Basescu, despre Schengen: Guvernul Ponta a dormit in ghete

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 21:43
3396 citiri
Basescu, despre Schengen: Guvernul Ponta a dormit in ghete
Foto: B1TV

Traian Basescu a acuzat, miercuri, guvernul Ponta ca "a dormit in ghete" in ceea ce priveste intrarea Romaniei in Spatiul Schengen si i-a cerut premierului sa ii dea mandat reprezentantului guvernului la Consiliul JAI din aceasta saptamana "sa se bata pentru stabilirea unei date".

Intr-o declaratie de presa tinuta la Palatul Cotroceni, seful statului a reamintit ca la nivelul Consiliului European au fost recunoscute progresele Romaniei si Bulgariei si in primavara s-au dat si termene concrete, mai exact septembrie 2012 cand Romania trebuia sa primeasca data de intrare - octombrie pentru frontierele maritime si aeriene si martie 2013 pentru frontierele terestre.

Basescu: Nu am fost si nu sunt ofiter acoperit. Doctorul Ponta e mincinos!

"Guvernul a dormit in campanie. La Consiliul JAI de maine, nu numai ca nu se reia problema datei de acces a Romaniei, dar suntem inclusi intr-un raport care vizeaza functionarea spatiului Schengen si doar ca nu ni se stabileste o noua monitorizare.

Doctorul Ponta sa ia foarte in serios raportul care va fi maine pe masa Consiliului JAI si sa dea mandat reprezentantului guvernului sa se bata pentru stabilirea unei date. Romania nefiind membra Schengen, nu trebuie sa accepte astfel de remarci, ca si un stat deja membru care are probleme", a declarat Traian Basescu, adaugand ironic: "atrag atentia guvernului, numai sa nu inteleaga sa se duca sa dea cu veto".

Presedintele a cerut inca o data reprezentantului Romaniei la Consiliul JAI sa gestioneze situatia cu maxima responsabilitate.

"E evident ca guvernul a dormit in ghete daca s-a ajuns ca in raport sa avem lucruri care ne dau inapoi. Fac un apel la Guvern: sa gestioneze maine, in Consiliul JAI, cu responsabilitate, referirile la Romania", a spus presedintele.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca Romania isi mentine obiectivul ca in luna martie sa fie adoptata o decizie favorabila pentru aderarea in trepte la spatiul Schengen, dar a admis ca nu s-a avansat in ceea ce priveste opozitia anumitor state si legatura cu MCV.

El a mentionat ca reprezentantul MAI la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (secretarul de stat Marian Tutilescu n.red.) ar putea folosi raportul anual privind guvernanta Schengen pentru a ridica problema indeplinirii conditiilor de aderare de catre Romania, desi subiectul aderarii la zona libera de circulatie a Romaniei si Bulgariei nu se afla pe agenda reuniunii care are loc joi si vineri la Bruxelles.

La randul sau, seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, Marian Tutilescu, a declarat pentru Ziare.com ca aderarea la spatiul european de libera circulatie depinde de un raport echilibrat pe Justitie, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, care va fi publicat in ianuarie.

Cum putem adera la Schengen: Depinde de MCV si Grecia

El a negat informatiile aparute in presa, conform carora aderarea Romaniei la Schengen se va discuta in luna ianuarie, la reuniunea informala a Consiliului Justitie si Afaceri Interne al UE.

"In ianuarie nu poate fi discutata decizia. Nu exista doua momente, unul in care se discuta, altul in care se ia decizia. In ianuarie va fi doar un consiliu informal, cel mai probabil in Irlanda, nu cred ca se poate discuta la un consiliul informal. Discutia si decizia va fi in martie", a spus Tutilescu pentru Ziare.com.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat, marti, la Palatul Victoria : "Noi asteptam data de 5 decembrie. Pe 5 decembrie stiu ca la JAI se va pronunta Comisia referitor la aderarea in Schengen a Romaniei si a Bulgariei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Basescu Ponta Schengen, #Basescu intrare Schengen, #Basescu Romania Schengen , #Schengen