Catalin Predoiu este optimist: Romania mai poate intra in Schengen in 2011

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 10:15
1647 citiri
Catalin Predoiu este optimist: Romania mai poate intra in Schengen in 2011
Foto: Arhiva

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, este optimist si afirma ca Romania mai are sanse sa intre in Schengen in 2011. El subliniaza insa ca "e important sa ne concentram in lunile care vin in legatura cu explicarea argumentelor noastre".

"Noi am mentinut acest obiectiv (n.red. intrarea in Schengen), si suntem abia la jumatatea anului 2011. Cred ca e important sa ne concentram in lunile care vin in legatura cu explicarea argumentelor noastre. Trebuie facut un efort diplomatic intens, astfel incat in septembrie, la viitorul Consiliu pentru Afaceri Interne, sa putem avea o pozitie foarte solida. Este un subiect care nu ar tine strict de agenda Ministerului Justitiei, ii priveste si pe responsabilii de la Interne si de Extern", a declarat Predoiu pentru Adevarul.

Ministrul a explicat si cum ii va convinge Romania pe oficialii europeni ca lupta impotriva coruptiei este reala: "prin sustinerea argumentelor noastre in fata cancelariilor care inca mai au rezerve".

Europol: Intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen ar spori imigratia ilegala

"Noi vom sustine, prin relatiile noastre cu ministerele omoloage, acest demers, in sprijinul actiunii pe care o vor face ministerele de Interne si al Afacerilor Externe. Eu cred ca rezolvarea poate veni printr-un bun raport de tara si, in acelasi timp, prin sustinerea argumentelor noastre in fata cancelariilor care inca mai au rezerve. Exista totusi multe state membre care sustin aderarea in 2011 si cred ca de aici trebuie sa pornim.

Referindu-ne insa strict la Mecanismul de Cooperare si Verificare, ar trebui sa ne amintim ca sunt mai multe institutii care trebuie sa-si asume responsabilitatea, mai ales daca si in rapoartele trecute au fost constatate deficiente, iar acestea s-au mentinut. Exista semne de intrebare privind eficienta Inspectiei Judiciare, in continuare sunt asteptate deciziile in cazurile de mare coruptie aflate la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, exista si alte probleme, iar toate acestea laolalta fac ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa ramana de actualitate", a adaugat ministrul.

Catalin Predoiu a mai declarat ca unele dosare de mare coruptie s-ar putea inchide fara nicio condamnare, prin prescriere.

"Marile anchete exista, multe au fost finalizate cu trimiteri in judecata, iar acum am intrat in etapa in care aceste investigatii urmeaza sa-si primeasca verdictele in justitie. Problema este ca aceste verdicte intarzie. Nimeni de la nivelul Ministerului Justitiei si al Guvernului, in general, nu a reclamat un anumit verdict, intr-o cauza sau alta. Ceea ce toata lumea reclama este ca aceste dosare sa fie judecate. A aparut si ingrijorarea ca unele dintre aceste dosare au fost deliberat intarziate, printr-o atitudine pasiva a anumitor judecatori fata de tacticile de amanare repetate de unii avocati...Poate ca in unele cazuri se pune problema prescriptiei", a mai spus Catalin Predoiu.

In privinta Mecanismului de Cooperare si Verificare, Predoiu sustine ca in acest moment niciunul dintre obiective nu a fost atins 100%, asta insemnand ca tara noastra mai trebuie sa fie monitorizata.

"Prin urmare, noi trebuie mai intai sa atingem aceste obiective si dupa aceea sa discutam despre ceea ce este natural, respectiv inchiderea Mecanismului de Verificare. La nivelul Comisiei Europene se pune problema de a institui un mecanism de monitorizare anticoruptie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene", a continuat ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Predoiu Romania Schengen, #Catalin Predoiu Romania Schengen , #Schengen