Aderarea la Schengen, in coada de peste! - Blocaj total la Consiliul JAI - UPDATE

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 13:07
5429 citiri
Aderarea la Schengen, in coada de peste! - Blocaj total la Consiliul JAI - UPDATE
Foto: Arhiva

Discutia din Consiliul Justitie si Afaceri Interne, care urma sa stabileasca daca si cand va adera tara noastra la spatiul Schengen, s-a intrerupt, joi, in jurul orei 12:45.

Membrii consiliului urmau sa decida aderarea in trepte sau amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei, dar discutiile au fost intrerupte din cauza faptului ca statele membre aveau pozitii divergente privind accederea celor doua in Schengen, Olanda si Finlanda opunandu-se.

Din cate se pare, intreruperea a fost ceruta de Polonia, care detine presedintia rotativa a UE. Polonezii au cerut un "tur de masa", in care fiecare membru sa-si spuna opinia, insa nu s-a ajuns la niciun acord.

UPDATE: Corespondentul TVR Info la Bruxelles a relatat ca, desi discutiile au fost intrerupte la nivel de ministri, ele continua la nivel de ambasadori, intre reprezentantii Romaniei si Bulgariei, pe de o parte, si ai Olandei si Finlandei, pe de alta, cu ambasadorul Poloniei pe post de mediator.

Reporterul mai citeaza si surse olandeze care spun au fost "dezacorduri majore" in discutiile dintre ministri si ca nu se stie nici daca si nici cand acestea ar putea fi reluate.

UPDATE 2: Discutiile sunt foarte aproape de a se termina, fara a se ajunge la o decizie privind aderarea Romaniei, mai spune corespondentul TVR. Consiliul JAI a trecut la discutarea altor subiecte, in timp ce discutiile intre cei cinci ambasadori continua. Ministrul olandez al Imigratiei, Gert Leers, este asteptat sa se intoarca in capitala Haga, ceea ce inseamna ca e aproape sigur ca o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu va fi luata azi.

Leers a avut si o scurta declaratie pentru TVR, in care a spus ca pozitia Olandei e ferma si nu va fi schimbata.

"Romania si Bulgaria trebuie sa indeplineasca nu numai criteriile tehnice, ci si contidiile ce tin de lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Trebuie sa vede progrese ireversibile in directia cea buna", a spus Leers.

UPDATE 3: Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a precizat, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca toti membrii Consiliului JAI au recuoscut ca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile Schengen si ca Olanda si Finlanda au fost singurele care s-au opus:

"In interventiile care au urmat, reprezentantii tuturor statelor membre, ai

presedintiei UE si ai Comisiei Europene, au recunoscut faptul ca Romania si

Bulgaria indeplinesc toate cerintele acquis-ului Schengen si ca au trecut cu

succes toate etapele procesului de evaluare.

Olanda si Finlanda au fost singurele state care s-au exprimat impotriva

aderarii Romaniei la Spatiul Schengen", se arata in comunicat.

In incheiere, ministrul Igas a facut apel la gasirea unui compromis pe acest subiect.

Reactii la blocarea discutiilor

Reactionand la blocajul de joi, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a afirmat, pentru postul national de televiziune, ca "banuiesc ca este o presiune maxima la Bruxelles, pentru ca se afla in fata unei situatii neverosimile. Acelasi consiliu a omologat indeplinirea, de catre Romania si Bulgaria, a parametrilor tehnici pentru aderare. Acum sunt pusi in fata situatiei de a lua act de opozitia Olandei si Finlandei".

In plus, Diaconescu a mai spus ca "momentul trebuie depasit, sub o forma sau alta. Situatia poate fi analizata, ca urmator pas, in Consiliul European, instanta superioara".

La randul sau, Teodor Melescanu, un alt fost ministru de Externe, a declarat ca "nu ar fi o surpriza pentru nimeni o decizie de amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei. Sperantele intr-o flexibilizare nu stiu pe ce s-ar baza. Este de asteptat ca decizia sa fie negativa si nu cred ca acesta ar trebui sa fie lucrul care se ne preocupe".

In plus, Melescanu a precizat ca nu este de acord cu Traian Igas, ministrul de Interne, care a evocat, miercuri, un "plan B", in cazul amanarii aderarii.

"Romania nu poate avea un plan B sau C, are o singura sansa, cea de indeplinire a tuturor conditionalitatilor pentru aderare. La fel, nu cred ca o solutie de atacare la Curtea Europeana de Justitie ne-ar aduce avantaje. Romania are unele probleme, nu trebuie sa ne ascundem, este vorba de credibilitate in acordarea rolului de frontiera externa a Uniunii Europene", a spus fostul ministru de Externe.

Baconschi neaga orice responsabilitate pentru neaderarea la Schengen

"Am fost stupefiat sa aud o declaratie a ministrului de Externe Teodor Baconschi, care este de parere ca aderarea la Schengen nu este o problema a Romaniei, ci este o problema a Ministerului de Interne. Cred ca este o pozitie care explica de ce, din punct de vedere diplomatic, lucrurile au mers cu incetinitorul. Cred ca se impune o responsabilizare a MAE de la Bucuresti, pentru ca este vorba despre un obiectiv major al Guvernului Romaniei", a mai spus Melescanu, intr-o interventie telefonica la TVR.

"Trebuie sa avem un plan de atac concret, in aceasta directie. Ar trebui ca aderarea la Schengen sa fie cea mai inalta prioritate a actualului Guvern", a conchis fostul ministru de Externe.

Diaconescu: Putem merge in justitie cu Olanda daca ne blocheaza la Schengen

Ce sanse mai are Romania sa adere la Spatiul Schengen in 2011

Olanda si Finlanda, obstacole

Olanda si Finlanda au anuntat, la inceputul dezbaterilor din Consiliul JAI, ca se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen. Ulterior, Polonia, tara ce detine presedintia UE, a propus o solutie de compromis, adica aderarea partiala la Schengen a Romaniei si Bulgariei.

Intra Romania In Schengen? Polonia face un ultim efort pentru a ne ajuta

Franta si Germania au anuntat apoi ca sustin compromisul propus de presedintia poloneza a UE, care presupune aderarea in etape, mai intai cu frontierele aeriene si maritime, la 31 octombrie, urmand ca decizia privind aderarea cu granitele terestre sa fie luata pana cel tarziu 31 iulie 2012.

Teoretic, amanarea stabilirea termenului in care Romania si Bulgaria se vor alatura statelor membre spatiului Schengen este inevitabila, avand in vedere ca nu exista unanimitatea necesara unei decizii.

Importanta este insa concluzia presedintiei poloneze, adica ce va propune pentru viitor si la ce data ar putea avea loc o noua discutie.

Romania si Bulgaria si-au dorit sa adere la spatiul Schengen in martie 2011, dar s-au lovit de impotrivirea mai multor state europene, in frunte cu Franta si Germania, care au introdus o conditionalitate suplimentara fata de criteriile strict tehnice necesare pentru Schengen - rezultatele in lupta anticoruptie.

In ciuda unui raport destul de favorabil, in vara, privind progresele facute de Romania si Bulgaria in cadrul MCV, reticentele nu au reusit sa fie eliminate total, astfel incat, unele tari, precum Olanda, nu s-au ferit in a spune deschis ca vor sa astepte raportul pe MCV de anul viitor inainte de a-si da acordul.

La Consiliul JAI din vara, subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost amanat pentru toamna. In acelasi timp, a aparut ideea unui compromis, al aderarii in etape, la care ar fi agreat chiar si Franta si Germania. Compromisul a fost dat insa peste cap in ultimele zile de Olanda si apoi Finlanda, care au anuntat ca nu sunt de acord nici cu un astfel de plan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romania jai schengen, #Romania Schengen, #romania consiliu jai schengen , #Schengen