Baconschi: Romania vrea sa adere in doua etape in spatiul Schengen

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 22:52
1649 citiri
Baconschi: Romania vrea sa adere in doua etape in spatiul Schengen
Foto: Arhiva

Romania isi mentine obiectivul si argumentele sale privind aderarea la spatiul Schengen si spera in obtinerea unui consens asupra variantei cunoscute a aderarii in doua etape, a afirmat joi ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles.

"Pentru noi, obiectivul este pe agenda, in top. Sigur, el este concurat de toate aceste noi focare de tensiune - in interiorul zonei euro, in vecinatatea sudica si nu numai, referitor acum la Balcanii Occidentali. Exista o lista cuprinzatoare de temeri ce risca sa estompeze putin relevanta chestiunii Schengen in aceasta etapa, dar noi ne mentinem obiectivul, argumentele si dupa cum stiti am continuat si dialogul cu Olanda, care asteapta, din semnalele primite, sa faca o exegeza aprofundata a raportului din februarie din cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV, instituit la aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE pentru a monitoriza rezultatele in reforma justitiei si combaterea coruptiei - n.red.).

Indeobste acest raport are o natura pur tehnica, este unul intermediar, dar dat fiind timingul extinderii, noi speram ca el sa poata inspira o decizie politica pe scenariul cunoscut, al aderarii in doua etape (pana la finalul lui martie 2012 cu frontierele aeriene si maritime, iar dupa iulie 2012 cu cele terestre - n.red.)", a spus Baconschi, intr-o conferinta de presa.

Dosarul Schengen se va afla pe agenda Consiliului European din 8-9 decembrie, dar deocamdata nu s-a decis daca el va figura si pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 13 decembrie.

Extinderea spatiului Schengen trebuie votata in unanimitate de Consiliul JAI, iar in procesul decizional Parlamentul European are doar un rol consultativ. In aceasta privinta, PE si-a dat votul pozitiv in luna iunie.

Aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen trebuia sa aiba loc initial pana la finalul lunii martie 2011.

Cele doua tari au indeplinit toate criteriile tehnice necesare aderarii la spatiul european de libera circulatie.

O decizie in Consiliul JAI a fost amanata in luna septembrie ca urmare a opozitiei exprimate de Olanda si Finlanda.

Ulterior, Finlanda si-a nuantat pozitia, afirmand ca nu respinge posibilitatea aderarii in doua etape, dar a precizat ca doreste sa astepte raportul din februarie elaborat de Comisia Europeana in cadrul MCV.

In acelasi timp, in pozitia Olandei in dosarul extinderii Schengen nu a survenit nicio schimbare in ultimele luni, autoritatile de la Haga solicitand progrese substantiale si ireversibile in combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate in Romania si Bulgaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Teodor Basconshi Romania aderare Schengen, #Romania aderare Schengen doua etape , #Schengen