Cristian Preda, la Euronews: E nevoie de o mai mare incredere intre partenerii UE

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 10:50
1647 citiri
Cristian Preda, la Euronews: E nevoie de o mai mare incredere intre partenerii UE
Foto: napocanews.ro

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen, este necesara o mai mare incredere intre partenerii din Uniunea Europeana, a declarat, vineri, europarlamentarul Cristian Preda.

Intrebat de reporterii Euronews cum este privita in Romania posibilitatea ca tara sa nu fie acceptata in Schengen chiar acum, Preda a raspuns ca cei foarte optimisti sunt cu siguranta dezamagiti.

"Ei simt ca este o strategie de mutare a obiectivului, caci cu cat incercam mai mult cu atat totul devine mai dificil. Altii recunosc ca avem o problema cu coruptia si ca trebuie depuse eforturi pentru ca sistemul roman de justitie sa fie mai credibil", a spus europarlamentarul PD-L.

La intrebarea daca in Romania exista riscul ca informatiile confidentiale din baza de date Schengen sa ajunga in mainile crimei organizate, Preda a raspuns ca nu crede ca se va intampla asa ceva.

"Problema nu este aici, sistemul functioneaza bine. Din cate stiu nu exista niciun risc ca informatiile sa cada in mana cui nu trebuie".

In ceea ce priveste problema rromilor, care ar putea influenta pozitia Frantei si Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, Preda spune ca acest lucru este o speculatie.

"Nu exista nicio legatura directa, avand in vedere faptul ca majoritatea rromilor a plecat spre Franta, Spania si Italia, cu mult inainte ca Romania sa intre in Uniunea Europeana si mai putini dupa ce tara a devenit membru al blocului comunitar".

Cristian Preda a mai declarat ca in perioada urmatoare Romania va trebui sa ia masuri pentru a "regasi increderea intre parteneri, iar atunci cand se va intampla sunt convins ca si Romania si Bulgaria vor adera la spatial comun".

La intrebarea daca Romania va reusi sa adere in cateva luni, desi sunt voci care vorbesc de un an, Preda a raspuns "ramane de vazut". El considera ca partea tehnica are nevoie de o analiza atenta, pentru ca este o problema ce tine de gestionarea fluxului si de granite.

Insa recunoaste ca este si o problema de incredere, "deci una politica".

"Asta va presupune negocieri si discutii. Va trebui sa vedem cum putem ajunge la atmosfera pozitiva ce exista cand Romania si Bulgaria au aderat la UE in 2007", a mai precizat europarlamentarul.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Cristian Preda europarlamentar PDL, #aderare Romania Schengen , #Schengen