Breitbart: Romania si Bulgaria se folosesc de criza imigrantilor pentru a intra in zona Schengen

Autor: Ana Ilie
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 21:53
5468 citiri
Breitbart: Romania si Bulgaria se folosesc de criza imigrantilor pentru a intra in zona Schengen
Foto: Hepta.ro

Bulgaria si Romania vor incerca sa profite de criza imigrantilor din Europa pentru a capata acces la zona de libera circulatie Schengen, scriu jurnalistii americani. Premierii ambelor tari au convenit asupra unei pozitii comune intr-o convorbire telefonica inainte de intalnirea ministrilor de Interne din UE de marti.

Premierul socialist roman, Victor Ponta, nu sprijina oficial cotele obligatorii de imigranti, insa a comentat favorabil cu privire la o abordare europeana comuna a acestei chestiuni, scrie, intr-un amplu comentariu, publicatia americana Breitbart.

Iohannis: Spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Vom discuta in CSAT (Video)

Ponta leaga aceasta sustinere fata de o pozitie comuna de solidaritatea pe care celelalte state membre ar trebui sa o arate Romaniei si altor natiuni care sunt in prezent excluse din zona Schengen.

"Tocmai tarile care ne cer sa fim uniti in gestionarea refugiatilor sunt tarile care au continuat sa amane intrarea Romaniei in Schengen", a declarat Ponta.

Adio, Schengen? Dupa Germania, granite inchise in Belgia, Austria, Slovacia si Polonia

Saptamana trecuta, vicepremierul bulgar Meglena Kuneva arata ca Bulgaria si Romania au pozitii diferite fata de cea a Grupului de la Visegrad (Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia), care si-a exprimat opozitia fata de cotele obligatorii. Aceste patru tari prefera sa intareasca controalele la granitele externe ale Uniunii Europene.

Bulgaria nu vrea Schengen la schimb cu acceptarea refugiatilor: Meritam asta si sunt obligati sa ne primeasca

Kuneva a aratat ca "Schengen este tot atat de esentiala in Europa precum Uniunea Economica si Monetara. Din acest motiv vrem ca Schengen sa se dezvolte si sa continue sa reprezinte nu numai libertatea de miscare ci si securitatea si prestigiul politic al Europei", scrie sursa citata.

Pentru extinderea zonei Schengen este nevoie de unanimitatea statelor membre UE. Din nefericire pentru Romania si Bulgaria, Olanda s-a opus aderarii acestor tari, in vreme ce alte tari, precum Germania, Franta si Finlanda si-au pastrat rezervele, in special in ceea ce priveste problemele cu coruptia la nivel inalt si sistemele de justitie.

Kuneva a afirmat ca opozitia celorlalte state membre s-a disipat, drept recunoastere a progreselor inregistrate de Bulgaria si Romania in reformarea sistemelor de justitie si eradicarea coruptiei.

Comisia Europeana: Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile de aderare la Spatiul Schengen

Kuneva a mai aratat ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar contribui la securitatea zonei, intrucat bazele de date ale politiilor statelor ar deveni disponibile, ceea ce permite identificarea suspectilor printre imigrantii de la granitele lor.

Cristian Ghinea, de la Centrul Roman pentru Politici Europene, a pledat totusi pentru precautie in aceasta chestiune, devenit o "obsesie" pentru Romania. "Romania si Bulgaria pot deveni atragatoare pentru refugiati, ca tari de tranzit. Ar deschide o noua ruta dinspre Grecia spre centrul Europei", explica acesta dezavantajul aderarii in acest moment la Schengen.

Intr-un moment in care alte tari, precum Germania, Austria si Ungaria, incearca sa isi securizeze granitele, deschiderea unui nou front pentru migratie doar pentru a satisface mandria nationala in Romania si Bulgaria este o solicitare dificila, conchide sursa citata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania aderare Schengen imigranti, #Romania criza imigranti Schengen , #Schengen