De ce sa-i dai chelului Schengen (Opinii)

Duminica, 03 Martie 2013, ora 18:17
4523 citiri
De ce sa-i dai chelului Schengen (Opinii)
Foto: caleaeuropeana.ro

Schimbul de impresii dintre Presedintie si Guvern pe marginea aderarii la Schengen este deocamdata o trancaneala.

Atata vreme cat nimeni - dintre cei interesati sa pretinda in fata romanilor ca le crapa aorta din cauza tarii - nu purcede la o suma de explicatii asupra beneficiilor situarii in acest club, cearta nu are nicio noima. Asta desi tipetele se fac in vazul gospodinelor si al barbatilor intorsi de la munca, deci se presupune ca intereseaza auditoriul.

Fireste ca exista o miza a apartenentei la Schengen, caci altfel nu s-ar fi ambitionat toate culorile politice, in frunte cu presedintele, sa faca demersuri pentru a ne alinia civilizatiilor europene.

Dincolo de aspectele de securitate, de disparitia restrictiilor de calatorie, de masurile referitoare la cooperarea vamala, politieneasca sau judiciara, este vorba in primul rand, chiar daca este un sens subinteles, de o adeverinta de frecventabilitate care ne ajuta din punct de vedere economic.

Faptul ca ministrul de Externe nu apreciaza ca e vreo drama ratarea momentului de peste cateva zile, desi pe site-ul MAE exista o sectiune dedicata beneficiilor aderarii, sau ca presedintele Senatului se raliaza opticii Guvernului, desi se grabea sa se felicite pentru reusita unei vizite externe la capatul careia a anuntat ca Olanda ne va sustine demersurile, nu are nicio relevanta.

Ipocrizia este singura constanta doctrinara a esichierului politic.

Cred ca este efectul primirii unor semnale negative legate de Consiliul JAI, programat pentru 6-7 martie. Autoritatile de la Bucuresti vor realiza atunci ca, desi Mecanismul de Cooperare si Verificare nu are legatura cu Schengen, caci s-ar incalca Tratatul de aderare, Uniunea Europeana insista pe functionalitatea Justitiei si nu le va decupla.

Chiar daca formal nu o va face, probabil.

Deci vor sa atenueze efectul mediatic al amanarii unei decizii pentru octombrie.

Normal ca marea masa a populatiei nu pricepe despre ce e vorba, caci sta cu ochii pe cursul valutar si pe preturile la alimente si utilitati. Dar cei care inteleg pot functiona ca agenti de influenta, deci este bine ca sentimentul neputintei sa nu traverseze prea dureros electoratul.

Ar mai fi o varianta: ca poceala sa reprezinte o perdea de fum, deoarece recentele pozitionari ale lui Victor Ponta si Crin Antonescu in scandalul legat de legatura politica - servicii secrete pot ajunge la niscai deranjamente majore in cadrul USL. Asta e o certitudine.

Si mai este una: romanilor li se falfaie si de una, si de alta. Jumatate dintre ei traiesc la tara, un sfert in orase subdezvoltate, iar restul, care inteleg jocul, stiu ca e un joc. Prin urmare pas! Este un non-subiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Corlatean aderare Schengen, #Romania intrate Schengen, #Ponta Antonescu Schengen , #Schengen