Borisov: Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, un semnal clar despre UE

Joi, 23 Iulie 2015, ora 22:10
8179 citiri
Borisov: Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, un semnal clar despre UE
Foto: Hepta.ro

Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen va fi un semnal clar despre UE in contextul luptei impotriva terorismului si al migratiei ilegale, a declarat joi, cu prilejul unei vizite la Sofia a Inaltului Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, premierul bulgar Boiko Borisov.

Pe agenda intrevederii sefei diplomatiei UE cu premierul bulgar s-au aflat, printre altele, presiunea migrationista si situatia din Grecia, precizeaza serviciul de informatii al guvernului, relateaza BTA.

"Bulgaria este printre tarile cel mai grav afectate de presiunea migratiei si, in conditiile cresterii fluxului migrationist, noi dovedim ca pazim cu succes frontiera externa a UE", a declarat Borisov in cadrul intrevederii cu Mogherini.

Iohannis a cerut ajutorul sefului grupului PPE, pentru aderarea Romaniei la Schengen

Prim-ministrul bulgar a adaugat ca aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen va fi un semnal clar despre UE in contextul luptei impotriva terorismului si al migratiei ilegale. "Nu trebuie sa permitem o bresa de securitate la frontiera sau pe teritoriul niciunui stat membru", a adaugat el, subliniind importanta unei politici externe si de securitate uniforme a UE.

De asemenea, Boiko Borisov i-a vorbit Federicai Mogherini despre veniturile suplimentare aduse la buget in urma actiunilor de combatere a coruptiei si contrabandei.

Mogherini a vizitat cu prilejul vizitei la Sofia si centrul de primire a refugiatilor din zona Vrajdebna a capitalei Bulgariei, a precizat Ministerul de Interne intr-un comunicat.

Centrul are o capacitate de 400 de persoane si gazduieste in prezent 201 de cetateni straini, in principal din Afganistan. In perioada ianuarie-iunie 2015, presiunea migratiei a crescut de 4,5 ori comparativ cu aceeasi perioada a lui 2014.

Nu in ultimul rand, Federica Mogherini a avut o intrevedere cu presedinta Adunarii Nationale, Tetka Taceva.

"Parlamentele pot contribui mult la politica externa europeana, pe care trebuie sa o definim impreuna ca europeni. Numai impreuna putem face fata provocarilor cu care ne confruntam", a spus Mogherini.

Parlamentarii bulgari inteleg responsabilitatea pe care o poarta pentru securitatea tuturor cetatenilor UE, a subliniat Taceva.

"Bulgaria se comporta ca o tara Schengen si am indeplinit criteriile si conditiile tehnice pentru a adera la zona libera de circulatie", a adaugat ea.

"Suntem convinsi ca viitoarea intrare a Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen va aduce mai multa securitate pentru intreaga UE", a mai spus Taceva.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Romania aderare Schengen, #imigranti ilegali aderare Schengen, #Romania Bulgaria Schengen , #Schengen