Aderarea Romaniei la Schengen, blocata de "tari mari" - premierul Ungariei

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 23:49
4339 citiri
Aderarea Romaniei la Schengen, blocata de "tari mari" - premierul Ungariei

Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este blocata din motive politice, a declarat, joi, la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orban, care a explicat ca blocajul este facut de "tari mari" si cu greutate politica in UE, recunoscand ca nu poate schimba opinia acestor state.

Premierul ungar, Viktor Orban, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene, a declarat joi, la Bruxelles, ca Romania si Bulgaria, desi pregatite tehnic, nu au sustinere politica pentru a putea adera la spatiul Schengen.

La jumatatea mandatului Ungariei in fruntea Uniunii, premierul Viktor Orban a facut un bilant pozitiv, singurele nerealizari fiind legate de extindere. Premierul Orban a spus ca sprijinul opiniei publice europene pentru extinderea Uniunii Europene este cel mai scazut din ultimii 15 ani, iar pentru extinderea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria nu exista sustinerea politica necesara.

Premierul Orban a reafirmat ca Romania este pregatita tehnic pentru aderare, in timp ce Bulgaria va fi pregatita in luna mai, cand autoritatile bulgare vor incheia ultimele pregatiri la frontiera cu Turcia, unde au fost constatate probleme. "Este clar ca cele doua tari sunt pregatite sa apere frontierele Uniunii, dar aderarea lor este blocata din motive politice", a spus premierul ungar. El a explicat ca blocajul este facut nu de tari mici, ci de tari mari si cu greutate politica in Uniune si a recunoscut ca nu poate schimba opinia acestor state.

Ministrul francez de externe, Alain Juppe, a declarat, joi, la Berlin, intr-o conferinta de presa cu omologul sau german, Guido Westerwelle, ca Romania si Bulgaria nu sunt inca pregatite pentru aderarea la Schengen.

"Franta sustine aderarea celor doua state la Schengen, dar, pana acum, ele nu au indeplinit criteriile necesare", a spus Juppe. Afirmatiile sale au fost sustinute si de ministrul german de externe, Guido Westerwelle. Astfel, Franta si Germania au respins declaratiile recente ale Sofiei, potrivit carora cele doua state isi vor schimba in viitorul apropiat pozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Bulgaria si Romania indeplinesc deja criteriile tehnice, dar ar trebui sa depaseasca si obiectiile politice ale Frantei si Germaniei si ale altor state UE, care au cerut rezultate mai convingatoare din partea Bulgariei in combaterea crimei organizate si coruptiei.

La sfarsitul anului 2010, Franta si Germania au facut publica o scrisoare comuna prin care isi anuntau intentia de a bloca aderarea, prevazuta pentru martie 2011, a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, invocand rezultatele proaste din lupta impotriva coruptiei si crimei organizate.

PE va vota o rezolutie asupra aderarii Bulgariei si Romaniei la Schengen la 4 iunie, insa rezolutia nu are decat un caracter de recomandare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Viktor Orban Romania Schengen, #Romania aderare Schengen blocata , #Schengen
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Bruxelul isi bate joc de noi ! daca nu tragem o "vocaliza" , astia o sa ne faca carpa de sters pe jos ! ba intram , ba nu intram !