Cine a jucat incorect in relatia Romania-Serbia si presiunea pe Schengen - Interviu

Joi, 01 Martie 2012, ora 08:01
8345 citiri
Cine a jucat incorect in relatia Romania-Serbia si presiunea pe Schengen - Interviu
Foto: Arhiva

Pozitia Romaniei fata de Serbia este corecta, pentru ca Serbia a jucat incorect, iar Romania trebuie sa profite de aceasta fereastra de oportunitate si sa se manifeste cat mai vocal. In plus, chiar daca ar fi adevarat ca pune astfel presiune pe dosarul Schengen, Romania ar fi perfect indreptatita, considera profesorul Dan Dungaciu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane compara modul in care este tratata minoritatea romaneasca din Serbia cu ceea ce s-a intamplat dincolo de Prut in timpul fostei URSS si spune s-a mers prea departe.

Dan Dungaciu atentioneaza insa ca Romania trebuie sa se manifeste "temperat" si sa nu uite ca presedintele sarb este "de partea buna a baricadei", adica pro-european.

In ciuda "incrancenarii irationale" de care da dovada partea sarba impotriva "celei mai loiale minoritati", Romania ar trebui sa faca tot posibilul sa obtina "aici si acum" garantii ferme ca problema va fi rezolvata in mod european. Dan Dungaciu puncteaza in context faptul ca Romania plateste pentru inconsecventa de care au dat dovada de-a lungul timpului oficialii romani, mai mult sau mai putini avizati.

In ceea ce priveste legatura dintre aceasta tema si blocarea intrarii Romaniei in Schengen, acesta spune ca nu este una directa, dar chiar daca ar fi asa, adica daca tara noastra ar pune astfel presiune pentru a sparge acest blocaj, Romania ar fi perfect indreptatita, pentru ca tratamentul la care a fost supusa nu a respectat normele europene.

Dan Dungaciu crede ca "obstinatia" Olandei de a bloca Romania, este "cel putin bizara" si are de a face cu alte mize, cata vreme "s-a sarit din orice normalitate si din orice buna-cuviinta".

"Lupta pentru Schengen nu este decat un varf al aisbergului care nu ne arata toata dinamica politica si geopolitica a deciziilor din spatiul Uniunii Europene", considera directorul ISPRI, care explica mirarea sau chiar revolta unor oficiali europeni fata de pozitia Romaniei prin faptul ca acestia erau obisnuiti sa fim "incasatorul de serviciu", iar acum au ajuns sa se intrebe 'Ce se intampla cu romanii astia?'.

Romania joaca dur cu Serbia - Diaconescu: Partenerii sa se obisnuiasca cu o Romanie activa

Presedintele Serbiei, suparat pe blocajul "prietenilor" romani

- Cum comentati pozitia Romaniei fata de acordarea Serbiei a statutului de tara candidata la UE?

In ceea ce priveste relatia directa cu Serbia, cred ca pozitia Romaniei este corecta pentru ca ea a fost corecta pe relatia bilaterala de la inceput. Romania a sustinut Serbia in dosarul integrarii europene, mai mult decat atat, a sustinut Serbia chiar intr-un dosar in care nu foarte multa lume se inghesuia la vremea respectiva sa o sustina, in dosarul Kosovo.

Problema este ca la un moment dat cineva a jucat gresit, sau a jucat incorect, si acest cineva nu este Romania. Din pacate partea sarba nu a inteles ca problematica minoritatilor nationale este una care intereseaza Bucurestiul si a inceput sa joace pe acest dosar ca si cum ar fi fost URSS in perioada in care ocupa ceea ce se numeste astazi Republica Moldova, incercand sa inventeze sau sa reinventeze nu doar o minoritate etnica, ci chiar o noua limba, asa cum s-a intamplat de altfel in regiunea Prutului.

E un lucru in care s-a mers cu siguranta prea departe si fata de care Romania este obligata sa reactioneze.

Nu exista minoritate vlaha. Serbia, ca pe vremea dictaturii - interviu Ziare.com

Sigur ca Romania trebuie sa aiba constiinta faptul ca in acest moment la putere in Serbia se afla un presedinte care este 'de partea buna a baricadei', in sensul ca este un pro-european, si ca trebuie sa aiba grija ca inamicii lui Tadici sa nu primeasca munitie in plus, dintr-un exces de implicare a Romaniei.

Cred ca, in aceasta situatie, Romania sigur ca trebuie sa fie temperata, dar la fel de temperata trebuie sa fie si partea sarba.

In conditiile in care Romania este practic pusa la zid si se ajunge ca la inceput de secol XXI sa se inventeze noi limbi si noi alfabete, cred ca reactia Bucurestiului a fost cel putin justificata, chiar daca pe termen mediu si lung nu cred ca lucrurile se vor rezolva atat de simplu.

- Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a anuntat ca zilele acestea Romania si Serbia vor semna, in sfarsit, un protocol despre care se vorbeste de ani de zile. Credeti ca va fi el respectat de Serbia?

Problema este urmatoarea: a mai existat o recomandare a Consiliului Europei, 1638/2008, in care statul sarb este somat sa respecte drepturile religioase, etnice, ale minoritatii romanesti/vlahe din Serbia. A fost un lucru pozitiv faptul ca Belgradul a fost supus unor presiuni, dar se pare ca nu s-a intamplat mare lucru.

Ceea ce vreau sa spun este ca avem precedente prin care statul sarb a fost somat sa respecte niste obligatii, dar nu numai ca nu le-a respectat, lucrurile au ajuns sa frizeze ridicolul: sa ajungem la metode sovietice de a inventa noi limbi.

Nastase, de acord cu Guvernul Ungureanu: Serbia ne-a dus cu vorba!

Romania se afla intr-o situatie cel putin ridicola pentru un stat euro-atlantic: avem la est comunitate moldoveneasca si limba moldoveneasca si in sud-vest limba vlaha, minoritate vlaha.

Din punctul acesta de vedere nu sunt foarte convins ca acest protocol este un element suficient, pentru ca, daca sarbii vor merge pe ideea minoritatii vlahe in continuare, vor spune ca minoritatea vlaha este fara stat, precum kurzii, ea exista si in alte state, Bulgaria, Macedonia, si asa mai departe, alte state din zona Balcanilor de Vest. Daca sarbii vor face acorduri bilaterale cu aceste state pentru protejarea minoritatii vlahe care nu are stat, atunci Romania se va afla intr-o situatie extrem de dificila, pentru ca va fi singura, nu neaparat impotriva tuturor, dar impotriva statelor din Balcanii de Vest.

Ar fi un pas extrem de periculos, dar pe care eu nu il exclud, tinand seama de incrancenarea, irationala dupa parerea mea, a sarbilor pe acest dosar, impotriva celei mai loiale minoritati din statul sarb, cea romana, care nu a cerut niciodata secesiune, rupere de statul sarb, asa cum au facut multe alte minoritati din fosta Iugoslavie.

- In aceste conditii, ce credeti ca va obtine Romania prin pozitia ferma adoptata fata de Serbia si ce parere aveti despre interesul si reactiile starnite in presa internationala?

Ceea ce face Romania acum e un lucru corect, pentru ca este o fereastra de oportunitate. In acest moment trebuie sa fii cat mai vocal, pentru ca, daca Sarbia primeste o stampila de buna purtare, dupa aceea va fi foarte greu sa intervii, pentru ca vei fi intrebat 'De ce nu ai spus la momentul la care trebuia sa spui?'.

Deci Romania face un joc corect in acest moment, dar, din pacate, ea plateste si pentru o inconsecventa. Ani de zile problematica aceasta a romanilor-vlahilor a fost determinata nu de proiecte institutionalizate foarte puternice, ci de calitatea unora sau altora dintre oficialii romani care ocupau pozitii de decizie.

Daca oficialii respectivi erau mai apropiati de aceasta chestiune si aveau o minima expertiza, se intampla ceva, daca nu, nu. Problema a fost o abordare care nu a fost institutionalizata si nici foarte serioasa. Din punctul asta de vedere platim consecintele.

Ce se va intampla de aici inainte? Daca vom continua aceasta abordare rapsodica, secventiala, episodica, cu siguranta ca nu se va intampla nimic. Romania trebuie sa tina acest dosar foarte strans in mana si sa il invoce de fiecare data la reuniuni internationale, ori de cate ori va fi cazul.

Repet, nu sunt foarte convins ca Romania va reusi acest lucru, tinand cont de antecedente. Teama mea este ca dupa acest moment, daca Romania nu va reusi sa obtina garantii ferme din partea partii sarbe si chiar modificari, aici si acum, ale unor tipuri de comportamente, ne vom trezi in faza a doua, cu aceeasi problema, pe care nu vom fi capabili sa o rezolvam corect, in mod european, asa cum ar trebui sa o facem.

- Cum comentati legatura care se face intre pozitia Romaniei fata de aderarea Serbiei la UE si refuzul Olandei de a permite intrarea Romaniei in spatiul Schengen?

Chiar daca ar fi asa, Romania ar fi indreptatita sa faca asta. Pentru ca ce s-a intamplat cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen este un lucru profund incorect.

Romania a fost tratata cu alte norme decat cu cele europene, firesti, cu care un stat care vroia sa se integreze in Schengen a fost tratat pana in acest moment.

Sigur ca doar si aceasta obstinatie, de pilda, a Olandei, de a bloca Romania, este cel putin bizara, si probabil ca are de a face cu alte mize si cu alte dosare decat strict cu relatia bilaterala romano-olandeza, din moment ce Olanda se arata foarte ingrijorata de cetateniile pentru Republica Moldova pe care Romania le-ar oferi.

Deci faptul ca Olanda ridica si alte probleme, colaterale, care tin, repet, de alte lucruri decat de dosarul Schengen propriu-zis si chiar de altceva decat de coruptia propriu-zisa, s-ar putea sa ne sugereze ca, de fapt, lupta pentru Schengen nu este decat un varf al aisbergului care nu ne arata toata dinamica politica si geopolitica a deciziilor din spatiul Uniunii Europene.

Revenind, chiar daca ar fi asa, chiar daca Romania ar face o mica presiune cu chestiunea sarba pe dosarul Schengen, ar fi perfect indreptatita sa faca asta.

EU Observer: Romania isi flexeaza muschii cu Serbia. Razbunare pentru Schengen?

De ce au fost unele voci atat de mirate, si unele chiar revoltate? Pentru ca Romania niciodata nu i-a obisnuit pe partenerii si colegii europeni cu atitudini de acest tip. Romania a fost incasatorul de serviciu de foarte multe ori, pentru ca a avut constiinta faptului ca nu reuseste sa se insereze la nivelul spatiului european pe, hai sa spunem asa, 'zonele de sus'. Si atunci a incasat si a acceptat aproape totul.

Va reamintesc ca Romania, la un moment dat, a reusit sa accepte ca exista limba moldoveneasca, si asta a fost stipulat in anumite documente oficiale. Deci, din moment ce noi i-am obisnuit pe toti ca suntem incasatorul de serviciu, sigur ca ei se uita la noi si se intreaba 'Ce se intampla cu romanii astia?'. Ce i-o fi apucat? E o chestiune de obisnuita.

Daca noi am fi fost Polonia, care a blocat relatia intre UE si Federatia Rusa, s-ar fi uitat altfel la noi, sau, ma rog, cu oarecare normalitate. Dar in acest moment, Romania este revendicativa fara sa ii obisnuiasca pe partenerii ei ca poate sa fie si asa.

Asta este una dintre explicatiile pentru care Romania aproape ca nici nu a fost intrebata. Amintiti-va ca unii oficiali europeni vorbeau chiar ca Serbia a primit agreementul pentru summit-ul european si ca acolo va deveni candidata la integrarea europeana, chiar daca Romania avea atunci o alta parere. Si a venit Romania si a infirmat anumite declaratii care vizau unanimitatea.

- La ce sa ne asteptam de la reuniunea Consiliului European de primavara in legatura cu aceste doua teme: Serbia si Schengen?

In realitate aceste doua teme sunt separate. Faptul ca a aparut problema Schengen pe agenda Consiliului European din aceasta saptamana este dupa parerea mea un lucru foarte bun, trebuia sa apara.

Pe chestiunea cu Serbia nu cred ca vor fi mari surprize, pentru ca Romania nu si-a propus niciodata sa blocheze Serbia, ci doar sa aduca pe agenda chestiunea romanilor din Timoc. Aceasta a fost, de fapt, miza si sarcina Romaniei. Nu cred ca Romania va ajunge sa blocheze Serbia, pentru ca nu e in interesul nimanui, dar, sigur, depinde si ce va face Serbia si cat de dispusa va fi sa colaboreze cu, vorba presedintelui Tadici, 'prietenii romani'.

In ceea ce priveste dosarul Schengen, oricum s-a sarit din orice normalitate si din orice buna-cuviinta in ceea ce priveste acest dosar, astfel incat miza lui nu se mai afla in zona de normalitate. Este complet nepredictibil pentru ca s-a iesit din zona de normalitate in care poti sa faci predictii.

Faci predictii in zona in care stii care sunt regulile, care sunt normele, ce trebuie sa faci, ce trebuie sa nu faci ca sa fii acceptat. Dar in ceea ce priveste integrarea Romaniei in Schengen s-a depasit demult aceasta zona, astfel incat dosarul Schengen devine nepredictibil, asa cum a ajuns in ultima perioada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Romania Serbia, #Romania Schengen, #Dan Dungaciu, #protocol Romania Serbia , #Schengen