Revolutionarii, in general, o nesimtire si o bataie de joc (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 18:50
8047 citiri
Revolutionarii, in general, o nesimtire si o bataie de joc (Opinii)
Foto: Antena3

Se poate sa nu intelegeti nici dumneavoastra din prima incercare. Cine la adresa cui este nesimtit si cine isi bate joc de cine? Sa le luam pe rand.

Dupa ce Emil Boc a decis sa taie indemnizatiile lunare "luptatorilor cu merite deosebite" in Revolutia din '89, in fata sediului din Piata Victoriei vedem zilnic o trupa de asalt care incendiaza Executivul cu oua stricate, injuraturi si blesteme la adresa premierului. Apoi, blocheaza traficul din Piata Universitatii in numele libertatii pe care ei au castigat-o in decembrie '89 cu arma in mana, sfidand tancurile si pustile teroristilor.

De-ar durea nesimtirea si mizeria sufleteasca, am convingerea ca majoritatea celor care urla astazi prin piete s-ar tavali in chinuri sau ar muri direct. Si cand spun asta ma bazez pe cea mai concreta dovada cu putinta - imaginile, relatarile, fotografiile si propriile constatari de la fata locului. Pe cine vedem noi astazi zbierand ca le sunt furate drepturile dobandite pentru eternitate? In general, adica intr-o majoritate covarsitoare, cei care incendiaza Guvernul cu oua stricate sunt trecuti bine de 60-65 de ani. Mai sa fie, iti spui. Pai cum dracu?

Au trecut doar 22 de ani de la evenimentele din 21-22 decembrie. Se spunea pe atunci ca tinerii au fost cei care au facut Revolutia. Desigur, in cea mai mare parte. Gavroche-ul nostru, simbolul astazi nemultumitului de viata sa, sta marturie - are doar 36 de ani. Ori cand privesti spre grupul "revolutionarilor" nemultumiti de astazi, te intrebi cand or fi imbatranit toti tinerii aia intr-atat de mult. Cum o fi ajuns majoritatea tinerilor care nu aveau mai mult de 30 de ani atunci la 65 astazi? In doar 22 de ani...

Nimic ai fi tentat sa spui ca nu ramane sfant si nespurcat in tara asta. Emil Boc a hotarat deci sa le taie banii, deloc putini, tuturor acestor revolutionari trecuti, fara a fi trecut totusi prin nimic. Tuturor, mai putin urmasilor celor decedati si ranitilor in Revolutia din 1989. O initiativa absolut laudabila, daca ne gandim ca numarul lor a sporit de la an la an, devenind tot mai multi cu cat ne indepartam de momentul '89. Spunea el, premierul, ca le-ar fi de ajuns "luptatorilor cu merite deosebite" 20 de ani de privilegii si sinecuri din partea statului. Cat de corect!

Si ce privilegii! Indemnizatie de peste 500 de euro pe luna, servicii medicale, medicamente si transport gratuit, casa in chirie de la stat (sau posibilitatea de a o cumpara pe mai nimic), teren intra si extra vilan, credite subventionate cu pana la 50% si scutirea de la unele impozite. Ati spune ca statul roman aproape ca si-a cinstit cu demnitate eroii. Cu prea multa chiar. Pentru ca la asa privilegii, evident ca tot romanul s-a bagat. Ori privilegiile au fost concepute si acordate tocmai pentru ca au pus mana pe ele cei care le-au infiintat, votat si aprobat.

Cateva date aruncate in fuga de aparatul de propaganda ar face, din nou, din Emil Boc un adevarat erou. Pentru ca de cat curaj e nevoie sa dai dovada ca sa te iei de privilegiile "revolutionarilor", o tema inca sensibila la noi? Chiar e nevoie de ceva curaj politic, iar premierul ar fi putut sa intre macar aici in istorie ca primul politician care a avut puterea sa faca intr-un final curatenie in buboiul urat mirositor al celor care au intinat memoria si faptele adevaratilor revolutionari.

Cifrele vorbesc insa singure. La inceput se pare ca nu erau mai mult de 3.000 de revolutionari. Au dedevenit destul de repede 7.000. Cu trecerea anilor, amintirile se imbogateau, memoria luptatorilor incepea sa isi revina din trauma si, prin 1997, se ajunsese deja la vreo 19.000 de "gavrochi" pensionati prematur. In 1999, cu ocazia implinirii a 10 ani de la evenimentele din decembrie '89, in apogeul perioadei lui Bebe Ivanovici, se adunsera aproape toata multimea de tineri care aparasera Inter-ul si Piata Universitatii de tancurile si TAB-urile armatei - Romania se mandrea cu peste 32.000 de certificate acordate revolutionarilor.

In 2004 a intrat o noua lege in vigoare, initiata de Sergiu Nicolaescu, care a vrut sa puna ordine in universul haotic si privilegiat al luptatorilor fara merite. Astfel, numarul revolutionarilor a scazut din nou, revenind oarecum la cifre rezonabile. Potrivit datelor oficiale, in 2008 erau doar 5.100 de beneficiari ai indemnizatiei in baza "legii 341/2004 - recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane".

Si de aici incepe distractia adevarata. La sfarsitul lui 2008, cand Emil Boc devenea premier, numarul lor crescuse la 6.800. In 2009, in plin an electoral, numarul lor explodeaza la 8.600, pentru ca in 2010, in plina criza economica si taieri bugetare, "luptatorii cu merite deosebite" ai Revolutiei sa ajunga la 15.500! Anul acesta, numarul lor a ajuns la aproape 17.000.

Si eu care incepusem acest text cu gandul sincer de a-l lauda macar o data in viata pe Emil Boc pentru curajul extraordinar pe care il manifesta in fata gavrochilor sinecuristi! In 2008 indemnizatiile lor au costat statul 38 de milioane de euro, in 2011, dupa trei ani de mandate Boc, au ajuns sa manance de la buget peste 111 milioane euro. Cifrele vorbesc de la sine.

Daca toate reformele si "curateniile" lui Emil Boc arata precum primenirea gastii de revolutionari pensionari, mai bine sa ne cautam alta Revolutie si alti luptatori. O uriasa ocazie pentru Boc sa marcheze. Mi-e rusine mie de rusinea lui si de ipocrizia asta transformata in politica oficiala a statului. Asa cum, de altfel, a facut si cu Institutul lui Ion Iliescu al Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - s-a jurat ca-l spulbera si a sfarsit prin a-l alimenta in continuare cu bani.

Sper sa nu se gaseasca macar si un singur om intreg la minte care sa inteleaga de aici ca nu cinstesc memoria eroilor care si-au dat viata sau care si-au pus cu adevarat viata in pericol in acele zile. Le raman indatorat pentru cele mai frumoase momente ale vietii mele de roman. Cu atat mai mult celor care au iesit in strada si apoi nu si-au cerut (sau nu si-au dat) niciodata "drepturi" si "privilegii" eterne pentru singurul lor moment din viata autentic, viu si implinit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Revolutie 1989, #privilegii drepturi revolutionari, #Ion Iliescu revolutie, #Emil Boc pensii revolutionari , #revolutia