Alina Mungiu-Pippidi: Cat le datoram olandezilor

Autor:
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 17:41
6588 citiri
Alina Mungiu-Pippidi: Cat le datoram olandezilor

Cu cine tineti, cu tara mica si civilizata care a fost printre membrii fondatori ai UE, ca sa evite sa mai existe vreodata un razboi european, desi in materie de dezvoltare era asa de avansata ca nu mai avea ce astepta de la nimeni, sau cu cea mica si nedezvoltata, care a intrat in UE ca sa primeasca bani de la cealalta si acum ii tine lalelele in vama pana putrezesc?

Unde v-ar place sa fiti invitati in seara asta, la palatul reginei sau la palatul Cotroceni?

Raspunsul meu e clar. Olanda e fost una din tarile care a investit constant banii contribuabililor sai in tara noastra. Romanii nu au idee cat din banii de computere pentru fisc sau educatie pentru functionarii romani au venit din Olanda in ultimii 20 de ani. Multi.

Nu avea Revolutia o luna inca si am primit, la Opinia Studenteasca, ziarul nostru revolutionar iesean, scos in tipografia comunista din care Flacara Iasului fugise, pe hartia lor si cu munca voluntara a tipografilor, primele noastre masini de scris. Le datoram lui Coen Stork, ambasadorul Olandei, protectorul disidentilor nostri in anii '80.

Din ziua intai si pana acum, aceasta tara care ne e superioara istoric, pentru ca si ea a fost cotropita si ocupata adesea, numai ca spre deosebire de noi a ajuns in primele tari dezvoltate ale lumii, in vreme ce noi suntem tot lumea a treia (plasata european), ne-a ajutat cat a putut si pe toate canalele.

Daca aceasta tara crede ca nu suntem gata e ca nu suntem gata. Si e in interesul nostru sa nu mai avem vamesii si politaii de frontiera pe care i-am vazut. Nici politicienii si magistratii care nu le plac olandezilor. Nu ei pot sa ii schimbe. Noi putem. Sa o facem, si usa ne va fi deschisa cu totul.

Pana atunci, imi dau seama ca nu am multumit niciodata Olandei direct pentru cele patru masini de scris din ianuarie 1990. O fac azi. Pentru milioanele din programul MATRA ar trebui sa multumeasca vreun oficial, dar cum nu cred ca o vor face, as vrea sa multumesc tot eu, in numele societatii civile.

Romanii iubesc si apreciaza Olanda. Nu ne judecati dupa cei care ne conduc si sperati ca vom produce odata si odata ceva mai reprezentativ si mai bun.

Alina Mungiu-Pippidi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Alina Mungiu Pippidi editoria, #Romania Schengen, #Olanda Romania Schengen , #Schengen