Chiar vrem in Schengen?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 09:01
7208 citiri

In ultimii ani, intrarea noastra in Schengen a facut obiectul unui consens. N-a existat, printre politicieni, vreunul care sa fi zis ca ar fi bine sa ramanem in afara spatiului de circulatie libera.

Dimpotriva: fiecare s-a straduit sa spuna, cat mai apasat, ca trebuie sa fim primiti, fiindca meritam din plin. Dar intrucat atat stanga, cat si dreapta au esuat, cand a fost vorba sa transforme ambitia in realitate, subiectul a fost incet-incet ingropat.

El a reaparut zilele trecute, cand chestiunea migrantilor a capatat o asemenea amploare incat unii au afirmat ca avem de-a face cu cea mai grava criza europeana de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.

Revenirea e cumva surprinzatoare. Intr-adevar, oricine realizeaza ca migrantii asalteaza Ungaria, nu Romania, Bulgaria ori Croatia, intrucat vecinii nostri de la vest sunt in Schengen, iar noi, ceilalti - nu. Daca am fi fost, scenele de la Gara de Est din Budapesta ar fi fost vazute pe Calea Grivitei, la Gara de Nord sau pe strazile din Sofia ori Zagreb. Chiar vrem in Schengen?

Nu e usor de dat un raspuns. Personal, as zice nu numai "da", ci si "imediat". Asta ar fi o dovada ca solidaritatea noastra cu ceilalti europeni e efectiva, nu pur declarativa. De altfel, esti mult mai credibil cand faci (sau confirmi) asemenea optiuni in vremuri tulburi decat atunci cand situatia e calma.

Nu pot uita ce impresie a facut la Bruxelles faptul ca Estonia n-a renuntat la intrarea sa in zona euro, prevazuta pentru 1 ianuarie 2011, in plina criza a monedei comune, cand unii pariau pe disparitia acesteia...

As vrea sa fiu bine inteles. A sustine aderarea la Schengen in conditiile actuale nu inseamna a ne santaja partenerii. Din pacate, ceva de felul asta a propus deunazi fostul ministru de Externe M. Geoana, care declara, cu tafna si suficienta care l-au consacrat: daca nu ne-au primit in Schengen, atunci sa le spunem europenilor ca nu vrem cote!

Sunt, desigur, altii care ar vrea sa folosim contextul actual pentru a face uitate obiectiile legate de MCV si corelarea lor cu Schengen. Ar fi si nedemn, si inutil. Ce s-a facut sub presiunea MCV trebuie confirmat: legea sa fie lege pentru toti!

Am putea fi chiar mai seriosi decat pana acum, considerand, de pilda, ca delictul plagiatului e ceva la fel de grav ca devalizarea bugetului si ca limitarea autonomiei universitare prin interventie politica e la fel de daunatoare ca si un aranjament clientelar. Aviz domnilor Ponta, Oprea et alii...

Pe de alta parte, reluand solicitarea primirii noastre in Schengen in acest moment ne obligam sa explicam ce putem face in criza migrantilor, cum avem de gand sa participam la solutie. Altfel spus, nu e suficient sa afirmi, cum a facut presedintele Iohannis, ca "intrarea Romaniei in spatiul Schengen va contribui la intarirea securitatii frontierelor externe ale UE".

Lucrurile trebuie spuse pe sleau si in detaliu: ce putem face mai bine (sau altfel) decat Ungaria, Grecia sau Italia? Avem, de pilda, resurse pentru a participa in mod eficient la inregistrarea refugiatilor?

Suntem capabili sa definim "tari sigure", pentru ca migrantii proveniti din aceste zone sa fie intorsi din drum, iar cei a caror viata e in pericol sa fie salvati? Avem sursele necesare pentru a putea identifica eventuali teroristi, care s-ar strecura in valul migrator, asa cum sustin unii, semanand frica si ura?

Cati refugiati suntem gata sa primim? Unde si cu ce bani? Avem solutii pentru razboaiele din Siria si Ucraina, ambele aflate la originea crizei refugiatilor? Putem calma teroarea? Ne putem ajuta semenii?

Daca nu raspundem la asemenea intrebari, preferand exprimarea unor nobile nazuinte sau cautand sa ne santajam partenerii, vom fi simpli spectatori la criza pe care o traverseaza spatiul Schengen, la fix 30 de ani de la semnarea acordurilor care au deschis calea desfiintarii frontierelor dintre statele europene.

Din pacate, n-ar fi prima data cand, in loc de sincronizare, accentuam decalajul dintre noi si ceilalti europeni.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Romania Schengen criza imigranti , #Schengen