AFP: Romania, amara dupa esecul Schengen

Autor: Ana Ilie
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 17:03
2857 citiri
AFP: Romania, amara dupa esecul Schengen

Blocarea demersului Romaniei de a adera la zona Schengen este o incalcare clara a regulilor UE si a lasat un profund sentiment de dezamagire, spune noul ministru roman pentru Afaceri Europene.

Intr-un interviu acordat AFP la scurt timp dupa ce Olanda si Finlanda au refuzat sa-si abandoneze opozitia la candidaturile Romaniei si Bulgariei la Schengen, Leonard Orban a declarat ca romanii nu au primit niciun semnal cu privire la momentul in care vor fi primiti in zona Schengen, informeaza Focus.

"Ce ne ingrijoreaza pe noi este ca nu exista nicio perspectiva clara, nicio alternativa, doar o amanare pe termen nedefinit", a spus Orban.

"Este mai mult decat o chestiune care priveste doar Romania si Bulgaria, este o chestiune de principiu. Regulile si tratatele sunt in continuare respectate sau permitem criteriilor subiective si arbitrare sa ne influenteze deciziile?", a continuat Orban, potrivit sursei citate.

In pofida "dezamagirii majore", Orban a subliniat ca Romania nu intentioneaza sa "blocheze sau sa boicoteze negocierile cu privire la consolidarea Schengen".

"Interesul nostru fundamental este sa vedem cum UE devine mai puternica. In acest moment de criza, cand eurozona si constructia europeana sunt puse sub semnul intrebarii, nu trebuie sa fim un factor care sa adauge tensiune", a explicat Orban.

In acelasi interviu, Orban a recunoscut ca Romania trebuie sa faca progrese in reforma justitiei si luptei impotriva coruptiei, insa a subliniat ca este nedrept sa fie catalogata drept cea mai corupta tara din UE.

"Olandezii spun ca nu au incredere in felul in care functioneaza institutiile romanesti. Insa ce putem spune cand o intelegere politica pe tema extinderii Schengen, stabilita in iunie la nivel inalt, este incalcata? Nu avem dreptul sa ne exprimam propria neincredere?".

Ministrul, proaspat investit in functie, a spus ca unul din scopurile sale este sa incurajeze cheltuirea a 20 de miliarde de euro, fonduri europene destinate Romaniei, in perioada 2007-2013.

"Pana acum doar 3,7% au fost cheltuiti. Tinta mea este sa ajungem la 20% pana la sfarsitul lui 2012, altfel banii vor fi pierduti", a spus Orban, care a dat vina pe lipsa de competenta, precautia functionarilor publici si pe frauda pentru aceasta situatie. Tot el spune insa ca "rata de absorbtie nu este atat de importanta, ceea ce conteaza cu adevarat este sa cheltuim banii intr-un mod in care putem genera beneficii palpabile pentru oameni".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Leonard Orban, #orban schengen, #orban refuz schegen , #Schengen