Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Consiliul JAI discuta despre integrarea Romaniei in Schengen - Nu se ia nicio decizie

Joi, 07 Martie 2013, ora 09:01
3437 citiri
Consiliul JAI discuta despre integrarea Romaniei in Schengen - Nu se ia nicio decizie
Foto: Arhiva

Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen figureaza pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) de joi, ca discutie privind aplicarea integrala a prevederilor acquis-ului Schengen.

Consiliul JAI nu va lua joi nicio decizie privind aderarea celor doua tari la spatiul Schengen, din cauza opozitiei mai multor state membre, anunta miercuri seara un oficial din cadrul Presedintiei irlandeze a UE.

Mai multe state spun "nu" Romaniei in Schengen - Consiliul JAI nu va lua nicio decizie

Proiectul anterior al ordinii de zi prevedea o decizie, insa acesta a fost modificat miercuri, dupa ce a devenit evident ca nu exista un consens in randul statelor membre privind o eventuala extindere a spatiului de libera circulatie.

Germania si apoi Finlanda sunt singurele tari care au anuntat deschis ca se opun aderarii Romaniei la Schengen.

Finlanda blocheaza aderarea Romaniei la Schengen: Este prea corupta

Presa austriaca anunta ca si Franta si Olanda au aceeasi pozitie, motivata de coruptia din cele doua tari.

Miercuri, insa, premierul Victor Ponta a tinut sa multumeasca Frantei pentru ca sustine tara nostra in "demersul de aderare la Schengen".

Aderarea la Schengen, razboiul declaratiilor

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat vineri seara ca, daca Uniunea Europeana ne amana iar pe subiectul intrarii in spatiul Schengen, Romania nu mai e interesata de aderare.

Pozitia sa a fost sustinuta ulterior de premierul Victor Ponta, dar si de presedintele Senatului, Crin Antonescu, precum si de alti lideri ai USL ori ministri din Cabinetul Ponta.

Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata

In schimb, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a spus ulterior ca, daca Romania si Bulgaria vor insista asupra unei discutii pe acest subiect, la Consiliul JAI din 7-8 martie, Germania se va opune aderarii celor doua tari la Schengen.

Presedintele Traian Basescu a vorbit luni seara despre scandalul declansat din cauza refuzului Germaniei de a accepta aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, sustinand ca Guvernul Ponta nu va castiga nimic cu "tipatul", ci trebuie sa vada cum rezolva problemele pe care ni le reproseaza statele UE.

Traian Basescu a subliniat ca nu doar Germania ar fi votat impotriva tarii noastre la Consiliul JAI din 7-8 martie, ci cel putin sapte state, posibil chiar majoritatea dintre ele.

Antonescu: Olanda nu se va mai impotrivi aderarii la Schengen

In replica, premierul Ponta a sustinut ca nu exista niciun alt stat membru, cu exceptia Germaniei, care a anuntat ca va utiliza dreptul de veto impotriva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Marti, insa, a admis ca Olanda, despre care Crin Antonescu a afirmat ca nu se mai opune, ar fi votat alaturi de Germania.

Dupa Germania, si Finlanda anunta ca va bloca aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen, iar anuntul nu a ramas fara ecou.

Deputatul liberal Mihaita Calimente, membru in comisia de aparare, ordine publica si siguranta nationala, a declarat pentru Ziare.com ca nu il intereseaza parerea "mancatorilor de reni" care n-au cum sa comita acte de coruptie doar pentru ca "le e atat de frig si nu pot sa plece de acasa".

Stroe, langa ministrul german de Interne

Ministrul roman de Interne, Radu Stroe, acuza la inceputul saptamanii ca "Germania a ratat ocazia sa taca".

Ponta, in Guvern: "Stroe a plecat la JAI". Dupa 10 minute, Stroe a intrat in sala

Stroe, despre scandalul Schengen: Germania a ratat ocazia sa taca

Organizatorii Consiliului JAI din 7-8 martie i-au asezat alaturi pe ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, si pe cel roman, Radu Stroe.

Astfel, Stroe va sta la Consiliul JAI chiar langa omologul sau german, Hans-Peter Friedrich, pe care l-a criticat pentru blocarea aderarii Romaniei la Schengen.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Consiliu JAI aderare Romania, #Romania Bulgaria Schengen JAI, #Germania Finalnda blocheaza Romania, #aderare Romania Schengen blocata , #Schengen