Romani am fost cu totii, odinioara...

Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 19:07
2951 citiri
Romani am fost cu totii, odinioara...

Pentru patru seri consecutiv, Chisinaul s-a mutat in Piata Universitatii din Bucuresti. In timp ce liderii romani sunt plecati in tara in pregatirea europarlamentarelor, iar marile puteri fac ce stiu mai bine atunci cand e vorba de Rusia, romanul se ridica de unul singur si face revolutie.

De marti pana vineri, tineri si mai putin tineri, romani de ambele parti ale Prutului, nationalisti, habarnisti, rockeri, cocalari si ziaristi ne-am adunat in fata Teatrului National din Bucuresti. De ce? Ramane de vazut...

Timisoara '89, Chisinau 2009

Cu inima in fata si cu creierul bagat intr-un acvariu incuiat in casa, am plecat spre Universitate, unde am strigat, cat ne-au tinut plamanii, "Basarabia, pamant romanesc", "Basarabia e Romania", "Jos comunistii", "Acelasi sange, aceeasi tara, romani am fost cu totii odinioara", "Refuz, rezist, sunt anti-comunist", "Timisoara '89, Chisinau 2009", "Oamenii de la Chisinau vor sa fie romani si nu sunt lasati", "Traiasca, traiasca si infloreasca, Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca".

La auzul comunismului, Piata Universitatii s-a transformat intr-o jungla plina de animale, care urlau, fiecare pe limba lui, "Huuuuooo". Am strigat atat de tare in speranta ca cineva o sa auda, ca vocile noastre or sa aiba un ecou, undeva...

Am scandat "Li-ber-ta-te", am strigat "Drep-ta-te" si "Ro-ma-ni-a". Nici nu ma intereseaza cati dintre cei prezenti stiu ce au strigat, cati stiu ce au cerut sau de ce au venit acolo. Chiar nu vreau sa ma intereseze. Conteaza ca au fost acolo si, avand in vedere ca obiectivul a fost solidaritatea, a fost indeplinit. Simpla prezenta, in situatia data, inseamna ceva.

Memorandum adoptat in Piata Universitatii

Pe langa solidaritatea demonstrata prin prezenta, comitetul infiintat ad-hoc a aprobat si un memorandum decent si de bun simt. Asta ar spune pana si marile organizatii europene si mondiale. Asta daca ar vrea sa vada ceva din toate astea si nu le-ar tremura chilotii de frica Rusiei. Memorandumul a fost votat cu strigatul de "Libertate" al sutelor de voci din Piata Universitatii.

"Solicitam sprijinul presei si al tuturor prietenilor Basarabiei in aceasta campanie pentru democratie, drepturile omului, pentru toti basarabenii. Cerem invalidarea rezultatului alegerilor de la 5 aprilie, fraudate de agentii guvernului comunist. Cerem respectarea scrutinului electoral, sub monitorizarea Consiliului Europei, Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii (as avea cateva obiectii, dar ma abtin), Rusiei (!), Ucrainei, Turciei si Bulgariei, ca garantie pentru corectitudinea noastra (Romania nu apare, iarasi ma abtin).

Cerem organizarea, sub aceste garantii, a unei campanii electorale neviciate, cu durata de cel putin 30 de zile. Cerem eliberarea si punerea sub control public a Televiziunii si Radioului Public de la Chisinau prin constituirea unor consilii de administratie alcatuite din personalitati culturale independente, sub protectia observatorilor internationali si nationali.

Cerem cetateanului Voronin sa nu mai faca uz de prerogativele prezidentiale pentru ca mandatul sau a expirat la 7 aprilie si a intrat deja in conflict cu Codul Penal al Republicii Moldova. Cerem Comisiei Electorale Centrale sa puna la dispozitia justitiei probele fraudelor electorale de proportii care a fost reclamata. Cerem Procuraturii Generale sa inceapa cercetarea fraudelor, in mod profesionist si transparent fata de observatorii nationali si organizatiile neguvernamentale interne si externe. Cerem, totodata, eliberarea tuturor persoanelor arestate si tratament medical corespunzator pentru cei raniti.

Facem apel la liderii partidelor politice de la Chisinau sa preia mesajul nostru si sa-l sustina in dezbaterile publice in favoarea democratiei, statului de drept si integrarii in structurile politice si de aparare euroatlantice. Aflandu-ne in spatiul Uniunii Europene, ne adresam Comisiei Europene sa sprijine demersurile tinerilor din Basarabia, mesajul nostru pentru un stat de drept si alegeri libere in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, eforturile si aspiratiile noastre legitime pentru libertate si democratie.

Cerem tuturor actorilor publici sa actioneze si sa ne sprijine pentru refacerea spatiului cultural, spiritual si etnic romanesc si european comun si mandatam avocati din UE pentru a ne sustine si reprezenta in demersurile noastre legitime. Facem un apel global intre Bucuresti si Chisinau: Tineri, asumati-va viitorul". Spuneam decent. Multe intrebari imi stau pe limba, dar nu...

Basescu, presedintele tuturor romanilor

Daca trei zile la rand mesajele s-au cam ferit de politica, vineri s-a cerut ajutorul presedintelui Traian Basescu, "presedintele tu-tu-ror romanilor": "Presedintele Traian Basescu, presedintele tuturor romanilor, sa ia apararea romanilor din Romania si din Basarabia". Daca ne luam dupa politica lui Mihai Viteazul, am putea spune ca, odata ce romanii, si cei din Romania si cei din Basarabia, l-au acceptat pe Basescu ca presedinte, suntem uniti! Vise, taica, vise!

Trebuie sa recunosc ca la auzul a asa ceva, toate sentimentele mele fata de Romania, care au renascut fragil, atunci, acolo, mai aveau putin si se intorceau de unde au venit. Sila, sictir, rictus. Ma pregateam sa plec... cand discursul si-a mai revenit un pic: "Romania, trezeste-te, Basescu, trezeste-te, Boc, trezeste-te, Geoana, trezeste-te". In lipsa unui alt context, a fost bine si asa!

In tot timpul asta m-am lasat mancata pe dinauntru de mila, de speranta, de oftatul profilor de istorie cand ne aratau harta Romaniei Mari, de mortii de la lovilutie, de drepturile castigate de Romania dupa '89, de "libertatea" pe care, odata ce-am avut-o in fata, n-am stiut si inca nu stim ce sa facem cu ea, de steagurile Romaniei ce dansau pe "Noi suntem romani", "Desteapta-te romane" si "Mai bine mort decat comunist", cantate de vant in Piata Universitatii.

Nu stiu daca toate astea au vreun sens, nu stiu daca inseamna sau nu ca esti roman, nu stiu daca sentimentele pot fi judecate, nu stiu daca naivitatea dintr-o poveste ca asta poate fi judecata. Cert e ca inimile ne-au batut ca la maraton. Putea, oare, sa fie altfel?

Revolutie... pentru ce?

Revolutie a ce, pentru ce? Cred ca nici noi nu avem clar in cap ce vrem si de ce ne-am adunat mai multi la un loc si de ce am inceput sa strigam cu patos. Singurele motive reale ale prezentei noastre in Piata Universitatii sunt solidaritatea fata de moldoveni si acuzarea crimelor comuniste ce inca se petrec la Chisinau intr-o lume a lui 2009.

Dar cum toata lume pare sa planga pentru Chisinau doar in public, ca apoi, imediat ce este singura, sa isi stearga lacrimile, mai mult decat sa fim alaturi de ei nu prea avem ce sa facem. Pana si solidaritatea ne-a fost "taxata" de Moscova, care, mai "subtil", mai direct, a acuzat lozincile pro-Romania de la Chisinau si chiar ne-a imputat ca am fi "pus la cale" protestele...

Tinerii de la Chisinau sunt arestati si apoi batuti. Nu se tine cont daca sunt minori sau majori. Presa, atat cea romana, cat si cea moldoveana, traieste cu teama ca va fi ridicata direct de pe strada, mai multe site-uri au fost blocate, a fost taiat Internetul, apoi curentul...

Pe cine doare? Doar pe Romania o intereseaza de soarta Moldovei. Daca nu pe noi, atunci pe cine? Occidentul tace. Doar agentiile de presa straine mai amintesc, in lipsa de stiri, de ce se intampla la Chisinau si sfatuiesc Romania sa reziste tentatiei de unire...

A fost odata Romania Mare

Unirea cu Moldova? Va ramane doar un vis frumos si vesnic nerealizabil. Si in ciuda lozincilor de "Unire" de la Bucuresti si de la Chisinau, ei vor democratie, alegeri libere... In memorandum nu spun nimic de Romania. "Unire" vrem noi sa auzim si sa intelegem.

Se impun multe intrebari, sunt multe de zis, sunt multe acuzatii pe care le-as aduce Republicii Moldova legate de limba moldoveneasca, de "noi nu suntem romani, suntem moldoveni" si de acordul tacit intre asa-zisii liberali si democrati de la Chisinau, care acum acuza fraudarea alegerilor si in 2004 i-au dat unda verde lui Vladimir Voronin pentru un nou mandat.

Dar n-o sa judec. Pentru ca nu am dreptul si pentru ca nu este momentul. As avea ce, dar nu de asta au nevoie acum romanii de peste Prut. Mai mult, Romania si-a asumat intotdeauna rolul de mama, de sora, de frate mai mare al Moldovei si exact asta face si de data asta. Fara intrebari, fara explicatii, fara regrete, fara planuri de viitor pentru ca asta ne dicteaza inima si istoria.

Din cauza intrebarilor pe care am vrut sa le sugrum inca din nascare, din cauza raspunsurilor ce imi dadeau cu ciocanul in cap dar nu voiam sa le aud, pentru ca, desi doare, totul este in van, am inceput sa plang si am plecat acasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Romania istorie Moldova, #unire Romania Moldova, #Piata Universitatii Chisinau , #revolutia