are mare nevoie de scoli pentru intregul popor, nu doar pospai pentru elite de prada si manipulatori ordinari care ne-au zalogit viitorul...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Revolutie 1989 democratie, #Iliescu Havel popor Constitutie, #servicii secrete spirit civic , #revolutia