Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Ce ii cer europarlamentarii romani Irlandei, care detine presedintia UE

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 22:00
2583 citiri
Ce ii cer europarlamentarii romani Irlandei, care detine presedintia UE

Mai multi europarlamentari romani, printre care Marian-Jean Marinescu, Sabin Ciutas, Adriana Ticau si Ioan Enciu, au cerut miercuri Presedintiei irlandeze a UE sa includa aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen printre prioritati.

Marian-Jean Marinescu l-a rugat pe premierul irlandez, Enda Kenny, sa aduca "la normal o situatie nedreapta, incorecta: aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen".

"Cele doua state au indeplinit toate cerintele legislative europene in materie. Este corect sa primeasca ceea ce merita: intrarea in spatiul Schengen", a declarat Marinescu, in plenul Parlamentului European. Premierul irlandez, Enda Kenny, a fost prezent la dezbaterea PE privind programul Presedintiei tarii sale.

Totodata, europarlamentarul PDL a precizat ca este nevoie de un buget 2014-2020 la un nivel care sa faca fata provocarilor actuale. Acesta i-a comunicat premierului irlandez ca nu are "o misiune usoara", dar trebuie sa incerce sa convinga Consiliul European "sa propuna cat mai repede un buget cel putin la nivelul celui propus de Comisie".

"Asteptari imense" ale romanilor de la Presedintia irlandeza a UE

Si eurodeputata PSD Adriana Ticau a solicitat sprijinul si angajamentul Presedintiei irlandeze a Consiliului pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen. Ticau a subliniat, printr-o declaratie scrisa, ca cetatenii Romaniei au asteptari imense din partea Presedintiei irlandeze a Consiliului UE privind aderarea Romaniei la Schengen.

"Domnule prim-ministru (Enda Kenny - n.red.), solicit sprijinul si angajamentul Presedintiei irlandeze a Consiliului pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen. Cele doua tari indeplinesc toate conditiile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen, fapt recunoscut, in repetate randuri, atat de Comisia Europeana, cat si de Parlamentul European.

Domnule prim-ministru, Irlanda sarbatoreste 30 de ani de apartenenta la Uniunea Europeana, impartaseste si apara valorile fundamentale ale Uniunii. Cetatenii romani impartasesc aceleasi valori si, de aceea, subliniez asteptarile imense pe care cetatenii Romaniei le au din partea Presedintiei irlandeze a Consiliului UE privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen", a subliniat Adriana Ticau.

Cutas: Neglijarea subiectului aderarii ar face din Schengen "un club exclusivist"

Tot prin intermediul unei interventii scrise, europarlamentarul Sabin Cutas a pledat pentru includerea aderarii Romaniei la Schengen pe lista de prioritati a Presedintiei irlandeze, subliniind ca neglijarea acestui subiect atat de important pentru Romania ar valida argumentele care fac din Schengen "un club exclusivist".

"Doresc, in primul rand, sa salut preluarea de catre Irlanda a Presedintiei Uniunii Europene si sa imi exprim speranta ca aceasta va reusi sa duca la indeplinire o mare parte a programului elaborat pentru urmatoarele sase luni. (...) Cu toate acestea, nu am cum sa nu constat cu mahnire ca unul dintre punctele centrale ale tuturor tarilor care au detinut Presedintia UE de la inceputul lui 2011 pana in prezent - aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen - nu se regaseste printre prioritatile Irlandei", a declarat Sabin Cutas.

"Doamna Lucinda Creighton (ministru de stat pentru afaceri europene in MAE irlandez - n. red.) declara recent ca Presedintia irlandeza nu se va ocupa de teme 'marunte' si reamintea ca Irlanda este unul dintre membrii vechi ai UE. Tocmai de aceea, pledez pentru includerea aderarii Romaniei la Schengen pe lista prioritatilor, avand in vedere ca libera circulatie a marfurilor, capitalurilor, dar si a persoanelor ar aduce o importanta contributie la indeplinirea obiectivului de crestere economica.

Neglijarea acestui aspect atat de important pentru tara mea ar valida argumentele care fac din Schengen un 'club exclusivist', erodand libertatile fundamentale pe care se fondeaza Uniunea Europeana", a conchis europarlamentarul social-democrat.

Romania si Bulgaria, pregatite din 2011 pentru aderarea la Schengen

Ioan Enciu, raportor al Grupului S&D pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a declarat ca ambele tari sunt pregatite inca din 2011 pentru a deveni membre ale zonei europene de libera circulatie.

"Acum, cand noul guvern al Romaniei condus de Victor Ponta are ca prima prioritate de politica europeana aderarea Romaniei la spatiul Schengen si prezinta garantii politice clare, Presedintia irlandeza are oportunitatea de a repara nedreptatea care se perpetueaza din 2011 si care a dus la amanarea aderarii pe criterii total straine de litera si spiritul Tratatelor", a precizat Ioan Enciu.

El a aratat, de asemenea, ca este "unanim acceptat faptul ca ambele tari sunt pregatite de aproape doi ani sa devina membre ale spatiului Schengen, pe unele componente ale acquis-ului precum infrastructura de control a frontierelor fiind chiar cele mai performante state din intreaga Europa".

Europarlamentarul roman a subliniat ca "ne aflam la un stadiu al negocierilor in care diferenta dintre un acord final si un esec al negocierilor depinde strict de vointa politica a statelor membre de a avansa catre un sistem cu adevarat european de gestionare a Schengen".

"Presedintia irlandeza are de ales intre a fi recunoscuta ca una ce a contribuit la consolidarea uneia dintre cele mai mari realizari din istoria UE sau, din contra, ca a contribuit la dezmembrarea Schengen", a spus Ioan Enciu.

In programul Presedintiei irlandeze, chestiunii Schengen ii este dedicata o singura fraza, fara angajamente ferme.

Subiectul va fi discutat la Consiliul JAI din luna martie.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#europarlamentari romani aderare Schengen, #europarlamentari Romania aderare Schengen, #Irlanda Romania aderare Schengen , #Schengen