Sa ne amintim: Mitul teroristilor si sacrificiul soldatilor de la Otopeni

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 23:36
9019 citiri
Sa ne amintim: Mitul teroristilor si sacrificiul soldatilor de la Otopeni

In dimineata zilei de 23 decembrie 1989, trei camioane cu elevi de la scoala de subofiteri de la Campina au fost adusi la aeroportul militar Otopeni pentru a intari paza acestui obiectiv.

Soldatii care deja asigurau perimetrul afla zvonurile pornite de la televiziunea nationala ca teroristii, aflati in trei camioane, se pregatesc sa cucereasca aeroportul. Atacul ce a urmat a facut 48 de victime.

In seara de 22 decembrie, generalul Iosif Rus, comandantul aviatiei militare, este informat ca un grup de teroristi planuieste sa atace aeroportul Otopeni. La ora 22.00, generalul ii telefoneaza lui Grigorie Ghita, comandantul trupelor de securitate. Acestia hotarasc ca doua companii de la scoala de subofiteri de la Campina sa fie trimise la Otopeni cu scopul de a ajuta trupele deja aflate acolo, in eventualitatea unei confruntari.

Drumul soldatilor din Campina pana la Otopeni

Cei 82 de soldati ai Unitatii Militare 0865 sunt urcati in camioane si pornesc spre Bucuresti. Pe drum sunt nevoiti sa treaca de cateva puncte de control si de fiecare data ordinele lor sunt verificate si validate. Mai mult, la unul dintre filtrele din apropiere de Otopeni, locotenentul major Constantin Ionescu ii astepta tocmai pentru a-i insoti pana in aeroport.

Dezinformarile televiziunii nationale

Intre timp, la televiziunea romana se anunta ca "Trei camioane pline cu teroristi se pregatesc sa ia cu asalt aeroportul Otopeni" si se cere sa se intervina pentru apararea acestuia. Vestea ajunge si la soldatii care aparau deja aerogara. Situatia degenereaza rapid in momentul aparitiei camioanelor. Locotenentul major Ionel Zorila trage un foc de avertisment si, la nici cateva secunde, soldatii pozitionati in fata intrarii in aerogara, dar si cei aflati pe cladirea Departamentului Aviatiei Civile deschid focul.

Gloantele ciuruiesc camioanele si 22 de soldati sunt ucisi de aceste prime rafale, printre ei fiind Constantin Ionescu si colonelul Ion Patras, comandantul unitatii de la Campina. Supravietuitorii incearca sa iasa din camioane si sa se puna la pamant, in tot acest timp soldatii continuand sa traga asupra lor.

Unii dintre ei isi strigau mamele, iar altii tipau sa nu mai traga ca se predau. La scurt timp, apare si un autobuz care transporta angajati ai aeroportului. Se trage si asupra acestuia, facand inca 8 victime. Soferul da cu spatele pentru a evita rafalele. Dupa cum isi aminteste capitanul Aron Bugoiu, se pare ca unii oameni au coborat din autobuz si s-au ascuns in spatele lui. In momentul in care soferul a dat in marsarier, acestia au fost striviti.

Executia soldatilor neinarmati

Dupa minute intregi de groaza, se opreste in sfarsit focul. Li se spune asa-zisilor teroristi sa se predea. Soldatii speriati ridica mainile in aer si incep sa iasa din jurul camioanelor. Chiar daca se vedea foarte clar ca si ei erau militari, in momentul in care apar se trage din nou asupra lor omorand inca 18 soldati si ranind alti 11. Soldatul Oprea Cosmin este impuscat in cap de la doar cativa metri. Soldatul Vasile Buta este impuscat in picioare si lasat sa sangereze pana moare.

Sunt luati prizonieri 22 dintre soldati si dusi in aeroport, unde sunt batuti si intampinati cu injuraturi. Li se spune ca ar fi teroristi si ca ar fi vrut sa il apere pe Ceausescu. Dar, dupa doar cateva ore, sunt inclusi pe langa celelalte unitati militare si participa la apararea aeroportului. Li se spune nonsalant ca totul a fost doar o greseala.

Cadavrele mortilor sunt ridicate abia pe 24 decembrie si 14 dintre ele sunt descoperite intr-o incapere a aeroportului, in loc sa fie duse la morga. Supravietuitorii cred intr-o incercare de musamalizare a magnitudinii dezastrului.

citeste joi, 30 decembrie, partea a doua a documentarului

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#masacru soldati Otopeni Revolutie, #istorie Revolutia Romana , #revolutia