Cine plateste pentru izolarea Romaniei in Europa (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 00:45
9112 citiri
Cine plateste pentru izolarea Romaniei in Europa (Opinii)

Jose Manuel Barosso a spus ca Bulgaria este pregatita sa adere in Schengen. Romania, daca e sa ne luam dupa ultimele semnale din partea UE, nu! Sa mai radem de vecinii de la sud de Dunare daca o sa ne mai tina de acum incolo!

Mai rau de atat, "prietena" noastra Viviane Reding face previziuni si se declara sceptica in legatura cu viitorul nostru - "nu as fi surprinsa de o amanare a aderarii Romaniei la Schengen". Puse cap la cap declaratiile, rezulta ca s-ar putea sa mai stam o tura la portile UE.

La o zi doar dupa declaratia lui Barosso, Reding nu scapa ocazia sa puncteze si sa intareasca mesajul - aderarea la Schengen nu implica numai functionarea frontierelor, dar si o buna functionare a Justitiei. Intr-un fel, degeaba s-a mai chinuit Traian Basescu sa explice anul trecut Europei ca trebuie sa isi urmeze regulile si principiile, ca nu trebuie sa faca nicio discriminare, chiar daca inca avem si probleme in Justitie (aveam si la vremea aia, oricat de incredibil suna astazi).

Desigur, astazi, actorii povestii s-au mai schimbat, vinovatii sunt altii, iar judecata doamnei Reding este in primul rand convenabila si, deci, sustinuta si intarita de reprezentantii PDL si oamenii din jurul presedintelui. Dar albul devine dintotdeauna negru peste noapte fara ca nimeni sa aiba nici urma de remuscare.

O declaratie a vicepresedintelui Comisiei Europene aduce insa mai multa lumina in cazul reactiei si atitudinii Europei fata de Romania in cazul schimbarilor din ultimele doua luni:

"Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita raul cel mai mare gratie actiunilor determinate a numerosi actori, intre care Comisia Europeana, Parlamentul European, state europene, dar si FMI. Speram ca toti actorii politici de la Bucuresti vor putea depasi disensiunile pentru a pregati campania electorala din octombrie" - Viviane Reding, Le Monde.

Aici, comisarul european pentru justitie recunoaste, dincolo de orice dubiu, actiunile concertate si perfect coordonate ale institutiilor europene intru stoparea puciului parlamentar care ar fi condus la "raul cel mai mare".

Oare stie insa Viviane Reding ca "puciul" ala parlamentar a fost recunoscut si legitimat de insasi Curtea Constitutionala? Daca nu stie e grav, inseamna ca vorbeste fara sa cunoasca realitatea. Daca stie si a spus asta in cunostinta de cauza, inseamna doar ca preia temele si ideile sustinatorilor ideii "loviturii de stat", fara a asculta toate punctele de vedere si fara a-i pasa prea mult de adevar. Asta ar fi si mai grav.

Insa cativa lideri europeni au reactionat asa cum au facut-o si au inclinat balanta referendumului din 29 iulie, iar Reding recunoaste ca au fost depuse eforturi sustinute pentru asta. Asa a ajuns sa fie impus un cvorum cel putin tot atat de bizar pe cat de ciudata e acuzatia de lovitura de stat sustinuta si girata de Curtea Constitutionala.

Daca Reding nu sesizeaza contradictia, poate ar trebui sa i se explice pana intelege. Pentru ca astfel de neintelegeri ne fac rau si noua si lor. Noua pentru ca platim un pret prea mare, iar lor pentru ca se simt obligati ca si cum in Romania tancurile patrulau pe strazi alaturi de bande intregi de mafioti cu mitraliera la brau.

Si pentru ca neintelegea sa fie totala, Guvernul actual a preluat in intregime discursul pe care il avea vechea Putere, anul trecut, cand si atunci UE refuzase sa ne primeasca in Schengen. Ministerul roman de Externe a ramas incremenit in ideea ca Romania si-a indeplinit toate obligatiile, cele legate de MCV, iar criticile orientate spre Justitie sunt iarasi socotite simple mofturi peste care s-ar putea trece. Cel putin in cazul Schengen. Dar adevarul e de aceasta data, cel mai sigur, undeva pe la mijloc.

Dincolo de inversarea discursurilor intre polii puterii de la noi, cand noua Putere vorbeste si actioneaza exact asa cum o faceau fostii guvernanti, dincolo si de neintelegerile si lipsa de cunostinte vizibile la mai toti factorii externi implicati in judecarea problemei noastre, astazi putem incepe sa vedem cine trebuie sa plateasca si cand putem spera sa o faca.

Cu tristete observam ca toti, fara nicio exceptie, trebuie si ar putea sa plateasca pentru prostiile facuta inainte, in timpul sau dupa referendum. USL pentru circul facut in timpul suspendarii si dupa, si pentru lipsa de convingere sau stiinta de a-i convinge ca totul este sub control. Traian Basescu duce, in tacere, povara celor 7,5 milioane care i-au spus sa plece.

Cat despre liderii UE, care s-au grabit sa dea verdicte inainte poate sa cunoasca foarte bine realitatea, ei au riscat cel mai mult: sa conduca prin hotararile lor la un rau si mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Viviane Reding declaratii Romania, #aderare Romania Shengen , #Schengen