Baconschi: Franta nu s-a opus niciodata de principiu aderarii Romaniei la Schengen

Luni, 07 Februarie 2011, ora 15:25
2103 citiri
Baconschi: Franta nu s-a opus niciodata de principiu aderarii Romaniei la Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, intrebat cum comenteaza ultimele declaratii ale ministrului Laurent Wauquiez referitoare la aderarea Romaniei la Schengen, ca acestea nu sunt o surpriza si ca Franta nu s-a opus niciodata de principiu integrarii Romaniei in Schengen.

"Declaratia domnului Wauquiez nu este o noutate. Franta nu s-a opus niciodata in principiu, aderarii la Schengen", a comentat Baconschi.

Seful diplomatiei de la Bucuresti a mai spus ca a apreciat faptul ca ministrul francez a reamintit importanta relatiilor foarte bune dintre cele doua tari, apreciind ca aceasta abordare constituie o baza pentru a reveni la subiecte bilaterale neglijate din cauza preocuparii excesive pentru problema Schengen.

"Am apreciat faptul ca domnul Wauquiez a largit un pic cadrul reamintind importanta, pentru ambele tari, a acestei excelente relatii bilaterale. Si cred ca acest lucru creeaza o buna baza pentru a reveni la ansamblul subiectelor de pe agenda bilaterala, care au fost putin neglijate in ultima vreme intrucat ne-am concentrat excesiv si exclusiv aasupra pozitiei celor doua tari in chestiunea Schengen", a spus ministrul.

Ministru francez: Aderarea Romaniei la Schengen ar putea dura cativa ani

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, a declarat, duminica la RFI, ca Franta nu se opune, de principiu, ca Romania sa intre in Schengen in 2011, insa, dat fiind ca Bulgaria nu este inca pregatita, cele doua tari nu pot adera in urmatoarele trei luni.

El a vorbit si despre coruptia din Romania si Bulgaria, chiar daca Bucurestiul - spune el - face eforturi pentru a o combate. "Stim ca guvernul roman incearca sa duca o lupta nemiloasa cu acest fenomen, dar din rapoartele pe care le primim exista inca probleme serioase cu coruptia in Romania si Bulgaria", a declarat ministrul francez.

Laurent Wauquiez a laudat eforturile Romaniei. "Romania a facut multe eforturi si vreau sa subliniez acest lucru. A facut eforturi pentru a imbunatati protectia frontierelor. A facut eforturi foarte dure pentru a lupta impotriva coruptiei. A parcurs o mare parte din drum. Intrebarea este daca s-a ajuns la capatul drumului sau nu. Analiza noastra este ca deocamdata nu s-a ajuns la capatul drumului".

Basescu: Romania nu vrea sa fie decuplata de Bulgaria, pentru Schengen

Ministrul francez aminteste ca mai multe tari au rezerve fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen si spune ca pentru Franta nu este o decizie usoara. "E o decizie grea si dificila pe plan afectiv. Romania e o tara cu care avem legaturi afective si de prietenie extrem de profunde. Romania e o tara francofona cu care am construit multe lucruri impreuna de-a lungul istoriei.

Chiar daca Romania este una dintre tarile europene cu care avem extrem de multe lucruri in comun, nu putem lua insa aceasta decizie numai pentru a fi pe placul guvernului roman. Recunosc ca nu e usor. Comunic cu prietenii din Romania si nu ma simt bine, stiu ca pentru ei nu e deloc placut sa auda astfel de mesaje.

Am convingerea insa ca nu e in interesul Romaniei si Bulgariei sa aiba parte de o aderare pripita si apoi sa fie criticate de toata lumea", a conchis ministrul francez al afacerilor europene, Laurent Wauquiez.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Baconschi Schengen, #Franta Romania Schengen, #Romania Schengen , #Schengen
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"Franta nu se opune, de principiu, ca Romania sa intre in Schengen in 2011, insa, dat fiind ca Bulgaria nu este inca pregatita, cele doua tari nu pot adera in urmatoarele trei luni.