Baconschi: Romania spera ca pozitia Olandei se va flexibiliza

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 23:33
1285 citiri
Baconschi: Romania spera ca pozitia Olandei se va flexibiliza

Romania spera ca pozitia Olandei in ceea ce priveste aderarea la Schengen sa se flexibilizeze, daca nu joi, la Consiliul JAI, cel putin in perpsectiva apropiatului Consiliul European, a declarat, miercuri, ministrul de externe Teodor Baconschi.

Ministrul de externe a confirmat ca Romania se confrunta cu o opozitie de moment a Olandei si Finlandei in ceea ce priveste aderarea la Schengen si a spus ca a avut discutii pe aceasta tema cu sefii diplomatiilor de la Haga si Helsinki la reuniunea ONU de la New York.

"Am vorbit, de asemenea, si cu partenerii franco-germani, autorii acestei propuneri de acces in doi pasi, si speram ca pozitia Olandei, care este o mare aparatoare a regulilor si procedurilor europene, sa se flexibilizeze, daca nu maine (joi -n.r.) in JAI, cel putin in perspectiva apropiatului Consiliul European", a declarat ministrul Teodor Baconschi.

Olanda si Finlanda au anuntat ca se vor opune joi in Consiliul JAI chiar si unei aderari in etape a Romaniei si Bulgariei la Schengen, invocand rezultate nesatisfacatoare in lupta impotriva coruptiei.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat miercuri ca va propune ca problema aderarii Romaniei la spatiul Schengen sa fie ridicata la nivelul Consiliului European, in conditiile in care, la sedinta Consiliului JAI din 22 septembrie, nu va exista unanimitate de voturi.

"Maine (joi, 22 septembrie, n.r.), va fi discutia, nu stim daca va fi vot in Consiliul de Justitie si Afaceri Interne. Este foarte probabil ca nu se va gasi unanimitate si in conditiile acestea este normal, lucrul pe care eu o sa il propun, ca subiectul sa fie ridicat la nivelul Consiliului European. A existat o intelegere politica la ultimul Consiliu European din iunie pe aceasta chestiune si constatam ca aceasta intelegere politica in momentul de fata nu mai este valabila si este nevoie de o asemenea interventie", a precizat Orban.

Si ministrul bulgar de interne, Tvetan Tvetanov, spunea saptamana trecuta ca, daca va fi nevoie, chestiunea va fi discutata la nivel de premieri intre tarile membre.

La randul sau, seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, a declarat miercuri la RFI ca Romania va avea un plan B in dosarul Schengen si ia in calcul inclusiv o actiune la Curtea Europeana de Justitie. "Vor exista un plan B, un plan C, exista si alte alternative, inclusiv o actiune la Curtea Europeana de Justitie, pe care o luam in calcul, o analizam", a declarat Marian Tutilescu, intrebat despre o eventuala respingere a aderarii Romaniei la Schengen, chiar si in etape.

"Problema ramane deschisa. Mingea se afla deja in curtea presedintiei poloneze a UE, care poate sa ia mai multe decizii, sa trimita dosarul in Consiliul European de toamna din octombrie (reuniunea liderilor din UE - n.r.), eventual sa convoace sau sa devanseze Consiliul JAI din octombrie, sunt mai multe alternative", a aratat Tutilescu, fara a detalia.

Tutilescu a precizat ca varianta de compromis discutata miercuri in COREPER (reuniune UE la nivel de ambasadori - n.r.) este o aderare in trepte: in 30 octombrie cu frontierele maritime si aeriene, urmand ca a doua decizie, referitoare la granitele terestre, sa fie luata anul viitor, pana la 31 iulie. El a spus ca aderarea in doua trepte se mentine pe agenda Consiliului JAI de joi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Teodor Baconschi, #Baconschi Schengen, #romania schengen olanda , #Schengen
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Externele, poate mai mult decât Internele sunt acţiune, nu speranţă!