Ce sanse mai are Romania sa adere la spatiul Schengen in 2011?

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 12:42
5857 citiri
Ce sanse mai are Romania sa adere la spatiul Schengen in 2011?
Foto: Arhiva

Negocierile finale privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen au loc miercuri la Bruxelles, in Consiliul Reprezentantilor Permanenti. Raportul va fi supus votului joi in Consiliul JAI. Daca acesta va fi unul nefavorabil, Romania se va adresa justitiei si va fi gata sa blocheze la randul ei alte proiecte europene.

In ciuda informatiilor aparute in presa europeana, cele doua tari inca spera ca nu li se vor incalca drepturile si vor primi un parcurs clar de aderare la Spatiul Schengen, in conformitate cu prevederile consfintite in tratat.

Ziua de miercuri este decisiva in acest sens. La Bruxelles este in desfasurare Consiliul Reprezentantilor Permanenti, al ambasadorilor statelor membre acreditati pe langa UE, premergator Consiliului JAI de joi, 22 septembrie.

"In momentul de fata acest consiliu este in derulare. Se discuta, se negociaza, si, in general, se ajunge la un acord, dar nu intotdeauna. Daca nu se ajunge la un acord, problema urca in Consiliul JAI, pentru a se dezbate acolo", a explicat pentru Ziare.com seful Departamentului Schegen din MAI, comisarul sef Marian Tutilescu, precizand ca la reuniunea de miercuri de la Bruxelles Romania este reprezentata de ambasadorul Mihnea Motoc.

Negocierile se poarta pe toate subiectele ce se vor afla joi pe ordinea de zi, dar in mod special pe cel al aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

"Se poarta negocieri in mod deosebit pe proiectul de decizie al presedintiei poloneze, care in final decide formula care ar trebui sa consfinteasca ridicarea controalelor la frontierele maritime si aeriene incepand cu 30 octombrie anul acesta, iar o decizie privind ridicarea controalelor la frontierele terestre va fi luata anul viitor, nu mai tarziu de 31 iulie. Au fost mai multe variante de text, propuse de noi, propuse de Bulgaria, de presedintia poloneza, variante care fac obiectul negocierilor", a mai explicat comisarul sef Tutilescu.

Imigrantii greci, un obstacol in plus

Acesta a precizat ca, in general, a existat o reactie de respingere a unei variante care ar fi putut conduce la o aderare automata in 2012 si asta din cauza temerilor legate de aparitia unui val de imigranti ilegali, in special din Africa de Nord, dar mai ales din Grecia.

"Exista o anumita ingrijorare cu privire la posibilitatea ca acumularea de imigranti ilegali din Grecia in momentul de fata sa aiba cale libera catre Europa Centrala si de Nord. Pe fondul acesta este lasata intr-o a doua etapa frontiera terestra", ne-a mai spus Marian Tutilescu.

Consiliul European - o noua sansa, Curtea Europeana de Justitie - o posibilitate

Chiar daca este greu de anticipat cum vor evolua lucrurile in continuare, acesta spune ca este greu de crezut ca Olanda si Finlanda vor reveni joi asupra deciziilor luate si anuntate recent, mai exact de a se opune.

"Dar asta nu inseamna ca lucrurile se incheie maine. Problema poate fi reluata oricand. Noi mai avem doua posibilitati pentru ridicarea controalelor la frontierele aeriene, respectiv ultima duminica din octombrie, respectiv din martie anul viitor. Pana la 30 octombrie mai este un Consiliu European, al sefilor de stat si de guvern, si mai este un Consiliu JAI.

In eventualitatea in care maine nu se va vota, vom continua demersurile si in plan diplomatic si bilateral cu statele critice pentru a vedea concret care sunt ingrijorarile lor. Pentru ca, daca se incearca punerea la indoiala a statului de drept in Romania, sa fim seriosi, acesta nu este un motiv real, e absurd", a mai declarat Marian Tutilescu.

Intrebat daca un vot negativ dat joi nu ar incalca prevederile tratatului si implicit drepturile cetatenilor romani, comisarul sef a raspuns foarte ferm: "Ba da, se incalca si avem in vedere inclusiv o actiune la Curtea Europeana de Justitie".

"Vom reanaliza situatia in functie de pozitiile si de argumentele statelor care se opun si vom lua o decizie privind modul de actiune. Dar repet, avem posibilitatea unei discutii in Consiliul European de toamna, la nivelul cel mai inalt, care va avea loc in a doua decada a lunii octombrie, dar si la urmatorul Consiliu JAI din octombrie, si, sigur, avem in vedere si o actiune in justitie, pentru ca evident se incalca flagrant prevederile Conventiei de aplicare a acquis-ului Schengen.

Eu sper ca miercuri sa se ajunga la o varianta de compromis acceptabila pentru noi, inclusiv Franta si Germania, dar si restul statelor cu exceptia celor doua, Olanda si Finlanda, care au declarat ca se opun oricarei variante, din considerente pe care urmeaza sa le vedem", a declarat Marian Tutilescu.

Cine este de vina?

Intrebat cine este de vina pentru faptul ca, in ciuda asigurarilor date in ultimele luni de autoritatile romane, Romania risca sa nu intre in Spatiul Schengen in aceasta toamna nici macar partial, acesta a explicat ca o asemenea eventualitate ar fi cauzata de o "conjunctura nefericita pe spatiul european".

"Conjunctura care a generat, pe de o parte, ascensiunea partidelor de dreapta, eurosceptice, si care se opun in general extinderii, fie ca e vorba de Schengen, fie de spatiul euro, iar pe de alta parte dificultatilor cu care se confrunta UE, situatiei geo-politice din zona Europei de Sud-Est, in special Grecia si Turcia, si desigur, situatiilor politice interne.

Nu spun ca la noi nu sunt probleme, legate de coruptia din vami, de exemplu, dar acestea nu au avut nicio legatura nici cu migratia ilegala, nici cu crima organizata care sa afecteze UE, pentru ca, de fapt, contrabanda afecteaza doar Romania si bugetul ei de stat. Este un concurs de factori care au contribuit", a explicat oficialul roman, precizand ca este totusi o pozitie personala.

In plus, Marian Tutilescu a subliniat foarte clar ca, daca am fi asistat la o opozitie din partea a 15-20 de state membre sau daca Romania nu indeplinea conditiile tehnice, alta ar fi fost situatia si am fi putut vorbi si despre responsabili.

"Dar in momentul in care respecti niste reguli bine stabilite si asumate de toate statele membre, cand am avut negocieri bilaterale, intelegeri de sustinere, cel putin cu Olanda, pe dosare europene, si o cooperare foarte buna, iata ca, in mod cu totul si cu totul surprinzator, Olanda, datorita pozitiilor politice interne si fragilitatii coalitiei guvernamentale, a luat decizia sa blocheze acest proces.

Sigur ca, la randul nostru, avem o serie de solutii alternative prin care sa ne exprimam si noi punctul de vedere pe o serie de dosare europene, pentru ca nu este normal sa fim tratati in felul acesta", a conchis comisarul sef Marian Tutilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Romania Schengen, #marian tutilescu schengen, #Olanda Romania Schengen , #Schengen