Ambasadorul Olandei: Amanarea intrarii in Schengen poate dura si cinci ani

Vineri, 15 Martie 2013, ora 17:00
3677 citiri
Ambasadorul Olandei: Amanarea intrarii in Schengen poate dura si cinci ani
Foto: stiridecluj.ro

Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, a admis ca intrarea Romaniei in Spatiul Schengen ar putea fi amanata chiar si timp de 5 ani, daca Romania nu isi rezolva problemele de coruptie.

Declaratia ambasadorului Olandei a fost facuta pentru Calea Europeana, la scurt timp dupa ce un europarlamentar olandez a facut o declaratie similara la Consiliul JAI de la Bruxelles, din luna martie.

Intrebat despre posibilul termen de intarziere de 5 ani pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, van Bonzel a spus ca nu trebuie exclusa o situatie de acest gen, atat timp cat Romania nu va rezolva problemele existente.

Ambasadorul Olandei a mai subliniat ca tara noastra trebuie sa dezvolte reforme in cadrul justitiei, sa arate rezultate in lupta contra criminalitatii organizate si contra coruptiei si, bineinteles, sa-si asigure credibilitate institutionala.

"Indeplinirea unor conditii nu rezolva neaparat problemele care blocheaza in acest moment aderarea Romaniei la Spatiul Schengen", a adaugat van Bonzel.

Excelenta Sa a invitat Romania sa faca eforturi pentru a nu intarzia aderarea la Spatiul Schengen, reamintind ca aceasta depinde numai de noi.

Declaratiile au fost facute, vineri, cu prilejul evenimentului organizat de asociatia Europuls, intitulat Eurosfat - consultari cetatenesti despre starea Uniunii.

In urma cu cateva saptamani, Crin Antonescu a efectuat o vizita in Olanda inaintea Consiliului JAI, iar la intoarcerea in tara a declarat ca aceasta tara nu se mai opune intrarii noastre in Schengen.

Pe de alta parte, premierul Ponta a reiterat joi ideea ca pentru guvernul sau nu mai este o prioritate aderarea la Schengen. "Nu imi stabilesc ca obiectiv intrarea in Schengen, in luna decembrie", a declarat premierul.

Basescu a venit in Parlament cu plan de actiune pe Schengen - ce propune

Cu cateva zile inainte, presedintele Traian Basescu a sustinut un discurs in Parlament in care a propus forului legislativ si Executivului un plan comun de actiune astfel incat Romania sa fie acceptata in Schengen in doua trepte, cu frontierele aeriene si maritime in decembrie si cu cele terestre in primavara anului viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ambasador Olanda Schengen, #Ponta Schengen decembrie, #Romania amanata Schengen , #Schengen