Ziare.com

De ce ar trebui sa multumim Olandei (Opinii)

de Cristian Mihai Chis
Sambata, 03 Martie 2012, ora 23:58

   

De ce ar trebui sa multumim Olandei (Opinii)
Daca le iertam aroganta nordica, faptul ca ii suporta din ce in ce mai putin pe strainii saraci, din est, si nedreptatea pe care ne-o fac - formal, indeplinim criteriile de aderare la Schengen -, putem vedea in Olanda un prieten adevarat.

Caci asta inteleg eu prin prietenie: sa-ti atraga cineva atentia ca gresesti si sa te ajute sa te corectezi. Suspiciunile nu ne sunt de niciun folos, ne ajuta doar sa parem penibili.

In fond, avem numai de invatat de la o natiune unde speranta de viata este de 82 de ani pentru barbati si 77 de ani pentru femei, unde presa se afla pe primele locuri din lume in privinta libertatii de exprimare, care adaposteste Curtea de la Haga, care nu are, in afara sarbatorilor religioase (Craciun, Paste, Rusalii, Sfantul Nicolae, Inaltarea la Cer) decat alte trei ocazii legale sa stea pe tusa - si nici nu sunt sigur ca o fructifica, si detine al treilea port din lume.

Noi, in schimb, ne facem ca nu pricepem despre ce e vorba in propozitia "mai discutam la toamna despre aderare". Cei care gestioneaza politica noastra externa cunosc, fireste, adevarul, insa nu se face sa-l si verbalizeze public.

Cum ar suna sa admita, cu cateva luni inainte de alegeri, ca Romania nu poate furniza garantii in privinta personalului care va avea acces la Sistemul de Informatii Schengen, atata vreme cat autocarele cu vamesi, politisti, lucratori la Pasapoarte si, mai nou, magistrati nu ajung decat cu titlu de exceptie dupa gratii? Cine poate sa jure ca printre cetatenii din Republica Moldova care obtin pasaport UE nu se strecoara teroristi cu complicitatea birocratilor? Cum se face ca procurorii mai salta cate-o sarja de functionari corupti exact inaintea intalnirilor de la Bruxelles unde se discuta decisiv despre aderare?

Nu suntem decat un motan gras cocotat pe gard, vocal, principial si laudaros care are convingerea ca nimanui nu-i trece prin minte ca tocmai a halit un pui. Aratam, insa, spre Serbia, despre care descoperim taman acum ca are niste probleme legate de minoritati - nu am invatat nimic de la ungurii nostri, care niciodata nu se arunca orbeste, au o foaie de parcurs.

Da, exista interese economice, exista ratiuni electorale si la Amsterdam, exista mereu o agenda ascunsa, inaccesibila marelui public. Insa pe acelasi taram al ipocriziei functioneaza autoritatile de la Bucuresti, sa nu ne dam mai catolici decat Papa.

Desigur ca este frustrant pentru Traian Basescu si compania sa plateasca pentru rateurile tuturor guvernelor de dupa revolutie. Trebuie sa fii orb sa nu remarci ca Romania a progresat in materie de functionare institutionala, ca a injectat in angrenaje premise de natura sa arate ca invatam sa ne taiem unghiile, avem batista si nu mai gemem de paduchi.

Dar nu-i destul. Mai e mult pana departe. Datorita presiunii pe care o pune Olanda asupra mecanismelor democratiei noastre vom constata, sunt sigur de asta, ca din pelicula in care Tarkovsky ne chinuia cu gandul ca drumul e mai important decat limanul lipsea ceva: speranta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8831 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
48 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aici,dreptate deplină musiu Chis!

Doar prietenul,fanul adevărat,iti spune adevărul!Falsul
prietenul de moment e un lingusitor libidinos.Care te lasă in drum,in fata ofertei mai tentante a inamicului!
Si cate are de invătat Romania de la tările mici din apus,care au verticalitate si o duc bine...!
Oare nu si lăudata diplomatie de acum,are o bună parte de vină pentru santajabila si fluctuanta pozitie a Romaniei?
Sunt multi "isteti"care-l atacă si acum pe Iliescu că
este rusofil!Păi asta o stiu si prescolarii!Ce mai trebuie demonstrat aici?Numai că aruncand in Ilici si
cativa posibili "ascultători"de-ai lui,de fapt ii protejează pe cei care sunt mană in mană cu MAFIA RUSĂ!
Si au atuul că sunt din sfera puterii.Asta e nenorocirea
că nu avem relatii normale cu STATUL rus si de asemenea
cu STATELE europene,cu Statul American!
Asta ne va costa pe timp indelungat,lipsa unei reale
diplomatii corelată cu a presedentiei,dar in SLUJBA
Romaniei!Aici suntem vraiste!
In fond,Olanda nu vrea să ascundă ceea ce stie despre Romania,o tară coruptă,prin care relele se plimbă de la este la vest,ca prin găurile unui anumit tip de branză!

 

Corect laurent 47 si Stan!

Adevărul acesta e amar,dar luat in seamă,poate fi indulcit,incepand a-i indrepta sublinierile!Luindu-l in ras si perpetuind relele,nu stăm pe loc precum milogii,ci dăm inapoi!
C.Diaconescu nu mai e diplomat,e politician aservit cui l-a pus acolo!

 

Total gresit

pe langa chestiuni reale sunt bagate si minciuni in acest articol.E adevarat ca mai sunt judecatori corupti in Romania dar in masura sa influenteze intrarea in Schengen.Din contra refuzul asta nu ajuta cu nimic curatarea de corupti din justitie.Basescu se loveste de refuzul comunistilor din opozitie de mult timp in modernizarea institutiilor din tara,faptul ca nu suntem primiti in Schengen nu ajuta cu nimic.Intrarea in Schengen ar fi fost un lucru ce l-ar fi ajutat pe Basescu sa curete justitia ,si nu numai, de corupti iar faptul ca nu e ajutat mai ca imi vine sa cred ca Olanda ar fi multumita sa vina la putere opozitia comunista plina de corupti.personal cred ca olanda este total impotriva noastra.
Legat de morala si corectitudinea Olandei ..........lasati-o mai moale cu drogatii aia, pe acolo intra drogurile in Europa ce *** :)))

 

lasati figurile

daca olandezii au observat ca acele angajamente erau in defavoarea lor si nu sunt de acord cu ele, care e problema? nu stiu daca scrie in acele hartii ca Romania trebuie acceptata in UE la o anumita data, in UE voturile nu se fac de forma ca prin Romania unde se dau indicatii cum sa votezi

 

nu mai laudati Olanda

Nu ii mai laudati frate atat pe olandezi ca nu aveti de ce nu isi vad decat interesul si ii doare undeva de Romania sau de democratie ......va mai aduceti aminte cand am intrat in UE ? nu eram deloc pregatiti ne mai trebuiau ceva ani cred ca sa fim cat de cat pregatiti ......dar atunci Olanda a votat cu 2 maini intrarea romaniei in ue ,si respectiv vanzarea marfurilor olandeze fara taxe in Romania ...de intrarea noastra in ue au beneficiat mai mult ei decat noi ......acum cu intrarea in shengen am beneficia mai mult noi decat olanda....acum ia gasit principiile democratice ....sunt o natiune de *** ....numai cand castiga ei e bine !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor