Decizia de intrare a Romaniei si Bulgariei in Schengen va fi luata in septembrie

Joi, 09 Iunie 2011, ora 16:52
2733 citiri
Decizia de intrare a Romaniei si Bulgariei in Schengen va fi luata in septembrie

Ministrii de Interne si Justitie din statele UE au amanat, joi, decizia intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen, dand astfel o noua lovitura sperantelor celor doua tari de a adera cat mai repede la zona de libera circulatie. Cele doua state mai au de asteptat pana in septembrie pentru a vedea daca se integreaza sau nu in zona Schengen.

Un comunicat al Ministerului roman de Interne, remis redactiei Ziare.com, arata ca ministrii de Interne si Justitie din tarile membre UE au amanat luarea deciziei.

Aceasta hotarare vine la doar o zi dupa ce o majoritate covarsitoare a membrilor Parlamentului European a votat in favoarea intrarii celor doua tari in zona Schengen, avand in vedere ca atat Romania cat si Bulgaria indeplinesc criteriile tehnice.

Joi, la Luxemburg, in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), au fost adoptate concluziile Consiliului privind aplicarea integrala a dispozitiilor acquis-ului Schengen in Romania si Bulgaria, prin care se recunosc eforturile facute de Romania pentru indeplinirea prevederilor acquis-ului Schengen, pe baza constatarilor facute in rapoartele de evaluare, in cele 7 domenii aferente.

Documentul concluzioneaza ca Romania este pregatita sa adere la spatiul Schengen.

Cu toate acestea, conform concluziilor propuse si adoptate, discutarea deciziei privind aderarea la spatiul Schengen va avea loc la viitoarea reuniune a Consiliului JAI, in luna septembrie 2011.

Ministrul roman de Interne, Traian Igas, nu considera insa ca este vorba despre o amanare. "Nu este vorba despre o amanare a aderarii la spatiul Schengen, pentru ca nu acesta a fost subiectul pe agenda Consiliului JAI. Dimpotriva. Faptul ca ministrii de Interne au adoptat concluziile Consiliului in forma convenita reprezinta inca un semnal pozitiv, dupa votul majoritar din Parlamentul European, de ieri, 8 iunie.

Am multumit presedintiei ungare si statelor membre care ne-au sustinut, pentru sprijinul constant acordat de-a lungul procesului de aderare, care a fost, in opinia noastra, unul complex si dificil", se arata in comunicatul MAI.

"Nu este o surpriza pentru nimeni ca am indeplinit toate cerintele pentru a fi stat membru. Astazi am primit recunoasterea oficiala a acestui lucru, prin vocea ministrilor de interne din statele membre. Decizia finala cu privire la data aderarii noastre la spatiul Schengen se va lua, cel mai probabil, in luna septembrie a acestui an", a conchis ministrul roman.

Decizia de amanare a fost influentata de critici precum ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers. Acesta a sustinut ca este prea devreme pentru a lua o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Leers a cerut dovezi ca Romania si Bulgaria au ajuns la un nivel durabil al standardelor, in asa fel incat sa poata intra in Schengen.

Temerile europenilor se concentreaza pe pericolul imigratiei ilegale in Europa, agravata de valul migrator din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Practic, europenii se tem ca Romania si Bulgaria nu au capacitatea sa faca fata unui flux mare de imigranti care ar incerca sa patrunda pe aici in UE.

În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Schengen, #Romania amanare Schengen, #Romania Schengen , #Schengen