Baconschi: Romania are nevoie de mai mult timp pentru aderarea la Schengen

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 19:56
1671 citiri
Baconschi: Romania are nevoie de mai mult timp pentru aderarea la Schengen
Foto: Romania Libera

Romania are nevoie de un orizont de timp pentru a fi motivata in ceea ce priveste aderarea la Schengen, a declarat, marti, ministrul de externe, Teodor Baconschi, adaugand ca Bucurestiul trebuie sa vada prin dialog politic bilateral ce asteapta Franta si Germania.

Ministrul Teodor Baconschi a participat, marti, la conferinta organizata de Ambasada Republicii Ungare la Bucuresti si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania cu ocazia preluarii de catre Republica Ungara a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Ministrul Baconschi a mentionat ca Romania nu priveste rezervele Frantei fata de aderarea la Schengen ca pe o sanctiune suplimentara, adaugand ca Bucurestiul le intelege.

"Trebuie sa vedem, prin dialog politic bilateral, ce asteapta Franta, respectiv, Germania, pentru ca aceasta temporizare a largirii Schengen sa fie cat mai scurta", a mai afirmat ministrul roman de externe.

El a adaugat ca Romania are nevoie de un orizont de timp (in ceea ce priveste aderarea la Schengen - n.r.) pentru a fi motivata si pentru a avea sentimentul ca aceasta temporizarea nu este un pretext, ci este cu adevarat o temere.

"Este de datoria noastra ca parteneri, cu atat mai mult in cazul Frantei ca parteneri strategici, sa o demontam, sa cream conditiile pentru ca atat elita politica si autoritatile, cat si opinia publica din Franta sa fie convinse ca nu e supraevaluam capacitatile, ci ca suntem intr-adevar, conform Tratatului si conform datei pe care noi ne-am propus-o, gata sa ne asumam aceasta responsabilitate", a punctat seful diplomatiei romane.

Intrebat despre eventualele concesii economice in procesul de aderare la Schengen, ministrul Teodor Baconschi a insistat ca Romania cere sa nu fie amestecate planurile.

"Sa nu fie amestecat MCV cu Schengen, sa nu fie amestecat MCV sau Schengen cu toate aceste speculatii economice", a subliniat ministrul Baconschi, referindu-se la informatiile vehiculate de presa potrivit carora "supararea" Frantei ar fi fost generata de pierderea unor contracte importante in Romania.

Seful diplomatiei a explicat ca Romania are relatii cu toate cele 27 de state membre si exporta preponderent pe piata interna europeana.

"Nu are sens sa privim mintal Romania ca fiind in afara pietei interne si gata sa faca de pe o pozitie diferita concesii economice", a precizat ministrul de externe, care a subliniat ca Romania este membru cu drepturi depline al UE.

"Deci toate chestiunile economice care au fost invocate nu au relevanta aici, noi trebuie mai de graba sa cerem respectul pe care-l acordam partenerilor nostri, sa conlucram si sa demontam aceasta perceptie, in mare parte nejustificata, cu privire la incapacitatea noastra tehnica si pana la urma profesionala in serviciile de frontiera de a ne apara pe noi insine, aparand totodata restul Europei de migratia ilegala, de traficul de arme, de droguri si orice alt pericol in a carui stopare suntem, deopotriva, interesati", a aratat ministrul roman de externe.

O mica batalie

Intrebat daca Romania mai are timp pana in martie pentru a inlatura reticentele privind aderarea la Schengen, ministrul Teodor Baconschi a spus ca " este o mica batalie politico-diplomatica de dus".

In acelasi timp, seful diplomatiei romane a facut din nou un apel la actorii politici din Romania cu privire la urgenta de a accepta ca aderarea la Schengen este un obiectiv national, nu al partidelor politice.

"Daca nu reusesc sa faca un consens politic in aceasta privinta, macar sa se abtina de la alimenatrea unor polemici interne care pot fi speculate in defavoarea noastra pe plan extern", a mai declarat seful diplomatiei romane.

Intrebat despre o posibila vizita in Franta, ministrul de externe a mentionat ca partea romana lucreaza in acest sens si si-a exprimat speranta ca ambasadorul francez Henri Paul, care a participat la conferinta de presa de marti, ii va da "vesti corespunzatoare cat de curand".

De asemenea, ministrul Teodor Baconschi a dat asigurari ca Romania poate pazi granitele si poate asigura securitatea frontierelor europene. "Dar in momentul in care altii se indoiesc de acest lucru ii invitam: veniti, vedeti, verificati voi insiva daca evaluarea expertilor europeni si prezentarea raportului lor in fata Consiliului nu va sunt suficiente", a punctat ministrul de externe.

Seful diplomatiei romane a mai aratat ca vulnerabilitati exista in tot spatiul Schengen, apreciind ca nu este o constructie perfecta.

"Pe toata frontiera sudica a UE patrund in numere importante imigranti clandestini din Africa de Nord, din Orientul Mijlociu. Este, cred, in interesul celor 27 sa imbunatateasca acest sistem prin cooperare, sa schimbe experiente, sa foloseasca intr-adevar SIS, care a fost creat in acest scop, si sa gestionam impreuna", a conchis ministrul roman de externe.

Intrebat daca se ia in calcul o eventuala separe a Romaniei de Bulgaria, in contextul in care sunt informatii ca raportul pe Schengen este prost in cazul Sofiei si bun in cazul Bucurestiului, Baconschi a reamintit ca peste trei zile, expertii grupului Sch-Eval ( Grupul de Evaluare Schengen) vor prezenta in Consiliu ultimul raport de evaluare pentru infrastructura si aquis-ul Schengen in Romania si Bulgaria. "Asteptam oficial continutul acestui raport.

In cazul in care rumorile de care vorbiti se confirma cu privire la Bulgaria, imi exprim speranta ca partenerii bulgari vor reusi intr-un timp foarte scurt sa-si puna la punct infrastructura tehnica, astfel incat, la o reevaluare finala, sa indeplineasca toate conditiile", a declarat seful diplomatiei romane. "Dupa cum stiti, cele doua state sunt cuplate in acest proces, nu luam, deocamdata, in calcul nicio alta ipoteza", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Baconschi timp Schengen, #Baconschi motivare Schengen, #Baconschi Romania Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza Electric
Electric
rank 1
Daca cetatenii romani nu vor beneficia cat mai repede de aceleasi drepturi pe care le are oricare alt cetatean european atunci euroscepticismul romanesc va castiga teren rapid