Opinii: Cand ramele joaca-n forta

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 18:03
3418 citiri
Opinii: Cand ramele joaca-n forta
Foto:Romania Libera

Ne luam de piept cu Franta si Germania? Si daca da, cu ce scop?

Cand presedintele Traian Basescu spune ca "nu vom sta ca ramele", acuza cele mai importante state din UE de abuzuri si sugereaza ca au luat "tainul" de contracte din Romania in schimbul aderarii noastre, inseamna ca are un plan razboinic. E dispus sa ridice tonul la mai-marii Europei. Care e scopul?

Pe scurt, Basescu pur si simplu nu are altceva cu care sa lupte pentru aderarea la Schengen. Si nu are altceva cu care sa se justifice. Asa ca ii ramane cartea duritatii, cu care el crede ca preseaza Vestul sau macar arata romanilor ca-i apara si ca se bate pentru ei. Planul e curajos, dar nu neaparat onest. Si nici nu va fi de ajuns sa ne duca in Schengen in viitorul apropiat.

Tupeu in loc de rezultate

Pe de o parte, trebuie sa-l intelegem pe Basescu. El trebuie sa se bata cu armele pe care le are. Si n-are altele. Trebuie s-o spunem. Romania nu are niciun as in maneca in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen. De aceea e revoltata. Din cauza ca trebuie sa fie.

Putem pretinde ca am indeplinit conditiile tehnice, dar adevarul e ca nu le indeplineam pe cele privind justitia si lupta anticoruptie. Adica niste conditii la fel de importante, pe care de altfel le-am acceptat intr-un document anexa la Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Si mai putem sa pretindem si ca Franta si Germania au fost de fapt interesate de contracte economice sau sa sugeram ca a contat si faptul ca nu le-am oferit. Tema e una falsa. Absolut falsa.

Daca Romania statea nu bine, ci macar decent, la capitolul justitie si lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, n-ar fi contat niciun contract din lumea asta. Ar fi fost pregatita sa adere si nu avea nimeni cum sa ne refuze.

In schimb, Romania nu era nici pe departe pregatita. Daca stam sa ne uitam, nimeni nu credea ca meritam sa intram. Nici macar o singura tara. Nici macar un singur lider mai mic sau mai mare dintr-o tara UE. Nu ne-a aparat nimeni si nici macar nu a spus ca daca nu intram in martie, sa fim primiti in octombrie. Nimeni. Pentru ca toata lumea stie cm stam.

Basescu pretinde insa ca avem frontiera securizata, astfel ca aparam tarile din Spatiul Schengen. De fapt, acestea nu se tem de ce ar putea trece din exterior prin Romania, ci de ce vine din Romania in sine. Adica de rromi nomazi, de infractori, de coruptie, de crima organizata.

Care e rezultatul?

Desi ar putea fi vazut ca un mijloc de presiune asupra Vestului, declaratiile dure ale lui Basescu au un impact limitat pentru aderarea noastra la Schengen. Mai degraba,ele sunt de consum intern. Ajuta la justificare si ajuta la victimizare. Il ajuta pe Basescu sa-si puna mantia de luptator. Franta si Germania pot cel mult sa se simta iritate, nicidecum rusinate.

Cum nimeni nu s-a simtit intimidat nici de declaratiile cel putin inabile ale lui Baconschi, cel care ameninta ca am putea denunta MCV si sugera ca am putea bloca aderarea Croatiei. O alta proba de diplomatie agresiva care nu ne aduce nimic bun.

Ce-am obinut, asadar, din declaratiile lui Basescu? Mandrie nationala, unii. Si nimic care sa ne ajute la aderarea la Schengen.

Ce-i e facut? In niciun caz sa continuam sa jucam in forta. Cel putin nu in stilul asta. Din simplu motiv ca nu Franta si Germania au cheia aderarii noastre. Ea e la noi. In locul agresivitatii, avem altceva mai bun de facut. Un plan foarte curajos de reforme in justitie, combaterea criminalitatii si rezolvarea problemei rromilor.

In lipsa de asa ceva, vom ramane niste vietuitoare de la granita UE. Nu rame. Cel mult, catelusi suparati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Franta Germania, #Basescu rame Schengen, #Basescu amanare Schengen , #Schengen