Opinii: Acceleratul Schengen nu opreste in garile mici

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 22:33
2693 citiri
Opinii: Acceleratul Schengen nu opreste in garile mici

Cred ca ministrului ungar de Interne Sandor Pinter, actualul presedinte, prin rotatie, al UE, nu i-a facut placere sa ne aduca neplacuta veste ca, in martie, trenul Schengen va trece prin gara noastra si prin halta bulgareasca, fara oprire.

Stirea nu-i convenabila nici pentru transilvanenii care se plimba ca Voda prin loboda intre Targu Mures si Budapesta, nici pentru maghiarii care se duc in vizita la Odorhei, ca sa guste cum e gulasul la noi.

"Noblesse oblige"

Poate ca Sandor Pinter n-a avut incotro, vazandu-i pe bulgari ca-si pun cenusa in cap ca sa creada Europa ca vor face in doua luni ce n-au facut in zece ani si vazandu-i pe romani ca-si ascut sabiile ca sa sperie Europa, vestind ca "Romania se va bate pentru drepturile ei" - o, ce veste minunata!

Intre timp, amintindu-si ca nici Don Quijote n-a invins morile de vant in lupta corp la corp, domnul Basescu a cotit-o ca la Ploiesti, explicand ca isi asuma responsabilitatea politica fata de esecul suferit din start, cand batalia nici n-a inceput.

Corifeii Opozitiei au simtit imediat cum le vine apa la moara pe nepusa masa si au anuntat norodul ca, respectand codul bunelor maniere fara frontiere, asemenea asumare obliga la demisie, nu de alta, dar "noblesse oblige".

Ca si cum Ponta si Crin demisionau de undeva, de fiecare data cand le cadeau motiunile de cenzura de care raspundeau, ba fiecare in parte, ba amandoi la un loc, dupa cum se intelegeau intre ei.

Pana acuma, cam toti s-au dat pe dupa perdea

Chiar ma intreb care din presedintii sau premierii nostri de pana acum si-a asumat vreodata responsabilitatea pentru ceva, din cate a facut - ca sa nu zic, a comis? Si-a asumat-o Iliescu, pentru ca a chemat minerii la Bucuresti, ba le-a zis si merci la plecare?

Sau Constantinescu, atunci cand a demis cu forta doi premieri, ca nepriceputi, dupa ce, tot el, ii numise ca baieti de isprava?

Si-a asumat-o din nou Iliescu, atunci cand s-a jucat de-a alba-neagra cu amnistia lui Miron Cozma, dezvaluind legaturile ascunse dintre liderul galeriilor si liderul tarii, ramase si astazi tot in subteran?

Si-a asumat domnul Iliescu, sau alltcineva, macar 1% din raspunderea pentru mortii de dupa Revolutie, pentru judecarea Ceausestilor ca la sedinta sindicala si, apoi, impuscarea lor ca la o simpla vanatoare de ursi?

Si, totusi, pentru vinovatia politica de a fi ratat intrarea in acest ravnit spatiu, presedintele Basescu si-a asumat, formal si cu curaj, responsabilitatea.

As vrea sa vad cine are curajul sa-si asume responsabilitatea pentru vinovatia tehnica, lasata mostenire din neam in neam si din PSD in PSD, inclusiv PNL si PD-L, pentru partea nepolitica: coruptie, administratie, securitatea frontierelor, justitie si injustitie.

Cazemata bulgareasca

Noi ne-am asumat responsabilitatea, dar nici macar presedintele n-a lasat sa se inteleaga ca are de gand sa faca ceva in plus de acum incolo.

Raul cel mai dureros nu este ca am pierdut trenul din martie. Dureroasa e stirea ca in martie vom primi raspunsul oficial "pardon", in iunie vom afla ce avem de indeplinit, iar in septembrie vom fi verificati, ca sa aflam cat mai avem de asteptat si, mai ales, pana in ce luna, in ce an sau in ce deceniu ca sa fim din nou verificati si iarasi amanati.

Intre timp, bulgarii, asa incapatanati cum ii stim, sunt in stare sa mai faca un zid pe Dunare de la Turnu si pana la Vama Veche langa mare, ca sa intre si fara noi in Spatiul Schengen chiar daca se vor simti acolo, ca intr-o cazemata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aderare Romania Schengen , #Schengen