Un vis. De ce nu au trecut degeaba 24 de ani

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 22 Decembrie 2013, ora 22:56
4170 citiri
Un vis. De ce nu au trecut degeaba 24 de ani
Foto: Stirile ProTV

Sunt foarte multe motive, prea multe chiar pentru un text de opinie, pentru care cei 24 de ani scursi de la revoltele din decembrie '89 nu trebuie si nu pot fi priviti ca un timp "mort", care ar fi trecut de pomana si despre care s-ar putea spune ca a condus la un rau cumva asemanator daca nu chiar mai mare decat cel dinainte de 1990.

Nimic nu este comparabil, iar schimbarile care au avut loc in tot acest timp au modificat atat de mult societatea noastra, incat acest slogan "24 de ani degeaba" risca sa devina o noua mistificare a ceea ce s-a intamplat la sfarsitul lui decembrie 1989.

Pentru a destinde insa putin atmosfera, sa mentionam la inceput stirea cu Biserica Ortodoxa Romana, care a iesit la cersit bani de la Consiliile Judetene. Ar putea fi, de exemplu, considerata cea mai buna stire pe care am primit-o de Craciun, daca ar fi sa o interpretam ca un semn al degradarii morale si spirituale a unei institutii careia i s-a acordat de catre stat, in mod gresit, dar constant, tot mai multe si mai mari privilegii, exceptii si alocari bugetare, fapt care risca sa transforme statul laic intr-unul medieval.

E in egala masura comic si trist sa auzi ca, in timp ce "particularii" sunt atat de saraci incat nu mai au de unde sa dea donatii, Biserica Ortodoxa a iesit cu mana intinsa tot la banii oamenilor, dar care stau in pixul unui singur om si gastii lui din Consiliile Judetene.

Pe 21 decembrie 2013 s-a protestat in centrul Bucurestiului si fata de BOR. Dupa ce oamenii au strigat impotriva intregii clase politice si au cerut demisiile principalilor reprezentanti ai celor mai importante institutii, si-au amintit si de ceea ce noul stat roman ar trebui sa fie - un stat laic.

Acesta e un punct important, pentru ca e dovedit de istorie ca o astfel de complicitate bolnavicioasa dintre Biserica si stat aduce mai multe pagube decat beneficii unei societati. Cu atat mai mult si mai multe unei societati care si-a castigat de curand libertatea si constiinta de sine.

Un alt castig este chiar iesirea in strada, in numar de cateva mii, saptamana de saptamana, impotriva abuzurilor, derapajelor si hotiilor pe care ni le administreaza o clasa politica tot mai degradata moral, speriata de criza si consecventa doar in politici de perpetuare a propriilor privilegii si statut. Pentru ca abia aceasta forma de manifestare a societatii, activa, constanta si vocala, este primul pas spre schimbarea si responsabilizarea politicienilor. Acea "mare Schimbare" atat dorita si invocata de toti doar asa poate sa isi faca aparitia in istorie.

Iar pana acolo, schimbarile aduse de integrarea Romaniei in NATO si UE incep sa devina vizibile si sa stearga tot mai mult din diferentele care existau pana in '89 intre Romania si Vest.

Si daca in ciuda acestor realizari, sensibile inca doar la suprafata si in discurs, mai degraba decat in nivelul de trai al marei mase a cetatenilor, Romania a ratat punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara si este inca condusa de fostii activisti si securisti, pana si aceasta mare tradare a celor care au preluat si detinut de atunci incontinuu puterea e pe cale sa se schimbe.

Nasterea si renasterea protestelor din piata sunt poate cea mai buna legatura pe care am putea-o avea cu evenimentele din decembrie '89, dar mai ales cu idealurile si dorintele noastre de atunci. O punte vie intre ceea ce avem si suntem si ceea ce ne dorim sa ajungem. Acelor visuri le putem adauga cele pe care le avem astazi, iar memoria Revolutiei ar trebui sa ne spuna ca nu este deloc imposibil sa le implinim. Candva. Cumva. In fond, tine de fiecare in parte si de toti impreuna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#revolutie decembrie 1989, #proteste decembrie 2013, #proteste Bucuresti decembrie , #revolutia