Baconschi are confirmarea: Finlanda si Olanda se vor opune aderarii la Schengen

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 20:43
4420 citiri
Baconschi are confirmarea: Finlanda si Olanda se vor opune aderarii la Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a discutat, marti, cu omologul finlandez si cel olandez, pe tema demersului Romaniei de aderare la zona Schengen, si a fost informat ca tarile celor doi se vor opune.

"Am avut o discutie cu ministrul olandez de Externe si cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru ca pozitia lor este cunoscuta: se vor opune. Trebuie gasita o strategie de iesire din acest impas care este in primul rand comunitar", a explicat ministrul Baconschi, pentru Mediafax.

Potrivit lui Baconschi, "este vorba despre o chestiune de incredere in ceea ce priveste securitatea granitelor colective" ale Uniunii Europene, iar Romania are toate argumentele de partea sa.

"In Consiliul JAI stim ce se va intampla. In acelasi timp, urmeaza alte scadente si intalniri europene: consiliul european de toamna, pana la sfarsitul anului noi reuniuni ale Consiliului JAI. Cred ca lucrand impreuna si pastrand respectul fata de reguli, fata de ceea ce pretinde acquis-ul Schengen, vom putea sa obtinem o cale de deblocare a acestei situatii", a mai spus Baconschi pentru sursa citata.

Romania si Bulgaria si-au incheiat pregatirea tehnica pentru a adera la Spatiul Schengen, fapt confirmat de rapoartele facute pe teren in 2010 si 2011 de expertii comunitari.

Romania si Bulgaria sperau ca la 22 septembrie sa se hotarasca aderarea lor, in doua etape. In ultimele luni, cele doua state reusisera, cu ajutorul presedintiei poloneze a UE, sa schimbe pozitia altor tari, ca Franta si Germania. Decizia privind aderarea ar fi putut fi luata, la Bruxelles, in 22 septembrie, in cadrul Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne al UE (JAI).

Insa Guvernul olandez a decis vineri, 16 septembrie, sa blocheze aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, considera ca cele doua tari nu vor putea pazi frontierele externe ale UE. Pentru o decizie pozitiva, este nevoie de unanimitate, iar in absenta acesteia, decizia extinderii va fi amanata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Schengen, #Romania Schengen, #Baconschi Schengen, #finlanda schengen romania , #Schengen