Bodu ataca intentia unor state de a vota impotriva aderarii Romaniei la Schengen

Duminica, 14 Noiembrie 2010, ora 17:14
1655 citiri
Bodu ataca intentia unor state de a vota impotriva aderarii Romaniei la Schengen

Europarlamentarul PD-L Sebastian Bodu spune ca intentia unor state membre Schengen de a vota in Consiliul European impotriva aderarii Romaniei reprezinta "o negare de justitie si un precedent periculos".

Democrat-liberalul precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca i-a adresat o serie de intrebari comisarului european Viviane Reding, dorind "un document oficial transant si neechivoc" din partea Comisiei Europene in legatura cu criteriile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a adera la spatiul Schengen, in contextul reactiilor unor state membre privind aderarea Romaniei.

Potrivit lui Bodu, raspunsul din partea CE este ca "nu exista nicio legatura juridica intre admiterea Romaniei in Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, sau intre admiterea Romaniei in Schengen si problemele create de tiganii romani in Franta sau in alta parte. Primirea Romaniei in spatiul Schengen nu poate fi conditionata in niciun fel de stadiul reformelor in justitie sau lupta anti-coruptie si nici de situatia creata de tiganii cu cetatenie romana aflati pe teritoriul Frantei, afirma clar comisarul european Viviane Reding", se arata in comunicat.

Democrat-liberalul apreciaza ca, in aceste conditii, intentia catorva state membre de a vota in Consiliul European impotriva aderarii Romaniei "este o negare de Justitie, ceea ce constituie un lucru trist", dar reprezinta si un precedent periculos.

Potrivit europarlamentarului PD-L, comisarul Viviane Reding spune si ca evaluarea Romaniei in ceea ce priveste spatiul Schengen se refera la "controlul frontierelor terestre, maritime sau aeriene, eliberarea vizelor, cooperarea politieneasca, sistem de informatii Schengen, precum si protectia datelor". Reding adauga ca executivul european "sprijina eliminarea controalelor la frontierele interne cu Romania si Bulgaria, cu conditia ca toate cerintele prealabile sa fie indeplinite", lucru care s-a intamplat, mai precizeaza Bodu.

Romania, perfect pregatita pentru aderarea la Schengen

Democrat-liberalul conchide ca Romania "este perfect pregatita din punct de vedere tehnic si, deci, juridic, pentru aderare".

Comisia Europeana participa doar ca observator in evaluarea stadiului de pregatire a unui stat in vederea aderarii la Schengen. Evaluarile sunt intreprinse de experti ai statelor membre, iar rapoartele lor sunt prezentate grupului de lucru pentru evaluare si formeaza baza deciziei pe care o va lua ulterior Consiliul, cu unanimitate de voturi, dupa consultarea Parlamentului European.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Sebastian Bodu aderare Schengen, #aderare spatiu Schengen Romania , #Schengen