Cinci oficiali francezi vin in Romania pentru a verifica securitatea la granite

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 23:36
1955 citiri
Cinci oficiali francezi vin in Romania pentru a verifica securitatea la granite

Cinci oficiali francezi vor veni, duminica, in Romania pentru a incepe, de luni, o monitorizare a securitatii la granite, conform propunerii avansate de Romania in urma cu cateva luni in contextul discutiilor despre Schengen, au declarat surse din Ministerul Administratiei si Internelor.

Cei cinci monitori vor verifica frontiera terestra la punctul de la Sculeni, apoi vor monitoriza securitatea la frontiera aeriana de la Otopeni, urmand ca frontiera maritima sa fie inspectata la Constanta.

Alte obiective ale misiunii de monitorizare a celor cinci oficiali francezi sunt biroul SIRENE, precum si Centrul de contact de la Oradea.

Sursele MAI au explicat ca misiunea de monitorizare este o etapa pentru cresterea gradului de incredere reciproca, iar oficialii francezi au libertatea de a-si muta monitorizarea in orice punct de frontiera vor dori.

Romania si Bulgaria isi propuneau sa adere la Schengen in martie 2011, insa demersurile lor au fost impiedicate de scepticismul unor state, in frunte cu Franta, care au ridicat o problema de incredere in privinta securizarii granitelor externe ale Uniunii, in conditiile in care cele doua state au probleme cu lupta anticoruptie si criminalitatea organizata.

Desi Romania si Bulgaria au indeplinit toate criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen si au investit in securizarea granitelor, achizitionand echipamente moderne, nici in septembrie Consiliul JAI nu a luat vreo decizie privind aderarea celor doua tari la Schengen. Piedicile au fost puse de data aceasta de Olanda si Finlanda, care s-au opus chiar si unei solutii de compromis - aceea a aderarii in etape - la care Franta ar fi subscris.

In momentul in care - dupa insuccesul din martie - s-a adus in discutie ideea unei aderari in etape la Schengen, mai intai cu aeroporturile, apoi cu porturile, iar in final, eventual dupa mijlocul anului 2012, si terestru, s-a facut propunerea ca Romania si Bulgaria sa fie monitorizate si asistate de politisti de frontiera din statele membre, care sa confirme daca pot fi considerate suficient de apte pentru a apara granitele externe ale Uniunii.

Experti straini ar putea veni la frontierele Romaniei si ar putea sta in tara noastra "cel putin pana la aderarea la Schengen", dar nu vor avea atributii de control, declara in aprilie, la RFI, seful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu. "Ne dorim orice experti din partea statelor membre Schengen, pentru a se convinge ca Romania are capacitatea de a asigura corespunzator viitoarea frontiera externa a Spatiului Schengen", spunea oficialul roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#siguranta vame francezi, #oficiali francezi verificare vame , #Schengen