Cum ne apara europenii caciula de noi insine (Opinii)

Duminica, 12 Iunie 2011, ora 14:52
4137 citiri
Cum ne apara europenii caciula de noi insine (Opinii)

Spre desosebire de politicienii romani, cei europeni invata lectiile servite de propriile erori, iar noua amanare a acceptarii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen este o dovada concludenta.

Consiliului ministrilor de Justitie si Afaceri Interne ai UE au legat verdictul de cel mai mare cosmar al puterii de la Bucuresti: "Nu luam nicio decizie pe intrarea celor doua tari in Schengen pana nu vedem rapoartele pe Justitie. Dupa ce le vedem, aderarea va fi in trepte. Prima parte, probabil, in toamna".

Vreme de trei ani dupa acceptarea noastra, Uniunea Europeana a mai avut o parghie de rezerva impotriva unei tari despre care se temea ca functioneaza dupa principiul sacilor in caruta: clauza de salvgardare pe Justitie. Aceasta putea fi activata in functie de rezultatul rapoartelor periodice pe Justitie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Monica Macovei a reusit sa inlature steguletele rosii care amenintau sa determine activarea clauzei, dar cu pretul unor masuri care au infuriat clasa politica de la Bucuresti. A fost alungata din guvern, rapoartele pe justitie au devenit tot mai proaste insa CE a ezitat sa treaca la masuri extreme. Ar fi fost o decizie politica in premiera, de maxima gravitate si care, intr-un fel, ar fi confirmat opozitia oponentilor acceptarii Romaniei si Bulgariei in spatiul comnitar.

Cu ezitari la Bruxelles si promisiuni de la Bucuresti au trecut cei trei ani si UE a pierdut clauza. MCV a ramas, rapoartele s-au inrautatit, au mai fost blocari de fonduri, dar sanctiunile nu mai speriau pe nimeni. Vazandu-se scapati de pericol, politicienii de la Bucuresti si-au ridicat poalele in cap cum numai ei stiu, au inceput sa scoata limba catre Bruxelles, sa raspunda tafnos si obraznic, dupa model Adrian Nastase, criticilor si solicitarilor venite de acolo. Au uitat insa ca mai era de suit in caruta un sac mare: intrarea in Spatiul Schengen. Iar liderii UE, parliti deja, tin acum cu dintii de acest sac, cu adevarat ultima parghie impotriva unei Romanii profund corupte si neserioase.

Aceasta ar fi pe scurt lectia invatata si aflata in spatele noii amanari decisa de JAI. Sigur ca decizia nu este pe deplin corecta cat timp PE a dat unda verde pentru intrarea Romanei si Bulgariei in spatiul Schengen, pe baza unui raport care dovedeste ca ambele tari au indeplinit criteriile tehnice. Dar nu de ele se teme Europa, ci de criteriile umane. Adica de coruptia la nivel de metastaza din Romania si din cauza careia frontierele tarii noastre, devenite frontiere ale spatiului Schengen, vor fi ca branza pentru retelele de crima oranizata de toate soiurile, de la contrabanda cu tigari, droguri si arme, la traficul cu fiinte umane.

Neincrederea este atat de mare incat a ajuns sa se puna problema aducerii de politisti de frontiera comunitari la frontierele Romaniei, o umilinta pe care nu prea avem insa cum sa o combatem dupa mizeria scoasa la suprafata de operatiunile din vamile cu Ucraina si Serbia.

Deocamdata enervarea europeana pare a avea efecte in Romania, unde asistam la o revigorare a operatiunilor anticoruptie in zonele cele mai sensibile, ba chiar se pregateste o lovitura mortala impotriva baronilor. Dar degeaba lucreaza DIICOT si DNA, cat timp instantele saboteaza sistematic acest efort, iar Ministerul de Interne se dovedeste contaminat de la nivel de agent pana la cel de secretar de stat cel putin. Cred ca de aceasta data liderii europeni asteapta ceva mai mult decat anchete penale pentru a da o decizie favorabila Romaniei.

Si stiti ceva? Eu personal ma bucur sincer ca este asa. Caci, din nefericire, inepta noastra clasa politica nu este in stare sa genereze decat haos si coruptie, asa ca singurele reforme si progrese pe care le-am inregistrat au fost exclusiv rezultatul unor presiuni externe. Daca numai asa se poate, asa sa fie. Macar sa fie. Caci lasati de capul nostru nu furam doar caciula europenilor, ci in primul rand o furam pe a noastra.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#aderare Romania Schengen, #Romania aderare Schengen amanata, #justitie Romania Schengen , #Schengen