Aderarea in trepte la Schengen - esec sau succes partial? Vezi reactii

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 12:42
12498 citiri
Aderarea in trepte la Schengen - esec sau succes partial? Vezi reactii
Foto:opiniatimisoarei.ro

Declaratia lui Teodor Baconschi, ministrul de Externe al Romaniei, conform careia propunerea Germaniei ca Romania si Bulgaria sa intre "in trepte" in Spatiu Schengen, ridicand intai controalele la frontierele aeriene este "interesanta", a provocat reactii mixte in Romania.

In timp ce unii politicieni si responsabili guvernamentali cred ca e un succes partial, altii considera ca e de fapt un esec, mai ales ca Romania avea stabilita data aderarii complete in martie 2011.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a dat de inteles, miercuri, la finalul vizitei oficiale in Franta, ca Romania a devenit interesata de propunerea germana privind aderarea in trepte a Romaniei la Spatiul Schengen.

"Ni se pare interesanta, si le-am spus interlocutorilor francezi, si propunerea germana cu privire la o aderare in etape, cu prima etapa de ridicare a controlului la frontierele aeriene si asteptam inclusiv in perspectiva apropiatei vizite la Bucuresti a ministrului francez de Interne o reactie in aceasta privinta", a declarat Baconschi intr-un interviu acordat pentru Radio Romania Actualitati, precizand insa ca se lucreaza la organizarea vizitei oficialului francez, neputand fi anuntata o data exacta.

Baconschi: Aderarea in trepte la Schengen ni se pare interesanta.

Seful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, fostii ministri de Externe Teodor Melescanu si Adrian Cioroianu, europarlamentarul Renate Weber si seful Comisiei de Politica Externa a Senatului, Titus Corlatean au raspuns intrebarilor Ziare.com pe acest subiect.

Tutilescu: Succes partial, dar nu se justifica

Seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, Marian Tutilescu, e de parere ca Romania ar trebui sa intre complet in Spatiul Schengen, nu doar cu frontierele aeriene, dar, chiar si asa, ar fi un lucru bun pentru Romania.

"Cata vreme Bulgaria si-a finalizat problemele tehnice si asteptam ca la urmatorul SCH-EVAL sa se adopte raportul pe frontierele terestre, nu exista niciun motiv care sa justifice o aderare in etape. Luam in considerare aderarea totala. Aderarea completa poate fi posibila pe 30 octombrie, cand sunt indeplinite criteriile tehnice", a spus Tutilescu pentru Ziare.com.

"Ramane ca in perioada urmatoare, conform calendarului Parlamentului European, sa se exprime votul consultativ si acest lucru ar trebui sa se intample pe data de 8 iunie si apoi sa intre pe una din agendele consiliilor JAI -10 iunie, 29 iunie si 24 septembrie, inainte de momentul pe care noi il consideram justificat in vederea aderarii complete", a mai explicat seful Departamentului Schengen.

Acesta mai crede si ca masura aderarii in trepte la Schengen ar recunoaste ca Romania indeplineste conditiile, dar ar ignora ca sunt pregatite sa adere.

"Nu vreau sa-i dam o conotatie politica a acestei situatii, ar fi o recunoastere a indeplinirii de catre Romania a capabilitatilor de aderare, dar o ignorare a faptului ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate conditiile pentru aderare".

De ce in etape?

In opinia lui Marian Tutilescu, aderarea in trepte la Spatiul Schengen ar fi un succes partial si ca tarile occidentale ar putea fi de acord cu asta pentru controlul fluxului migrationist.

"Ar fi un succes partial sa aderam in etape. O aderare doar cu frontierele aeriene ar controla si mai bine fluxurile migrationiste - pentru a ajunge la frontiera terestra a unui stat, trebuie sa traversezi frontierele maritime si aeriene. Exista doua zone-migratia din nordul Africii, care vizeaza Italia in general si zona Turciei, pe de o parte liberalizarea vizelor cu o serie de state din lumea musulmana".

"Prin ridicarea controalelor, la aderarea in Schengen, ridicara controalelor la frontierele Greciei cu Bulgaria si Bulgariei catre Romania, fluxurile migratorii ar avea drum liber spre statele din nordul Europei. O astfel de aderare in etape ar reduce foarte mult riscurile", a explicat Marian Tutilescu, pentru Ziare.com.

Cu toate astea, seful Departamentului Schengen crede ca nu aceasta ar fi prima optiune a Germaniei, care vizeaza mai degraba o aderare completa, dar cu posibilitatea de a reintroduce temporar controalele la frontiera.

"E o propunere mai veche, la care Germania nu tine neaparat, cel putin din ultimele informatii pe care le avem de la Berlin. Germania e interesata de un mecanism corector prin care sa pot reintroduce controloalele la frontiera in conditiile in care un stat nu-si gestioneaza corect securitatea frontierelor. Asta nu inseamna neaparat excluderea, ci reintroducerea controalelor la frontiera", mai spune Tutilescu.

Intram partial, dar aflam data intrarii complete

Marian Tutilescu a spus si ca, in eventualitatea in care totusi se decide o aderare in trepte a Romaniei, vom afla in acelasi moment cand va fi aderarea completa, nu vor fi doua decizii.

"Doua faze pot fi. E de discutat cat ar putea dura, nu putem sti ce au in vedere. Prima faza ar fi ridicarea controlului la frontierele aeriene, in 30 octombrie. Dar nu vor fi doua decizii, o decizie pentru frontierele aeriene si una pentru frontierele terestre. Procesul decizional e unic, va fi luat in cadrul acelui Consiliu JAI cand se va decide pentru ridicarea controalelor aeriene. Cand vom sti cand se ridica cele aeriene, vom sti cand se ridica si celelalte.

"Dar ar trebui sa fie si o justificare. Atat timp cat cele doua state indeplinesc conditiile, trebuie sa se justifice exact de ce atunci", a incheiat Tutilescu.

E un esec, asta nu inseamna aderare

Fostii ministri ai Afacerilor Externe Teodor Melescanu si Adrian Cioroianu considera ca aderarea in trepte e un esec privit prin prisma faptului ca ar fi trebuit deja sa aderam complet, dar e mai bine decat nimic.

"Evident ca e, din punctul de vedere al Romaniei, un esec, pentru ca a existat o data ferma, care nu a fost interpretata. Trebuie sa recunosc ca poate fi o solutie tranzitorie mai buna, dar cu o singura conditie - sa se stabileasca si o data certa pentru aderarea completa, asa cum a fost anul acesta in martie. E mai bine decat sa fie blocat totul, cu conditia sa se stabileasca si un program la care sa aderam cu totul", a declarat Teodor Melescanu, pentru Ziare.com.

Intrebat daca aderarea in trepte ar fi totusi vazuta ca o incurajare, prin prisma faptului ca nu e o amanare totala, Melescanu a raspuns: "E o recunoastere a esecului acestui guvern si o incurajare pentru romani".

Adrian Cioroianu crede si el ca aderarea ar fi insemnat aderarea totala si ca acest pas, desi binevenit, ar fi binevenit.

"Cred ca e un paleativ, nu e nici esec, nici victorie, asta nu inseamna aderare, aderarea inseamna cand se ridica toate controalele. Pare un paleativ menit sa indulceasca pilula. E o incurajare pentru Romania, nu pentru un guvern sau altul, adera Romania. Sigur ca e un pas inainte, dar onestitatea ne obliga sa recunoastem ca e un pas mic si nu e pasul pe care l-am dorit noi", ne-a declarat si Cioroianu.

Renate Weber: Nu e fezabila

Europarlamentarul PNL Renate Weber considera ca sansele sunt minime pentru o aderare in trepte si ca aceasta nu se justifica in conditiile de acum.

"A fost o chestiune discutata de mai multa vreme. In acest moment nu e fezabila, ea mergea atunci cand, pe evaluari, Bulgaria mai avea ceva de facut pe frontiera ei terestra. Daca Bulgaria le-a facut pe toate, nu se justifica sa le faci partial", a declarat Renate Weber pentru Ziare.com.

"E o formula discutata mult. Germania o lanseaza acum in spatiul public. Sigur ca e un pas, dar ar fi mai mult un pas simbolic. Da, intrarea in Spatiul Schengen, pe frontierele aeriene nu e atat de mare, castigul mare e la frontierele terestre, acolo asteapta, cu toti transportatorii de marfa si lucruri de genul acesta", a adaugat eurodeputata.

In opinia sa, sansele sa se intample sunt minime, propunerea Germaniei avand mai degraba rolul de mesaj simbolic.

"Eu cred ca, in continuare, un numar de tari o sa insiste pe rezolvarea problemelor care tin de rezolvarea problemei coruptiei din Romania (...) Asa, cred ca sansele sunt minime. E o mana intinsa in vederea gasirii unor solutii. La acest moment nu cred ca ea este fezabila. Depinde cum vreti sa va uitati. Daca vreti sa vedeti partea plina, puteti spune ca "Da, intentia nu e de excludere, se incearca o includere treptata", crede Weber.

Un mare esec, dar pas inainte

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, pesedistul Titus Corlatean, spune ca ratarea aderarii complete la Spatiul ar fi primul mare esec de politica externa a Romaniei din ultimii 10 ani, dar ar fi totusi un mic progres.

"Fata de modul in care Romania si-a atins obiectivele mari de politica externa, ar fi primul mare esec sub guvernarea actuala, guvernarea de dreapta a lui Traian Basescu. In conditiile date si datorita multor inabilitati, a unei lipse de profesionalism in a face politica externa si a gestiona conditiile interne, ar fi o jumatate de pas inainte, care nu se datoreaza autoritatilor romane, ci unor parteneri importanti, cum e Germania. O Germanie cu care actuala putere nu a fost in stare sa demareze un parteneriat strategic. Ar fi o jumatate de pas inainte, dar confirma esecul guvernarii Basescu-Boc", a declarat Corlatean pentru Ziare.com.

"E un mesaj lansat catre Romania, nu catre actualul Guvern. Daca ar fi fost un semnal lansat spre Guvern, avand in vedere ca partidele la putere din motoarele Uniunii Europene, Germania si Franta, sunt membre ale aceleiasi familii politice cu guvernantii de la Bucuresti, semnalul ar fi fost cuprinzator si ar fi fost pe intregul obieciv Schengen. Asa, nici propria familie politica nu reuseste sa scoata la suprafata guvernarea de la Bucuresti", a mai adaugat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Romania aderare trepte Schengen, #Teodor Baconschi aderare Schengen, #Romania Schenghen frontiere aeriene , #Schengen